Γράφει η Μαρία Βέλλιου / addicted to cooking
Τα Overnight Oats είναι χωρίς αμφιβολία το νέο Trend-Food στην κατηγορία πρωινό στο εξωτερικό. Η ιδέα είναι η εξής: αφήνουμε τις νιφάδες βρώμης όλη νύχτα στο γάλα να μουλιάσουν, όπως προδίδει ήδη ο αγγλικός τίτλος.
Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Στα Overnight Oats όμως οι συνδυασμοί των υλικών και η προσωπική πινελιά του καθενός είναι αυτά που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο και τόσο νόστιμο.
Η φιλοσοφία των Οvernight Oats
Χρειαζόμαστε νιφάδες βρώμης και γάλα. Το βράδυ πριν κοιμηθούμε βάζουμε σε ένα μπολ, τάπερ ή σε ένα βάζο με καπάκι, το γάλα με τις νιφάδες βρώμης και το αφήνουμε όλη νύχτα να μουλιάσει. Η δοσολογία είναι συνήθως 1:1. Ανάλογα πόσο υγρό ή σταθερό το θέλουμε προσθέτουμε ή αφαιρούμε από τα υλικά. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι, γάλα σόγιας ή αμυγδαλόγαλα.
Αμέσως μετά ή το επόμενο πρωί μπορείτε να δημιουργήσετε. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Βάλτε στο μείγμα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρια, ζάχαρη ή οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας σας.
Συνταγή
Ενδεικτικά σας δίνω τη συνταγή του δικού μου αγαπημένου Overnight Oat από την καλή μου φίλη Αγγελική Ιωαννίδου.
Υλικά για 1 άτομο
– 150 γρ. γιαούρτι
– 2-3 κ.σ. νιφάδες βρώμης
– ½ κ.γ. μέλι ή ζάχαρη
– 2 κ.σ. φουντούκια τριμμένα
– 2 κ.σ. γάλα
– Λίγη κανέλα
– ¼ μήλο τριμμένο
– 1 κ.σ. τσία (το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το μήλο και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 6 ώρες να πήξει. Βγάζουμε από το ψυγείο και τρίβουμε στον τρίφτη το μήλο, ανακατεύουμε και έτοιμο το μοντέρνο πρωινό μας. Καλή σας όρεξη!
Ιδέες για τα δικά σας Overnight Oats
Φρέσκα φρούτα: μπανάνα, φράουλα, βατόμουρα, εσπεριδοειδή κτλ.
Αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κτλ.
Ξηρούς καρπούς: καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, τριμμένη καρύδα, ηλιόσπορους κτλ.
Γλυκαντικές ουσίες: ζάχαρη, στέβια, μέλι, μαύρη ζάχαρη, ζαχαρίνη κτλ.
Καρυκεύματα: βανίλια, κακάο, κανέλα, νιφάδες σοκολάτας κτλ.
Leave a Reply