Γράφει η Έλενα Κακαβέλα / Medly Medley
Από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας, Βιέννης, Βαυαρίας…τώρα στο δικό σας σπίτι! Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει κανείς ώρες στις παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές των βόρειων χωρών είναι να περιφέρεται κρατώντας μια κούπα ζεστού Glühwein.
Το “λαμπερό κρασί”, αν το μεταφράσουμε στα ελληνικά κατά λέξη, ζεσταίνει τα χέρια αλλά και την καρδιά, καθώς βοηθάει να απολαύσoυμε το εορταστικό κλίμα χωρίς να σκεφτόμαστε το κρύο. Το δε άρωμά του…μαγευτικό!
Στο myselvi φροντίσαμε φέτος να σας δώσουμε λοιπόν τη συνταγή, όχι που διαβάσαμε κάπου, αλλά όπως μας την εκμυστηρεύτηκαν στη βασίλισσα του κρασιού, την Φρανκονία. Αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσετε.
Πάμε να δούμε, λοιπόν,πώς μπορεί εύκολα και πρωτότυπα, να μυρίσει το σπίτι σας Χριστούγεννα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 λίτρο κόκκινο κρασί
- 50 ml ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)
- Χυμό μισού λεμονιού
- Ροδέλες ενός πορτοκαλιού (προαιρετικά για δυνατότερο άρωμα)
- 3-4 κ.σ. μέλι
- 3-4 κ.σ. ακατέργαστης ζάχαρης
- 2 αστεράκια γλυκάνισου
- 6 γαρύφαλλα
- 3 σπόρους κάρδαμου
- 1 ξυλάκι βανίλιας
- 1-2 ξυλάκια κανέλας
*Το ρούμι ή το κονιάκ είναι προαιρετικό, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας. Το ίδιο ισχύει και με τη ζάχαρη. Το Glühwein είναι παραδοσιακά ένα γλυκό ποτό, αν όμως θέλετε, μπορείτε να περιορίσετε τη ζάχαρη και το μέλι ή να επιλέξετε ένα μόνο από τα 2 υλικά. Επίσης, αν θέλετε να παρασκευάσετε το ρόφημα αυτό χωρίς αλκοόλ, πχ για ένα παιδικό πάρτυ, χρησιμοποιείστε αντί για κόκκινο κρασί, 800 ml χυμού σταφυλιού και 600 ml μηλοχυμού.
Τρόπος Παρασκευής
- Βάζουμε το κρασί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τα μπαχαρικά, εκτός από το ρούμι ή το κονιάκ.
- Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα στους 60 βαθμούςκαι την αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσέχουμε να μην φτάσει το κρασί σε σημείο βρασμού. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσει τους 80 βαθμούς.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για 15 με 30 λεπτά ώστε να προσδώσουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους στο κρασί
- Σουρώνουμε το μείγμα.
- Ζεσταίνουμεξανά το ποτό για λίγο στους 60 βαθμούς και προσθέτουμε προεραιτικά το ρούμι ή κονιάκ. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε το ρόφημα ζεστό σε κούπες, κατά προτίμηση κεραμικέ
Το καλύτερο με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε για τους καλεσμένους σας, ένα γευστικά αξέχαστο ποτό, αλλά οικονομικότατο και σε μεγάλες ποσότητες, έχοντας απλά αγοράσει κάποιο φτηνό κρασί. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν, εφόσον προσθέτετε τόσο μυρωδικά, να επιλέξετε ακριβό κόκκινο κρασί, το οποίο απολαμβάνεται σκέτο.
Από την χριστουγεννιάτικη αγορά του Βύρτσμπουργκ (Würzburg) της Φρανκονίας, το myselvi σας εύχεται καλές γιορτές και…στην υγειά σας!
Leave a Reply