Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Μία τούρτα μηλόπιτα, σαν ένας πίνακας ζωγραφικής για … φάγωμα!
ΥΛΙΚΑ: ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ (ΒΑΣΗ)
- 3 μήλα (ξεφλουδισμένα κομμένα σε κύβους)
- 150 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 150 γρ. αλεύρι (καλαμποκάλευρο)
- 300 γρ. ζάχαρη (καστανή)
- 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 3 αυγά
- 2 φλυτζάνια τσαγιού Ζάχαρη (λευκή)
- 3 (κοφτές) κουταλιές της σούπας βούτυρο (Lurpak)
- 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
ΥΛΙΚΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- 1 κουτί morfat (παγωμένη)
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (καραμελωμένο)
ή - 1 φλυτζάνι τσαγιού καραμέλα σιρόπι (τυποποιημένο-έτοιμο)
ΣΚΕΥΗ (που θα χρησιμοποιήσουμε)
- 1 βαθύ αντικολλητικό τηγάνι
- 1 αντικολλητικό (ή άλλο) ταψί (ανάλογο της ποσότητας του μίγματος για τη μηλόπιτα, ώστε αυτή μόλις ψηθεί να είναι τουλάχιστον 2 εκατοστά σε ύψος για να μην είναι πολύ λεπτή και να μας βγει αφρατούλα)
- 1 ή 2 μπολ για την “συνεύρεση” των υλικών, ως επί των πλείστων βαθιά (για να “αισθάνονται” άνετα εκεί μέσα)
- 1 τσέρκι στρογγυλό ή τετράγωνο (ανάλογα τις ορέξεις)
- 1 πλαστικό διάφανο δίσκο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
(Για την μηλόπιτα κέικ)
Καταρχήν θα πρέπει να καραμελώσουμε τα μήλα που έχουμε ξεφλουδίσει και έχουμε κόψει σε κύβους ή έστω θα το έχουμε προσπαθήσει. Στο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και τα κομμένα μήλα και ανακατεύοντας σταδιακά περιμένουμε υπομονετικά μέχρι το βούτυρο να κάνει τη δουλειά του και να τα μαλακώσει τόσο όσο να τα κάνει να υποδεχτούν αδιαμαρτύρητα το κονιάκ με το οποίο θα τα σβήσουμε. Το κονιάκ θα εξατμιστεί αλλά θα έχει προλάβει να τους χαρίσει υπέροχο άρωμα ώστε σειρά να πάρει η καστανή ζάχαρη για να τα καραμελώσει αλλά σε μέτρια φωτιά πια.
Χτυπάμε τα αυγουλάκια με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και μια βανίλια μέχρι να έχουμε ένα λευκό και πολύ αφράτο μείγμα.
Όλα τα στερεά υλικά τα τοποθετούμε σε μπολ και ανακατεύουμε. Περνάμε το μείγμα των στερεών από κόσκινο ρίχνοντάς το σιγά σιγά στο άλλο μπολ που έχουμε το αφράτο μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας και με τη βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε απαλά με κινήσεις μπαλέτου, από κάτω προς τα πάνω, ώστε το νέο μείγμα να είναι κι αυτό αφράτο αλλά να ομογενοποιηθεί καλά. Προσθέτουμε και τα καραμελωμένα μήλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα ώστε κάθε μηλαράκι να είναι μόνο του.
Στο ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα (αν μας κάνει κολπάκια και δεν στρώνει τη βρέχουμε και παίρνει τα μέτρα του σκεύους εύκολα), ρίχνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Το αφήνουμε εκεί να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
(Για την κρέμα)
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
(Στήσιμο της τούρτας)
Τοποθετούμε το τσέρκι στον πλαστικό δίσκο και στρώνουμε μέσα τη μηλόπιτα αλλά τη “χαλάμε” θρυμματίζοντάς την με τα χέρια. Αφού καλύψουμε όλη την επιφάνεια και έχουμε και το επιθυμητό πάχος (ιδανικά τα 2/3 του ύψους που έχει το τσέρκι για να έχουμε τελικά και όμορφο οπτικά αλλά και γευστικά αποτέλεσμα) πατάμε απαλά με τα χέρια. Από πάνω θα αφήσουμε να ξαπλώσει νωχελικά η κρέμα μας και να γεμίσει το τσέρκι μέχρι πάνω. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες ώστε να σφίξει καλά και να μπορούμε να ξεφορμάρουμε από το τσέρκι που έπεσε στενός κορσές στα υλικά μας αλλά απαραίτητος για να τα κρατήσει και να τους δώσει σχήμα. Πάνω στην κρέμα μπορούμε να στάξουμε άτακτα δάκρυα (σταγόνες) καραμέλας.
Επιπλέον για το στολισμό της τούρτας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες των μήλων. Αφού τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά (πιο εύκολα θα πλυθούν πριν “αποχωριστούν” από τα μήλα) τις ρίχνουμε να τσουρουφλιστούν λίγο σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν. Κατόπιν τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε μακρόστενα στικάκια αρκετά ψιλοκομμένα και τα οποία θα ρίξουμε πάνω από την κρέμα. Σε συνδυασμό με τα δάκρυα καραμέλας θα έχουμε και χρώμα στο έντονα λευκό φόντο. Κάτι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής για … φάγωμα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Leave a Reply