Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο βέργας δια χειρός Νίκης

niki

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Τραγανή σπανακoτυρόπιτα με μυζήθρα και μάραθο με χειροποίητο φύλλο βέργας δια χειρός Νίκης Μερκούρη.

Δεν παχαίνει, ομορφαίνει!

ΥΛΙΚΑ φύλλου βέργας

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • λίγο ξύδι
  • 500 γραμ αλεύρι περίπου

12552891_1031244463599192_7766517896064827342_n

Εκτέλεση

1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι

2. Σ’ ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη

3. Το αλάτι

4. Το νερό

5. Το λάδι

6. Τα ανακατεύουμε

7. Ρίχνουμε και το μηλόξυδο

8. Το μείγμα το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι

9. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μας

12. Παίρνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε μια διάφανη μεμβράνη

13. Την κλείνουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου

14. Παίρνουμε τη ζύμη και την πλαθουμε λεπτη φραντζολα

15. Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα ξανακόβουμε στη μέση δηλ τέσσερα μικρά ζυμαράκια

17. Παίρνουμε το ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα πατώντας τo από το κέντρο προς τα έξω

19. Το βάζουμε στο αλεύρι και επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα 3

21. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο και παίρνουμε τη μια μπάλα ζύμης

22. Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο με τη βέργα

23. Διπλώνουμε το φύλλο στη βέργα, σπρώχνουμε με τις παλάμες από το κέντρο προς τις άκρες και ανοίγουμε, συνεχίζοντας το τύλιγμα

24.Κάθε φορά που ξετυλίγουμε το φύλλο από τη βέργα αλευρώνουμε και ξαναρχίζουμε τη διαδικασία

25. Μη απογοητευθείτε αν τρυπήσει σε κάποια σημεία, απλώς θέλει μεγαλύτερη προσοχή καθώς το φύλλο λεπταίνει. Ζυμάρι είναι και εύκολα το κολλάτε πάλι

26. Όταν το φύλλο έχει το μέγεθος που θέλουμε το μεταφέρουμε στο ταψί. Σε περίπτωση που θέλουμε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, το καλύπτετε με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί

Υλικά για την πίτα

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 5 φρεσκα κρεμμυδακια
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μυζήθρα ξινή η φέτα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο νερό
  • 4 φύλλα βέργας

12552748_1031244383599200_7068319683331842011_n

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το αλατίζουμε και το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα. Μετά τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το αφήνουμε να πιει τα υγρά του.

Σε ένα μπολ τρίβουμε με το χέρι τη μυζήθρα, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε σπανάκι, μάραθο, δυόσμο, ρίχνουμε και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά τη γέμιση.

12540884_1031244643599174_6190375293172491372_n

Σε ένα ταψί 40εκ στρώνουμε με λαδόκολλα τη βάση του στρώνουμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει λίγο από το ταψί και λίγο ζαρωμένο το φύλλο. Λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο πάλι με πτυχές.

Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο να είναι παντού το ίδιο πάχος και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Λαδώνουμε και τελειώνουμε με το τέταρτο και τελευταίο φύλλο.Στρίβουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα κάνοντας το κορδονάκι γύρω γύρω από την πίτα μας.

Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου.

12417661_1031244546932517_1175752143300323425_n