Σαμιώτικο γιουβέτσι με κρασί Σαμιώτικο δια χειρός Νίκης Μερκούρη

niki

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Με καταγωγή από το όμορφο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο, σας προτείνω να δοκιμάσετε μια σαμιώτικη παραδοσιακή συνταγή ενός από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα, του γιουβετσιού!

Υλικά:

  • Μισό κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί σαμιώτικο
  • μισό κιλό ντομάτες φρέσκιες
  • μαϊντανός
  • κανέλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μυζήθρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε νερό και αλάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτετε το κριθαράκι, το μισοβράζετε και το στραγγίζετε. Καίτε το βούτυρο στο τηγάνι, το ζεματάτε και εν συνεχεία ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε τον κιμά, μια μόνο ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφού όλα μαζί τα γιαχνίσετε, ρίχνετε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό.

Αφήνετε τον κιμά να βράσει και να μείνει με το λάδι του. Σε ένα πήλινο σκεύος για γιουβέτσι, αδειάζετε όλο το κριθαράκι και το πασπαλίζετε με πιπέρι. Κατόπιν αδειάζετε τον κιμά και τον απλώνετε κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Καθαρίζετε τις ντομάτες από φλούδες και σπόρους, τις ψιλοκόβετε και τις απλώνετε πάνω από τον κιμά.

Χτυπάτε τ’ αυγά, τ΄ανακατεύετε με το γάλα, προσθέτετε την τριμμένη μυζήθρα και περιχύνετε το φαγητό. Βάζετε το γιουβέτσι στο φούρνο και ψήνετε 40 λεπτά, ώσπου να δημιουργηθεί μια κρούστα στην επιφάνεια.