Χριστουγεννιάτικη Κρεποσαλάτα δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

ΥΛΙΚΑ (για έξι κρέπες)

  • 1/2 lit φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 κ.κοφτό αλάτι
  • 170 γραμ περίπου αλεύρι
  • 50 γραμ βούτυρο

ΓΕΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γραμ ψιλοκομμένο λαχανο
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1/2 πιπεριά πορτοκαλί σε κυβάκια
  • 1/2 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κούπα τριμμένο τυρι καπνιστο Regato
  • 4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ στραγγιστό γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. γεμάτες μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό
  • 1 κ.σ άνηθο
  • αλάτι πιπέρι

Για τη διακόσμηση 
– τις μισές πιπεριές από αυτές που κόψαμε για τη σαλάτα
– μερικά φύλλα ρόκας για διακόσμηση
– λίγη μαγιονέζα για το τελείωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για αυτή την εντυπωσιακή σαλάτα πρώτα ετοιμάζουμε τις κρέπες.  Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με τη ζάχαρη, αλάτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό λείο και ρευστό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο βούτυρο, μόλις ζεσταθεί με μία κουτάλα βαθιά ρίχνουμε μέσα από το μείγμα και περιμένουμε να ψηθεί από τη μια πλευρά και από την άλλη. Λιώνουμε και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να παραμείνουν μαλακές. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από τις μισές πιπεριές που κρατάμε για το τελείωμα, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Μετά παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο η μπολ σαλάτας και στρώνουμε μια κρέπα, απλώνουμε λίγο από το μείγμα της γέμισης να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της κρέπας και μετά πάλι κρέπα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, πατάμε λίγο απαλά.

Αναποδογυρίζουμε σε πιάτελα και καλύπτουμε με μαγιονέζα όλη τη σαλάτα. Ρίχνουμε πάνω στη σαλάτα τις πολύχρωμες πιπεριές τα φύλλα ρόκας και σερβίρουμε την κρέποσαλάτα μας.

Για την Χριστουγεννιάτικη Λίγα ντοματίνια, ξύλο κανέλας και φύλλα ροκάς, πιπεριές πολύχρωμες γύρω γύρω ψιλοκομμένες.