6 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας

europaiki hmera logotherapeias 2

Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες ημέρες τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Αυτές οι ημέρες έχουν καθιερωθεί για κάποιο λόγο. Μία από αυτές είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τιμάται στις 6 Μαρτίου.

Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία, καθώς και στην ανάδειξη του έργου των επιστημόνων του κλάδου της λογοθεραπείας.

Η κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη, Ειδική παιδαγωγός – Λογοθεραπεύτρια μιλάει στο Myselvi και μας εξηγεί για την ημέρα αυτή:

“Παγκόσμια ημέρα λογοθεραπείας η 6 Μάρτη. Αφιερωμένη σε όλους όσους χρειάστηκαν τη “βοήθεια” κάποιου λογοθεραπευτή. Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερους φίλους και γνωστούς να απευθύνονται σε λογοθεραπευτές είτε για τα παιδιά τους είτε για κάποιο ενήλικο μέλος της οικογενείας τους. Πολλά παιδιά στην ηλικία των 4 -5 ετών χρειάζονται κάποιες συνεδρίες λογοθεραπείας λόγω “ροτακισμού”, δηλαδή έλλειψη ή αντικατάσταση του φθόγγου Ρ , “σιγματισμού” (σ,ζ,ξ.τσ,τζ), νωρίτερα για καθυστέρηση λόγου. Πολύ συχνά τα παιδιά στην ηλικία των 2.5 με 3.5 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα τραυλισμού, φαινόμενο συνήθως παροδικό που ανησυχεί πολύ τους γονείς. Τις περισσότερες φορές όμως οι γονείς και κυρίως η μαμά έχουν δίκιο που ανησυχούν, ιδίως όταν υπάρχει και ένα μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια.

Πότε ανησυχούμε :
-Όταν ένα παιδί 1-2 ετών δεν έχει καλή βλεμματική επαφή.
-Δεν λέει τουλάχιστον 5-15 λέξεις, όχι απαραίτητα καθαρά ως τα 2 έτη.
-Δεν δείχνει μέχρι τα 2.
-Δεν εκτελεί απλές εντολές όπως Έλα , Φέρε κ.τ.λ. εως τα 2.
-Δεν περπατάει μέχρι τους 18 μήνες.
-Δεν κάνει χειρονομίες π.χ. Γεια!(2 έτη)

Καλό θα είναι να επισκεφτούμε έναν αναπτυξιολόγο, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί.
Αν το παιδί έχει φτάσει στην ηλικία των 4-5 ετών και δεν έχει κατακτήσει την εκφορά κάποιων φθόγγων στον ελεύθερο λόγο του, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον λογοθεραπευτή.”