Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε μαζί με την Φωτεινή Γεωργιάδου και την Χρυσάνθη Ιακώβου σε ένα παραμυθένιο, χριστουγεννιάτικο και άκρως γευστικό περιβάλλον, στο ΚΑΦΕ ΑμεΑ Εν Έργω, το τρίτο βιβλίο του συντοπίτη μας Γιώργου Ευγενειάδη, “Απλά και Διαφορετικά”– συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (Vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση. Είναι σημαντικό να έχουμε συντοπίτες μας που εξελίσσονται και διαπρέπουν στον τομέα τους. Όχι μόνο μας κάνουν υπερήφανους ως Σερραίους αλλά διαφημίζουν και κατά κάποιον τρόπο θετικά τον τόπο μας.
Όμως ποιος είναι ο Γιώργος Ευγενειάδης; Γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο και στη Βυρώνεια. Με επιρροές από τον πατέρα του Νίκο Ευγενειάδη, καθηγητή Εκπαίδευσης, και τον θείο του Στέλιο Ζώτη, καθηγητή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από μικρή ηλικία συνειδητοποίησε τη μαγεία του επαγγέλματος του παιδαγωγού και τη δυνατότητα να μπορεί να αλλάξει και να καθοδηγήσει τη ζωή των μαθητών του. Σπούδασε συνειδητά Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων αλλά στην πορεία της επαγγελματικής του αναζήτησης θέλησε να γεφυρώσει τις γνώσεις του με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Ολοκλήρωσε σχεδόν παράλληλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα στη Διασφάλιση Ποιότητας των Τροφίμων και ένα στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Γνωρίζει την ελληνική νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille.
Είναι Καθηγητής Ειδικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Καθηγητής Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ Υγιεινής και Ασφάλειας Χειριστών των Τροφίμων. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι μάγειρας ή σεφ όμως τις παιδικές του αναμνήσεις συντροφεύουν μυρωδιές και εικόνες από το μπακάλικο του παππού του Γιώργου Κάνδραλη, καθώς και μαγειρέματα και γεύσεις της γιαγιάς Τασούλας και της θείας Δέσποινας, τις οποίες αναφέρει μέσα στο βιβλίο του.
Είναι ένας νέος άνθρωπος στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης που επιχειρεί την τελευταία δεκαετία παρακινούμενος από το πάθος του για αυτό που κάνει, να ξεπεράσει όσα προβλήματα συνεπάγεται η θέση αυτή και να φωτίσει το έργο και τις ιστορίες που γράφονται στις πιο «ανεξερεύνητες» για τους περισσότερους μέχρι και σήμερα σχολικές αίθουσες των ΕΕΕΕΚ της χώρας. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
Εργάζεται στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας επιχειρώντας να αλλάξει τον τρόπο αντίληψης της αναπηρίας, να μαλακώσει την ακαμψία των στερεότυπων αλλά και να δώσει μια διαφορετική διάσταση και στην αντίληψη της γαστρονομίας.
Το «Απλά και διαφορετικά συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (Vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση», είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Απλά και διαφορετικά» με 42 εικονογραφημένες συνταγές χωρίς κανένα ζωικό προϊόν από συνταγές των γιαγιάδων αλλά και των προγιαγιάδων του συγγραφέα και κάποιες ιδέες απλής μεσογειακής διατροφής. Οι συνταγές είναι δομημένες με έναν διαφορετικό τρόπο σύμφωνα με αυτόν που σκέπτονται και λειτουργούν οι μαθητές του Γιώργου. Σκιτσαρισμένες βήμα βήμα με απλότητα και οργάνωση όπου θα μπορούσε και ο πιο άπειρος μάγειρας να τις εκτελέσει! Με αυτό τον τρόπο σου μεταφέρει μια αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος.
Όλοι έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε μια συνταγή και να βλέπουμε στη φωτογραφία μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Ο Γιώργος με το βιβλίο του αυτό μας δίνει μια διαφορετική παρουσίαση και ευκολότερη πρόσβαση σε κάθε συνταγή, κάτι το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και μας ωθεί να μπούμε πιο εύκολα στην κουζίνα, μαζί με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε εύγεστα, σπιτικά, υγιεινά πιάτα με διασκεδαστικό τρόπο.
Απλά και διαφορετικά με εκπαιδευτικό τρόπο. Γιατί όλοι μας, μικροί και μεγάλοι είμαστε διαφορετικοί….Όταν όμως συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε, όλα είναι ΑΠΛΑ!