ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπρόταση: “Σιδερένια θέληση”

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Συγγραφέας: “Γιώργος Μωύσογλου”

Τίτλος: “Σιδερένια θέληση”

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ιστορία ενός παράνομου και παράφορου έρωτα, του Μάρκου και της Λίζας. Μια αγάπη που δεν πρόφτασε να ανθίσει γιατί οι αυστηροί ανθρώπινοι νόμοι την καταπάτησαν. Η Λίζα, μια νεαρή κοπέλα, πλήρωσε σκληρά και βάναυσα το τίμημα να γίνει πρόωρα μάνα. Τόλμησε να φέρει στον κόσμο μιας απάνθρωπης κοινωνίας, το μονάκριβο παιδί της, καρπό της παθιασμένης της αγάπης, από έναν άντρα, τον Μάρκο, που έμελλε να χαράξει ανεξίτηλα την μορφή του στην καρδιά της.

Ένας νέος άντρας, ο Έκτορας, επιτυχημένος βιολονίστας, με όπλα την ευχή της μάνας και την καυτή επιθυμία να ξαναβρεί τον χαμένο πατέρα του που δε γνώρισε ποτέ, ξεκινάει ένα υπερατλαντικό ταξίδι. Μέσα από τα κονσέρτα του, παίζοντας και το αγαπημένο τραγούδι του πατέρα του Μάρκου που άρεσε στη μητέρα του Λίζα. Έπρεπε να τον ανακαλύψει και να τον φέρει πίσω, πριν εκείνη φύγει για το μεγάλο ταξίδι χωρίς επιστροφή. Αντίπαλοί του ο χρόνος και η αδιαφορία των ανθρώπων.

Η μοίρα ενός διάσημου γιατρού που οι τύψεις της συνείδησης του για τη ζωή που δεν έζησε, τον κατάντησαν αλκοολικό και περιφρονημένο από όλους. Στην κρισιμότερη στιγμή της ζωής του θα βρεθεί μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα όταν ένα τροχαίο ατύχημα θα του αποκαλύψει μια φοβερή αλήθεια. Είναι τα παιχνίδια της ζωής που άλλοτε κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους και άλλοτε πολύ ευτυχισμένους.

Προσωπική άποψη

Είναι πολύ δύσκολο να σας μεταφέρω την άποψή μου γι’αυτό το μυθιστόρημα. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά θα σταθώ στους δύο πιο βασικούς για μένα. Πρώτον είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα σε πολύ οικείο πρόσωπο του ίδιου του συγγραφέα. Αυτό αυτομάτως το  κάνει διπλά δύσκολο. Γιατί,  ίσως με κάποιο τρόπο καταφέρει και ο ίδιος να διαβάσει την άποψή μου και δε θα ήθελα να τον απογοητεύσω με τίποτα. Δεύτερον, είμαι τόσο μπερδεμένη που αναρωτιέμαι αν όντως έχουν συμβεί όλα όσα έχω διαβάσει. Φυσικά και δε θέλω να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του συγγραφέα αλλά αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι πως ένα μικρό κορίτσι έκρυβε μέσα του τέτοια δύναμη. Όπως πολύ σωστά ειναι και ο τίτλος “Σιδερένια θέληση”.

Είναι ένα μικρό για τα δικά μου δεδομένα βιβλίο. Διαβάζεται πολύ γρήγορα, γιατί πολύ απλά κάθε σελίδα που γυρνάς, σου εξάπτει την περιέργεια για τη συνέχεια. Θα έλεγα πως απευθύνεται κυρίως στους έφηβους γιατί οι κεντρικοί ήρωες μας είναι μαθητές του λυκείου. Ακόμα βλέπω το πρόσωπο της ηρωίδας μπροστά μου. Όλα αυτά που έζησε για χάρη μιας μεγάλης αγάπης. Αλήθεια, πόσες απο εσάς ζήσατε τη μεγάλη αγάπη; Ξεπεράσατε τον εαυτό σας; Ήρθατε αντιμέτωποι με τους γονείς σας για εναν έρωτα, για τον οποίο βαθιά μέσα σας, γνωρίζατε ότι είναι ο ένας και μοναδικός;

Οι εποχές εκείνες δύσκολες. Τα οικονομικά στις περισσότερες οικογένειες ακόμα πιο δύσκολα. Επομένως αυτό που όφειλαν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους ήταν να φροντίσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτά. Ο τρόπος όμως που επέλεγαν για να το κάνουν ήταν εις βάρος της ευτυχίας των παιδιών τους. Τι εννοώ με αυτό; Αδιαφορούσαν για το τι συνέβαινε μέσα στην καρδιά τους, δεν υπολόγιζαν τα συναισθήματα που μπορεί να ένιωθαν για κάποιον άλλο άνθρωπο.

Η σωματική βία είναι αρκετά έντονη μέσα στο μυθιστόρημα αυτό. Αδυνατώ να πιστέψω πως ένα παιδί πάνω στο άνθος  της ηλικίας του, να μην έχει άποψη. Να μην μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του, φοβούμενο την αντίδραση των γονιών του. Και όταν αυτό γινόταν οι εξελίξεις δεν ήταν και οι πιο ευχάριστες. Η έκφραση “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα” δεν είναι καθόλου τυχαία. Δεν φέρνεις στον κόσμο αυτό παιδιά για να εκπληρώσεις τα δικά σου όνειρα. Το ότι εσύ, δεν τα κατάφερες, δε σημαίνει ότι θα ρίξεις αυτό το φορτίο στο παιδί σου. Απεναντίας θα πρέπει να ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει “κάνω όνειρα”. Είχες και εσύ τη δυνατότητα να ονειρευτείς αλλά οι συνθήκες δε σε ευνόησαν. Μη στερείς επομένως αυτό το δικαίωμα από το παιδί σου. Άφησε το να ζήσει, να κάνει με τη σειρά του τα δικά του όνειρα, να αγαπήσει και να ερωτευτεί αυτόν που θα του επιδείξει η καρδιά του. Μην είσαι εμπόδιο σε αυτό το  μεγάλο βήμα που σκοπεύει να κάνει.

Η ηρωίδα μας καθώς και ο ήρωας μας ήταν από αυτά τα παιδιά που πέρασαν πολύ δύσκολα προκειμένου να καταφέρουν, μετά από πολλά χρόνια να είναι μαζί. Να γευτούν και πάλι ο ένας την αγκαλιά του άλλου. Η ηρωίδα μας, οφείλω να ομολογήσω ότι αποδείχτηκε  σκληρό καρύδι. Έζησε κάτω από αντίξοες συνθήκες ολομόναχη. Χωρίς κανέναν στο πλευρό της. Φρόντισαν για αυτό οι γονείς της. Της στέρησαν το μοναδικό αγόρι που αγάπησε. Την έδιωξαν από το σπίτι. Μοναδικά της στηρίγματα, οι συμμαθητές της και ο καθηγητής της.

Ζηλεύω πραγματικά το θάρρος της και το πείσμα της. Την πίστη της ότι θα είναι και πάλι με τον μοναδικό άντρα που αγάπησε πραγματικά. Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτό το κορίτσι. Ένα κορίτσι με σιδερένια θέληση για ζωή.

Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.

To Top