Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover
Τίτλος: Κώδικας ντα Βίντσι (The Da Vinci code)
Συγγραφέας: Νταν Μπράουν (Dan Brown)
Ο λόγος που πήρα την απόφαση να διαβάσω αυτό το βιβλίο, ήταν ο μεγάλος ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό. Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ο βομβαρδισμός αρνητικών σχολίων που δεχόταν ο συγγραφέας για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Αναρωτήθηκα πολλές φορές τι ήταν αυτό που έγραφε ο Dan Brown ώστε να προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. Γι’αυτό για να έχω και εγώ άποψη μπήκα στον πειρασμό να το διαβάσω.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ήρωας μας είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ (Harvard) Ρόμπερτ Λάνγκντον (Robert Langdon) ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους. Στη διάρκεια της νύχτας δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα: ο ηλικιωμένος έφορος του Μουσείου Λούβρου, είναι νεκρός. Η αστυνομία διαπιστώνει ότι πρόκειται για δολοφονία. Το σώμα του θύματος, ήταν τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που μόνο ένας ειδικός θα μπορούσε να καταλάβει ότι “στέλνει” κάποιο μήνυμα.
Ο Λάνγκντον σε συνεργασία με τη σπουδαία Γαλλίδα κρυπτογράφο Σοφή Νεβό (Sophie Neveu), η οποία τυχαίνει να είναι η εγγονή του δολοφονημένου, αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Τα στοιχεία που ανακαλύπτουν οι ήρωες μας τους οδηγούν σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Την συμπλοκή του εφόρου στη μυστική αδελφότητα “Κοινό της Σιών” μέλη της οποίας ήταν ο Μποτιτσέλι, Βίκτωρ Ουγκώ, καθώς και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ο καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός μεγάλου ιστορικού μυστικού. Το μυστικό αυτών των λαμπρών πνευμάτων, που στο πέρασμα των αιώνων έγινε θανάσιμος κίνδυνος για όλη την υφήλιο. Αρχίζει ένα κυνηγητό ανάμεσα στην αστυνομία και τον Λάνγνκτον. Ο τελευταίος μαζί με τη συνεργάτιδα του θα πρέπει να μελετήσουν καλά την επόμενη κίνηση τους. Καλούνται να ολοκληρώσουν την αποκρυπτογράφηση του γρίφου, διαφορετικά τα έγγραφα της αδελφότητας θα χαθούν.
Κριτική
Ένα θρίλερ συνωμοσίας που σε κρατάει σε εγρήγορση. Ένας έξυπνος κώδικας καλά κρυμμένος στα δημοφιλή έργα του μεγάλου ζωγράφου Leonardo da Vinci. Ένα αστυνομικό θρίλερ κατά την άποψή μου. Ωστόσο γίνεται μεγάλη αναφορά στον χριστιανισμό και γι’αυτό το λόγο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Θα πρότεινα στον αναγνώστη να μη σταθεί τόσο πολύ σε αυτό το κομμάτι του βιβλίου. Αν η πίστη μας είναι μεγάλη, δεν αφήνει να την επηρεάσει τίποτα και κανένας.
Προσωπικά δεν “έπεσα” σε αυτή την παγίδα. Επικεντρώθηκα στην αποκάλυψη του δολοφόνου. Στα πολλά εμπόδια που συνάντησαν οι δύο ήρωες μας προκειμένου να φτάσουν στην επίτευξη του στόχου τους. Στο πείσμα και τη θέληση τους ώστε να βγει στο φως όλη η αλήθεια.
Θαύμασα τις λεπτομερείς περιγραφές των τοπίων που ήταν τόσο ζωντανές. Tα ιστορικά κτίρια, το Μουσείο του Λούβρου. Με μάγεψε τόσο πολύ που θέλω να ταξιδέψω και να επισκεφτώ αυτά τα μέρη από κοντά.
Ότι και να πω είναι λίγο. Με συνεπήρε από την πρώτη κιόλας σελίδα.
Leave a Reply