ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Το savoir vivre των εργαζομένων

iefimerida.gr.kaloi_2Dtropoi_2Dtrapezi_2D708_2_134127_11

Άλλοι το θεωρούν καθωσπρεπισμό, άλλοι άχρηστο ή υπερβολή. Και όμως το savoir vivre, δηλαδή το να γνωρίζεις να ζεις, είναι απαραίτητο, τουλάχιστον στον εργασιακό χώρο, αλλά και στις επαγγελματικές επαφές και σχέσεις σας. Σε ένα επαγγελματικό γεύμα, σε μια γιορτή του εργοδότη σας, σε μια συνέντευξη δουλειάς, αυτός που κερδίζει καλές εντυπώσεις, συμπάθεια και ό,τι άλλο αποσκοπεί (π.χ. αύξηση στον μισθό) είναι αυτός που δείχνει ότι γνωρίζει τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Επαγγελματικά δώρα

Με ένα δώρο μπορεί να επιτύχετε συμφιλίωση, ικανοποίηση του εργοδότη σας ότι θυμηθήκατε τη γιορτή του, να ξεχρεώσετε κάποια υποχρέωση ή ακόμη και να «καλοπιάσετε» έναν πελάτη σας. Το κέρδος ίσως είναι μεγάλο, αρκεί να προσφέρετε το κατάλληλο αντικείμενο. Ας σκεφθείτε πρώτα γιατί αλλά και πότε χαρίζετε ένα δώρο, και κυρίως τι θέλετε να δείξετε με αυτό. Υποχρέωση, εκτίμηση, σεβασμό. Το δώρο μιλάει πιο πολύ από εσάς καμιά φορά, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί: ρούχα και παπούτσια πρέπει να αποφεύγονται διότι χαρίζονται μόνο σε στενούς συγγενείς ή φίλους.

Τα αξεσουάρ όμως, όπως κασκόλ, γραβάτες, φουλάρια, ζώνες, καπέλα, γάντια, τσάντες, είναι μια αρκετά πρωτότυπη λύση και ταιριάζουν για τον συνεργάτη ή τον εργοδότη σας. Τα καλάθια με ποτά, καθώς και οι συνθέσεις λουλουδιών είναι η εύκολη και κλασική λύση. Ως δώρα δημοσίων σχέσεων μπορεί να δοθούν είδη γραφείου, λευκώματα, δίσκοι, αξεσουάρ, ρολόγια, ημερολόγια και πολλά άλλα αντικείμενα.

Εκδήλωση στο σπίτι σας

Θέλετε να ζητήσετε αύξηση από τον εργοδότη σας ή γενικά να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό κλίμα ανάμεσά σας ή και με συναδέλφους, συνεργάτες; Τι καλύτερο από να τους προσκαλέσετε σε μια συγκέντρωση-πάρτι στο σπίτι σας. Θα πρέπει να προβλέψετε κεράσματα και ποτά για όλο το βράδυ και τασάκια σε κάθε χώρο. Για να νιώσουν όλοι άνετα αλλά και για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, πρέπει να φροντίσετε για τη γνωριμία των καλεσμένων σας. Οι συστάσεις γίνονται από τους οικοδεσπότες, αφού αυτοί γνωρίζουν όλους τους παρισταμένους. Συστήνετε πάντοτε τον άνδρα στη γυναίκα, τον μικρότερο στον μεγαλύτερο, τη δεσποινίδα στην κυρία, τον λιγότερο σημαντικό σε αυτόν που είναι πιο σημαντικός, τον λιγότερο επίσημο στον πιο επίσημο.

Φιλικά γεύματα

Σε αυτή την περίσταση χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μαεστρία στους τρόπους σας, εφόσον θα βρίσκεστε τετ-α-τετ με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ή πελάτες, προφανώς για να κλείσετε μια συμφωνία, να συμμετάσχετε σε μια απόφαση, να προτείνετε ιδέες για κάποιο θέμα κτλ. Εκτός από τη συμμετοχή σας σε έναν ουσιαστικό διάλογο, πρέπει να δείξετε ότι δεν είστε αρχάριος σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να σας απομακρύνει από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποια είναι όμως η καθωσπρέπει συμπεριφορά;

Κατ’ αρχάς στις προσκλήσεις για επαγγελματικά γεύματα υπάρχει μια περίοδος αναμονής πριν από το γεύμα, κατά την οποία σερβίρονται συνήθως ένα απεριτίφ και ξηροί καρποί, τσιπς ή ντιπ με λαχανικά. Αυτός ο χρόνος δεν πρέπει να είναι μικρότερος από μισή ώρα, ώστε να προλάβουν να έρθουν και οι καθυστερημένοι από την κίνηση, αλλά ποτέ μεγαλύτερος από μία ώρα. Στα δείπνα εταιρειών, όπου οι «οικοδεσπότες» είναι τα στελέχη της εταιρείας, προαποφασίζεται να χωριστούν αυτοί σε όλα τα τραπέζια και να μην καθίσουν όλοι μαζί, ώστε να επικοινωνούν με τους προσκεκλημένους.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top