ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

«Το αγόρι μου, μιλάει με άλλες στο facebook, τι πρέπει να κάνω;»

apistia1070_0-696x531

Η σεξουαλική απιστία υπάρχει όσο υπάρχει και ο ανθρώπινος πολιτισμός και το διαδίκτυο φαίνεται να δίνει πλέον το δικό του στίγμα στην μακρά ιστορία της. Για πολλούς, ωστόσο, το διαδίκτυο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές των σχέσεων και συγκεκριμένα των συζυγικών, ίσως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ από την καθιέρωση του θεσμού του γάμου.

Πως μπορεί όμως κανείς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους; Διαβάστε παρακάτω…

Στις μέρες μας, η απιστία και η υιοθέτηση μυστικών συμπεριφορών είναι πλέον πολύ εύκολη από τη στιγμή που με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων όλα μπορεί να γίνουν γρήγορα και κρυφά. Οι φιλικές σχέσεις που αποκτούν ένα πιο έρωτικό χαρακτήρα, οι συναισθηματικοί δεσμοί, η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου, η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το διαδικτυακό πορνό, ακόμα και το διαδικτυακό σεξ, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα, γρήγορα και μυστικά, ωθώντας ολοένα και περισσότερα άτομα στην υιοθέτηση μιας διπλής ζωής.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα ηλεκτρονικά παράθυρα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά μέσα στο σπίτι και οι τοίχοι πρέπει να υψώνονται μέσα στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει όμως να ανησυχεί κανείς επισημαίνουν μόνο για τις διαδικτυακές σελίδες που δε φανερώνονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ενέχει η διαδικτυακή απιστία δεν είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στη σεξουαλική απιστία, αλλά ότι αποπροσανατολίζει τη συναισθηματική επένδυση του ατόμου που τη διαπράττει μακριά από τη σχέση.

Η συναισθηματική απιστία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κι οποτεδήποτε, αλλά με το διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες που ευνοούν την επικοινωνία στο εδώ και το τώρα, το φαινόμενο μπορεί να πάρει γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Η άμεση ικανοποίηση που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες ερεθίζουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου και συχνά κανείς συνειδητοποιεί ότι λαχταρά την άμεση σύνδεση που προσφέρουν, ή ότι θλίβεται κατά την απουσία της.

Για να περιφρουρήσει το ζευγάρι τη σχέση του από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι απαραίτητο οι σύντροφοι να μη κρύβονται πίσω από το λεγόμενο «δικαίωμα στον προσωπικό τους χώρο», όταν στην πραγματικότητα διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μυστικότητα. Υπάρχει όμως αυτό το δικαίωμα μέσα σε μια ερωτική σχέση, πόσο μάλλον μια συζυγική;

Τα προβλήματα ξεκινούν τη στιγμή που κάποιος προσπαθήσει να κρύψει κάτι από τον /τη σύντροφό του. Όταν για παράδειγμα γράφει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που δε θέλει δει ο/η σύντροφος του , ή όταν δεν επιθυμεί να μοιραστεί τους κωδικούς.

Σε μια υγιή σχέση η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι βασικά συστατικά, ενώ η μυστικότητα δε φαίνεται να έχει θέση.

Ο σεβασμός βέβαια στον προσωπικό χώρο του άλλου είναι εξίσου σημαντικός, άλλα προϋποθέτει τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης. Όταν άλλωστε υπάρχει εμπιστοσύνη, ακόμα κι αν κανείς γνωρίζει τους κωδικούς του άλλου, δεν τους χρησιμοποιεί, από σεβασμό στον ιδιωτικό του χώρο.

Το καλύτερο μέσο λοιπόν του ζευγαριού για να προστατευτεί από τη σύγχρονη εκδοχή της απιστίας είναι η παραδοσιακή θεμελίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

ΠΗΓΗ: newsmania.eu
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top