Γράφει η κ. Αθανασία / Από το Καρς του Καυκάσου
Τανομένος σορβάς, τανόσουπα, τανοφάι ή τανομεζές, θα το δεις με διάφορες ονομασίες αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η πρώτη. Η ορίτζιναλ συνταγή από τον Πόντο είναι με κορκότο και πασκιτάν.
Σε εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος, εάν χρησιμοποιήσουμε ρύζι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τη μόνη διαφορά ότι το ρύζι χρειάζεται 10 λεπτά περίπου λιγότερα από το κορκότο για να βράσει, δηλαδή 20 λεπτά περίπου το αφήνουμε έως ότου μαλακώσει!
Είναι το φαγητό όπου ότι και να έχεις, εάν φας ένα πιάτο σου περνάει. Ίσως το καλύτερο “φάρμακο” μετά από ένα hangover!!!
ΥΛΙΚΑ
- 9 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
- αλάτι
- 1 φλυτζ’ανι του τσαγιού κορκότο (αν δεν έχουμε, βάζουμε ρύζι νυχάκι)
- 500 γρ πασκιτάν (αν δεν έχουμε, στραγγιστό γιαούρτι)
- 3-4 κουτ της σούπας βούτυρο αγελαδινό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ της σούπας ξερό δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και ρίχνουμε το κορκότο στο νερό που βράζει, ενώ προηγουμένως το έχουμε πλύνει. Ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το κορκότο, αυτό διαρκεί ένα μισάωρο περίπου.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό που ήδη κάνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με το ζωμό μας διαλύουμε το πασκιτάν. Με διαδικασία ίδια με αυτή του αυγολέμονου, προσεκτικά ανακατεύουμε για να μην ”κόψει” το πασκιτάν.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα σε ένα άλλο σκεύος, κατά προτίμηση τηγάνι, καίμε το βούτυρο και αφού έχει ζεσταθεί αρκετά και λιώσει, βάζουμε μέσα και το δυόσμο. Το ανακατεύουμε μια φορά και κατευθείαν το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό!
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Leave a Reply