ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνέντευξη για εργασία; 10 συμβουλές προετοιμασίας

2sinenteuksimyselvi.gr

Εάν κατάφερες και βρήκες μια θέση εργασίας, και σε έχουν καλέσει για συνέντευξη, δε χρειάζεται να αφήνεις το άγχος να σε κυριεύει. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος, και δε σε βοηθάει. Προετοιμάσου κατάλληλα, και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας που θα σου χαρίσει την θέση που τόσο επιθυμείς!
1. Κατάλληλο ντύσιμο
Το σωστό ντύσιμο, είναι το άλφα και το ωμέγα, αφού σύμφωνα με την εξωτερική σου εμφάνιση, ο πιθανός εργοδότης θα σχηματίσει μια πρώτη εικόνα και εντύπωση για το άτομό σου. Το ντύσιμο που θα πρέπει να επιλέξεις για την πρώτη σου συνέντευξη θα πρέπει να συνάδει με το ύφος της εταιρίας. Εάν για παράδειγμα η συνέντευξη αφορά μια θέση σε κάποιο γραφείο, θα πρέπει να επιλέξεις ένα πιο αυστηρό look, και να επιλέξεις κάποιο ταγέρ, ή παντελόνι με σακάκι. Εάν από την άλλη, η θέση αφορά κάποιο κατάστημα με ρούχα ή αξεσουάρ, θα πρέπει να επιλέξεις ένα πιο μοντέρνο ντύσιμο, που να δείχνει ότι γνωρίζεις από τις τάσεις της μόδας. Μελέτησε καλά το πώς ντύνονται οι υπόλοιποι υπάλληλοι, και επέλεξε κάτι ανάλογο.

2. Μακιγιάζ, μαλλιά και νύχια
Μην επιλέξεις κάποιο έντονο μακιγιάζ, καθώς θα δώσεις άσχημη εντύπωση. Κάνε ένα διακριτικό φυσικό μακιγιάζ, που θα δείχνει πως είσαι περιποιημένη χωρίς να φαίνεται πως έχεις προσπαθήσει πολύ. Βάλε ένα ελαφρύ make up, ένα διακριτικό ρουζ που θα τονίσει το χρώμα των μήλων σου, μια σκιά σε ουδέτερη απόχρωση, λίγη μάσκαρα με φυσικό αποτέλεσμα, και για τα χείλη επέλεξε ένα κραγιόν σε απόχρωση κοντινή με αυτή των χειλιών σου. Αυτομάτως, θα δείχνεις φρέσκια και δροσερή, χωρίς να δίνεις άσχημη εντύπωση.
Σε ότι αφορά τα μαλλιά, το ιδανικό είναι να κάνεις μια απλή κοτσίδα, καθώς έτσι ο άλλος θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πρόσωπο σου, ενώ ταυτόχρονα θα δείχνεις πιο οικεία και πιο φιλική, πράγμα που θα βοηθήσει τον εργοδότη να σχηματίσει μια θετική εντύπωση για σένα.
Για το μανικιούρ σου, επέλεξε μια ουδέτερη μπεζ nude απόχρωση, και το μέγεθος των νυχιών φρόντισε να είναι κοντό και καλοσχηματισμένο. Τα έντονα χρώματα και τα μακριά νύχια, δίνουν κακή εντύπωση, ειδικά σε δουλειές γραφείου.

3. Χειραψία
Η χειραψία είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις μπεις στο γραφείο του εργοδότη, και πολλοί τη λαμβάνουν στα υπόψιν, ως κριτήριο για τις συνεργασίες. Η χειραψία θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να δείχνεις προσιτή αλλά και επαγγελματίας. Να μην δείχνεις ούτε πολύ αυστηρή, ούτε πολύ φιλική. Μην ξεχνάς πως είναι ανώτερος σου στη δουλειά. Μια σταθερή χειραψία είναι η ιδανική, χωρίς πολλά κουνήματα, και χωρίς πολύ σφίξιμο.

4. Η γλώσσα του σώματος
Θα πρέπει να προσέξεις πολύ τη στάση του σώματος σου, καθώς η γλώσσα του σώματος είναι μια επιστήμη που λαμβάνεται πολύ σοβαρά σε πολλές εταιρίες. Η στάση του σώματος σου, δείχνει πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα σου. Οι πλάτες σου θα πρέπει να είναι όρθιες, και το στήθος σου έξω. Αυτό δείχνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Όταν μιλάς στον εργοδότη, μην κουνάς πολύ τα χέρια σου, και φρόντισε να αποβάλεις το άγχος και να μην κάνεις νευρικές κινήσεις, όπως σφίξιμο των χεριών ή κούνημα του ποδιού. Φυσικά μην κάθεσαι σταυροπόδι, καθώς αυτό δείχνει άνεση, αλλά όχι με την καλή έννοια.

5. Εκφράσεις προσώπου
Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι εκφράσεις του προσώπου σου. Θα πρέπει να δείχνεις ότι είσαι επαγγελματίας, αλλά ταυτόχρονα πως είσαι κοινωνική και εργατική. Φρόντισε να χαμογελάς όποτε το επιτρέπει η κουβέντα, για να σχηματίσεις θετική εικόνα, αλλά μη γελάς υπερβολικά και χάσεις τη σοβαρή σου εικόνα. Ειδικά εάν πρόκειται για μια δουλειά η οποία περιλαμβάνει επαφή με κόσμο, όπως πώληση, θα πρέπει να είσαι εγκάρδια και χαμογελαστή.

6. Μάθε ότι μπορείς για την εταιρία
Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζεις όσα πιο πολλά πράγματα μπορείς για την εταιρία στην οποία πρόκειται να δουλέψεις. Να γνωρίσεις όσο πιο πολλά στοιχεία γίνεται, καθώς θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για κάποιες ερωτήσεις που πιθανόν έχουν σχέση με αυτήν. Θα δείξει πως έχεις ενδιαφερθεί και πως πραγματικά θέλεις αυτή τη θέση, και αυτό θα αποτελέσει πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλους υποψηφίους.

7. Τόνος φωνής
Ο τόνος της φωνής σου θα πρέπει να δείχνει σιγουριά αλλά όχι αλαζονείας, και σίγουρα όχι έλλειψη αυτοπεποίθησης , άγχος και τρακ. Κάνε πρόβα με κάποια φίλη σου, και έτσι όταν έρθει η ώρα για τη συνέντευξη μη φοβηθείς, και απάντα χωρίς να αγχώνεσαι!

8. Να θυμάσαι καλά το βιογραφικό σου
Αφού σε κάλεσαν για συνέντευξη, σημαίνει πως έχεις ένα πολύ καλό βιογραφικό. Θα πρέπει να θυμάσαι όλα τα πεδία που έχεις συμπληρώσει, ειδικά αυτά που αφορούν την προϋπηρεσία, αλλά και τα χόμπι και τις ασχολίες σου. Πολλές εταιρίες δίνουν μεγάλη βάση στις δραστηριότητες εκτός εργασίας που κάνει κάποιος, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα που αποτελούν αβαντάζ για τη δουλειά, όπως για παράδειγμα η προσφορά εάν κάνεις εθελοντισμό, οι πνευματικές σου ικανότητες, ένα διαβάζεις πολλά βιβλία, η αντοχή σου ένα κάνει αθλητισμό κ.α.

9. Να είσαι καλά προετοιμασμένη για επιτόπου πρακτική εξάσκηση
Αυτό είναι ένα κομμάτι της συνέντευξης που δε θα πρέπει να σε αγχώνει, αλλά αντιθέτως να σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, καθώς θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποδείξεις επιτόπου τις ικανότητες σου στον κλάδο σου, και να σε κάνει να ξεχωρίσεις. Συναντάτε κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα όπως κομμωτές, τεχνίτες νυχιών, ποδολόγους, make up artists, barista αλλά και αρθρογράφους, πωλητές κ.τ.λ. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, και να μην αφήσεις το άγχος να σε κυριεύσει, και φρόντισε να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, καθώς σε αυτές τις δουλειές παίζει πιο σημαντικό ρόλο η πρακτική και οι δεξιοτεχνίες σου, παρά η προϋπηρεσία.

10. Απέβαλλε το άγχος
Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος είναι και η πιο απλή! Απέβαλλε το άγχος σου, και διώξε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου. Για να σε κάλεσαν στη συνέντευξη, σημαίνει πως έχεις τα προσόντα για την εργασία! Σκέψου θετικά, το προηγούμενο βράδυ κάνε ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, και κάνε μια δραστηριότητα που σε βοηθάει, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις μια βόλτα έξω. Κάθε φορά που αγχώνεσαι, να παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Το μυαλό σου θα καθαρίσει, και θα είσαι έτοιμη να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας που επιθυμείς, βγάζοντας προς τα έξω τον καλύτερο σου εαυτό!

ΠΗΓΗ: dynamikhgynaika.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top