Σύμφωνα με έρευνες, η σεξουαλική παρενόχληση είναι σχεδόν γυναικεία υπόθεση, αφού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό των γυναικών που παρενοχλούνται αγγίζει το 35%. Αξιοσημείωτο και λυπηρό είναι το γεγονός, (με βάση καταγγελιών στο Συνήγορο του Πολίτη), πως στην Ελλάδα τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω της οικονομικής κρίσης!
Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που γυναίκες απολύονται όταν δεν υποκύπτουν στις ερωτικές επιθυμίες των προϊσταμένων τους.
Οι γυναίκες θύματα αισθάνονται ταπεινωμένες και εξευτελισμένες και πολλές φορές ρίχνουν το φταίξιμο πάνω τους. Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους και η απόδοσή τους μειώνεται. Είναι λίγες όμως εκείνες που αναφέρουν το άσχημο και αποτρόπαιο αυτό γεγονός, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή μήπως χλευασθούν από τους συναδέλφους τους. Τα θύματα του προβλήματος αποτελούνται από γυναίκες 20-35 ετών κυρίως νεοπροσληφθείσες, χωρισμένες ή ακόμα και χήρες !
Ποια είναι η έννοια της παρενόχλησης αυτού του είδους στη δουλειά; Ένα κοπλιμέντο ή απλό φλέρτ από τα αφεντικά μας δεν αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση. Θύμα γίνεται κάποιος που δέχεται φραστική ή σωματική επίθεση σεξουαλικού χαρακτήρα κατ’εξακολούθηση, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.
Πώς μπορείτε να τη διακρίνετε όταν ακόμη δεν έχει προλάβει να εκδηλωθεί:
Εάν ο διευθυντής σας είναι συνεχώς στο γραφείο σας με διάφορα προσχήματα, χωρίς να υπάρχουν σαφείς προσδιορισμένοι επαγγελματικοί λόγοι και αν η συνεχής αυτή παρουσία συνοδεύεται από κολακευτικούς χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν τα όρια της ευγένειας και συναδελφικότητας, τότε καλό είναι να προσέχετε τα νώτα σας. Αν σας πιέζει να βγείτε μαζί του ή αν σας αγγίζει με περίεργο τρόπο, μην επαναπαυθείτε! Όσο είναι καιρός, απευθυνθείτε στο θύτη με ευγένεια και εξηγήστε ότι τα λόγια του και οι πράξεις του σας ενοχλούν και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Εαν όμως η συμπεριφορά του δεν αλλάξει, μπορείτε να το αναφέρετε στον πρόεδρο της εταιρείας σας, ζητώντας του να υπάρξει εχεμύθεια και λεπτή αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς του. Σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, η άμεση και έγκαιρη παρέμβαση του προέδρου μιας εταιρείας, με συστάσεις προς το θύτη, απέδωσαν καρπούς.
Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο θύτης είναι και το μοναδικό ανώτερο στέλεχος μιας εταιρείας; Εδώ, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κινηθείτε νομικά και να ζητήσετε προστασία. Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται πλέον αδίκημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η απόλυση μιας εργαζόμενης μπορεί να κριθεί καταχρηστική, σύμφωνα με περιπτώσεις στις οποίες ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις του προσέφερε ουσιαστική προστασία σε όσες εργαζόμενες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, χωρίς όμως να ενδώσουν σε αυτές. Με το νέο νομοσχέδιο η σεξουαλική παρενόχληση αναγνωρίζεται πλέον ως ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα.
ΠΗΓΗ: mylady.gr
Leave a Reply