ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάκης Παπαγιάννης: ένα πάθος …και μια “αιωνιότητα”

17965435_10155148538989266_787007959_n

Γράφει η Χρυσάνθη Παλάζη / Δρ. Παιδαγωγικής

Όταν γνωρίζεις τον Σάκη Παπαγιάννη δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από τον καταιγιστικό τρόπο που απολαμβάνει τη ζωή και προσπαθεί να κάνει κάθε εμπειρία που βιώνει μοναδική …είτε αυτή είναι ένα οπτικό ερέθισμα, μια συνομιλία, ένα βλέμμα, μια στιγμή επικοινωνίας….

Θαρρείς και έχει μέσα στο μυαλό του μια μηχανή λήψης που καταγράφει τη ζωή, τη φιλτράρει μέσα από τα μάτια του μυαλού του και την επιστρέφει με ένα δικό του βιωματικό τρόπο που φέρει την ιδιαίτερη σφραγίδα της ματιάς του. Καλλιτέχνης της βιωμένης και όχι αφηρημένης ζωής, μας καταπλήσσει με τη νέα του καλλιτεχνική παραγωγή.

egainia-papagiannis02

Η νέα ατομική έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη με τίτλο “Eternity”, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, στην γκαλερί Chalkos (Ιουστινιανού 21) στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αποτελείται κυρίως από επιτοίχια γλυπτά έργα, μεικτής τεχνικής με κυρίαρχα υλικά το χαλκό και τον ορείχαλκο.

egainia-papagiannis01

Ο Σάκης Παπαγιάννης, μιλάει με πάθος για τα νέα του έργα, από το πώς στήνονται πρώτα στο μυαλό του σε μια σύλληψη ολιστική, μεταφέρονται στο προσχέδιο και πως σιγά σιγά το αδρό περίγραμμα της αρχικής του σύλληψης, μετουσιώνεται σε συγκεκριμένη μορφή. Αν παρατηρήσει κανείς τη λεπτομέρεια στην κατασκευή των έργων του θα δει έναν έρωτα για τη λεπτομέρεια, ένα χειρουργικό άγγιγμα στα μικρά και ιδιαίτερα, που μετουσιώνουν κάθε μορφή σε σύμβολο, αφήνοντας ταυτόχρονα τον θεατή τους να τα κάνει δικά του…απεικάσματα ονείρων, συμβόλων και επιθυμιών.

18043006_10155164479399266_536927499_o

Διάβασα στο Δελτίο Τύπου της γκαλερί Chalkos, ότι “ο Σάκης Παπαγιάννης συνδιαλέγεται με το ελληνικό παρελθόν σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και μας προσφέρει μια ουσιαστική παραμυθία σε καιρό που κυβερνά η παρακμή. Με ξεκάθαρες εικόνες, με σύμβολα που σε όλους μας λειτουργούν σαν φορείς αισθημάτων και αναμνήσεων. Με την συνδρομή του χρησιμοποιημένου, του ταπεινού, του ασυνήθιστου”.

δ

Έτσι είναι..παίρνει ο Σάκης, στην εποχή που τίποτα δεν περισσεύει το ευτελές υλικό, το συνηθισμένο, το καθημερινό και αποφασίζει να το κάνει να μιλήσει στην ψυχή μας για πανανθρώπινες αξίες, για σύμβολα, για κάθε τι που ξεπερνά την έννοια της μυθολογικής μορφής που αναπαριστά και να λειτουργήσει ως πυξίδα στον σύγχρονο άνθρωπο.

low-doyreios-ipos

Σκοπός του ν’ ανακαλύψει τον δρόμο για την προσωπική του Ιθάκη, μέσα από συμπληγάδες, δυσκολίες, εμπόδια, σειρήνες και δόλους…Χαϊδεύεις με το βλέμμα σου τις μορφές που παίζουν με τις σκιές και σου μιλάνε για την πανανθρώπινη περιπέτεια της αναζήτησης, που αέναα συνεχίζει αιώνες τώρα την ίδια πορεία.

low-gabriel

Δεν είναι τυχαίο που δώδεκα σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς εμπνεύστηκαν από τις εικαστικές δημιουργίες του Σάκη Παπαγιάννη και έγραψαν κείμενα που συνοδεύουν τα έργα του και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στον έντυπο κατάλογο της έκθεσης Eternity στην γκαλερί Chalkos.

18073349_10155164483344266_808342079_n

Συνομιλούν με τα έργα του δημιουργού και εκείνος τους αφήνει, απολαμβάνοντας την αυτόνομη πορεία που παίρνουν και την τροφή που δίνουν στο μυαλό των θεατών του.

low-gorgona

Περιπλανήθηκα αρκετή ώρα στην έκθεση, παίζοντας μέσα μου ένα παιχνίδι: αν μου έλεγαν πως μπορώ να φύγω από αυτή την έκθεση, κρατώντας ως ενθύμιο ένα μόνο έργο…ποιο θα ήταν αυτό; Δυσκολεύτηκα να αποφασίσω ποιο έργο σου Σάκη, θα μπορούσα να κρατήσω μέσα στην αιωνιότητα της δικής μου ψυχής…

low-odysseas-seirena

Ένα είναι σίγουρο ωστόσο, ότι μέσα στη δύσκολη εποχή που ζούμε, μόνο οι καλλιτέχνες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τις ψυχικές χορδές μας, να μας δώσουν τη χαρά της ψυχικής ανάτασης, το ξάφνιασμα του μυαλού που βρίσκεται μπροστά σε ένα ερέθισμα και κινητοποιεί τις κρυμμένες εσωτερικές του δυνάμεις.

low-polyfimos

Ο επισκέπτης της έκθεσης Eternity του Σάκη Παπαγιάννη, είναι σίγουρο ότι θα νιώσει την ψυχή του να πάλλεται… θα βιώσει την παραμυθία της τέχνης, που έρχεται να επιβεβαιώσει καθησυχαστικά πως όλοι μας είμαστε μοιραία παραδομένοι σε μια ατέρμονη δίνη αιωνιότητας, “στου Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν …και στου Καιρού τα πράματα, που αναπαημό δεν έχουν…”.

low-san-giorgio

Λίγα λόγια για τον Σάκη Παπαγιάννη

Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργικός διευθυντής (art director) στο χώρο της διαφήμισης από το 1994. Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, ανασυνθέτει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά, συλλέγει και αποκαλύπτει. Μεταμορφώνει τα υλικά, δημιουργώντας συνεχώς και αναζητώντας μέσα από αυτή τη συνεχή διαδικασία την προσωπική του μεταμόρφωση και τον σύγχρονο προβληματισμό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές εκθέσεις και συλλογές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

egainia-papagiannis03

http://www.sakispapagiannis.gr/

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 – Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ώρες έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 18.00 – 21.30
Σάββατο: 10.00 – 14.00

POSTER-ETERNITY-sakis-papagiannis

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top