Ψητά σουβλάκια τόφου

Τι είναι το τόφου;

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για αυτό, το τόφου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνων. Φτιάχνεται από γάλα σόγιας και είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά, ήπιο σε γεύση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως το καπνιστό, το οποίο γίνεται πολύ ωραίο ψητό.

Μπορούμε να το ψήσουμε ή να το προσθέσουμε, κομμένο σε μικρές μπουκίτσες, σε σούπες, σαλάτες και σάντουιτς. Στο barbecue θα το προσθέσουμε στην πίτα μας με φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά ή θα το απολαύσουμε σαν καλαμάκι βουτώντας το σε χούμους ή άλλες αλοιφές.

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄ Χρόνος ψησίματος: 10΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 8-10 τμχ.

400 γρ. τόφου

4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.γ. κύμινο τριμμένο

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

1½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. κόλιανδρο

½ κ.γ. σκόνη σκόρδου

Αλάτι, πιπέρι

2 κόκκινες πιπεριές σε καρέ 2-3 εκ.

1 κόκκινο κρεμμύδι σε καρέ 2-3 εκ.

1 πράσινη πιπεριά σε καρέ 2-3 εκ.

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το BBQ ώστε να είναι ζεστό. Τοποθετούμε το τόφου ανάμεσα σε δύο απορροφητικές πετσέτες ή χαρτί κουζίνας και το πιέζουμε για να βγάλει όσα υγρά έχει και να στεγνώσει καλά. Το κόβουμε σε κύβους περίπου 2-3 εκ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τόφου με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Συναρμολογούμε τα καλαμάκια περνώντας τα κομμάτια του τόφου εναλλάξ με τα λαχανικά σε όποια σειρά μάς αρέσει. Ψήνουμε τα σουβλάκια στη ζεστή σχάρα για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

ΠΗΓΗ: vita.gr