ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Πρωτότυπα γλυκά από τσουρέκι που περίσσεψε

8-συνταγές-για-γλυκά-από-τσουρέκι-που-περίσσεψε-mediafree.gr_-1021x580

1) Τραγανές φρυγανιές από τσουρέκι

 

Υλικά

Τσουρέκι κομμένο σε φέτες 1 – 1,5 εκ.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C στην ένδειξη «αέρας» για 10 λεπτά. Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μία λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε τις φέτες για 15 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε μέσα να «στεγνώσουν» για 10 λεπτά ακόμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Συμβουλές

Οι φρυγανιές αυτές είναι ιδανικές για γλυκά σνακ με γιαούρτι και φρούτα ή και σκέτες με το τσάι ή τον καφέ.

Τοποθετούμε τις φρυγανιές τσουρεκιού σε αεροστεγές κουτί και τις διατηρούμε ως και ένα μήνα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες παραλλαγές στο ψήσιμο, βρέχοντας ελαφρά το τσουρέκι και πασπαλίζοντας το με ζάχαρη πριν το ψήσετε.

Μπορείτε επίσης να το αλείψετε ελαφρά με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα και να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς ή αμύγδαλο φιλέ.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για αρκετά γλυκά ή τριμμένες στον πολυκόφτη ως βάση για πρωτότυπα cheese cakes αντί για μπισκότα!

κορμός-σοκολάτας-τσουρέκι

2) Κορμός σοκολάτας με τσουρέκι και ξηρούς καρπούς

 

Υλικά

  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 350 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 50 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ σφηνάκι κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Τοποθετούμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και μόλις λιώσει εντελώς την ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία της.

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ για 8-10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους αυγού. Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.

Χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα σιγά – σιγά μέχρι να ανακατευτεί καλά το μίγμα. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τσουρέκι και «διπλώνουμε» με τη σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί παντού από το μίγμα σοκολάτας.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι διάφανης μεμβράνης στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε τη ζύμη του κορμού. Διπλώνουμε την μία πλευρά της μεμβράνης πάνω από την ζύμη του κορμού και με τα χέρια μας προσπαθούμε να της δώσουμε ένα κυλινδρικό σχήμα.

Τυλίγουμε την μεμβράνη καλά σαν καραμέλα, σφίγγοντας τις δύο άκρες και διορθώνουμε όποια ατέλεια στο σχήμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μία νύχτα για να σφίξει καλά ο κορμός. Αφαιρούμε την μεμβράνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή κακάο σε σκόνη.

Συμβουλές

Αν θέλετε να μετατρέψετε τον κορμό σε ένα γλυκό πραγματικών «αξιώσεων» μπορείτε να τον διακοσμήσετε εξωτερικά με σαντιγί σοκολάτας ή μους μόκα!

τρουφάκια-με-τσουρέκι

3) Τρουφάκια με τσουρέκι και ξηρούς καρπούς

 

Υλικά
Για την γέμιση

  • 1 μέτριο τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε κύβους (περίπου 400 γρ.)
  • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. κακάο σκόνη
  • ½ σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ της αρεσκείας σας

Για την επικάλυψη

200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για την διακόσμηση

300 γρ. τρούφα, ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί, ινδική καρύδα ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού στον πολυκόφτη και τους θρυμματίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν αν σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί εντελώς η γκανάς.

Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τα ψίχουλα τσουρεκιού και ανακατεύουμε πολύ καλά για να σχηματίσουμε την ζύμη για τα τρουφάκια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι και ανακατεύουμε να μοιραστεί παντού. Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.

Με ένα κουταλάκι κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία απλώνουμε σε έναν δίσκο. Απλώνουμε την τρούφα, ή το κακάο, η τους ξηρούς καρπούς σε ένα ρηχό πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι, βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια στη λιωμένη σοκολάτα.

Αμέσως μετά τα «γυρνάμε» μέσα στο πιάτο με την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς μέχρι να καλυφθούν γύρω –γύρω και τα ακουμπάμε σε δίσκο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Όταν όλα τα τρουφάκια είναι έτοιμα, τοποθετούμε τον δίσκο στο ψυγείο για να σφίξουν.

Συμβουλές

Θα χρειαστεί να έχετε πολύ μπαγιάτικο τσουρέκι, σχεδόν ξερό, για να μπορέσετε να το θρυμματίσετε. Γι’ αυτό κόψτε το τσουρέκι σε ψιλούς κύβους και αφήστε το αρκετές ώρες να ξεραθεί, πριν το τρίψετε στον πολυκόφτη, ή ψήστε το σε φρυγανιές όπως στη συνταγή 1.

Για να πλάσετε πιο εύκολα τα τρουφάκια, βρέχετε συχνά τα χέρια σας για να μην κολλάνε. Μπορείτε να αφήσετε σκέτα τα τρουφάκια, χωρίς άλλη επικάλυψη πέραν της σοκολάτας.

Αν επιλέξετε να βάλετε κάποιο λικέρ αντί για κονιάκ ή ουίσκι, επιλέξτε ένα που ταιριάζει με την επικάλυψη, π.χ. αν η επικάλυψη είναι αμύγδαλο, χρησιμοποιήστε λικέρ amaretto, αν είναι ινδική καρύδα, λικέρ batida de coco, κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ: mediafree.gr
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top