ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να εντοπίσετε μια κρυφή ψυχοπαθητική προσωπικότητα

physo

Συχνά πίσω από το προσωπείο ενός καθόλα ευχάριστου και καθημερινού ανθρώπου κρύβεται μια σοβαρή διαταραχή, η οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- μπορεί να εξελιχθεί σε άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον του.

Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον προσηνή οικογενειάρχη γείτονά μας. Ωστόσο, πίσω από το προσωπείο της σύνεσης, της οικογενειακής γαλήνης και ευτυχίας παραμονεύει σε αρκετές των περιπτώσεων, ένα «αρπακτικό» με ανθρώπινη υπόσταση.

Κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας, περνώντας στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων απαρατήρητοι αλλά αποτελούν μια κινούμενη «ωρολογιακή βόμβα» για το εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Πρόκειται για άτομα με έντονα διαταραγμένη ψυχική υγεία, για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες, των οποίων η επικινδυνότητα θεωρείται από τους ειδικούς ως δεδομένη. Μόνο στη Γερμανία διαβιούν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου ένα εκατ. ψυχοπαθείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν κινούν την παραμικρή υποψία, ενώ αρκετοί εξ αυτών κατέχουν υψηλές θέσεις στον εργασιακό τους χώρο.

Μπορεί μάλιστα να είναι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αλλά και της πολιτικής, καθώς σε αυτούς τους τομείς βρίσκονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, συγκεντρωμένα όλα τα ενδιαφέροντά τους: το χρήμα, η εξουσία και η δυνατότητα χειραγώγησης άλλων ανθρώπων…

Οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός ψυχοπαθή από κάποιον που δεν διαθέτει ειδική επιστημονική κατάρτιση. Ωστόσο υπάρχει ένα απλό τεστ, το οποίο μπορεί να παράσχει μια σειρά ενδείξεων που παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα ατόμων ψυχικά διαταραγμένων.

Τα εν λόγω «σημάδια» που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει, βάσει αυτού του τεστ, στη συμπεριφορά ενός ψυχοπαθή, συναντώνται όμως και σε άτομα που χαίρουν άκρας πνευματικής υγείας. Ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή για την αποφυγή της πιθανότητας εξαγωγής εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Το ειδικό ερωτηματολόγιο αναγνώρισης μιας ψυχοπαθητικής προσωπικότητας αφορά κυρίως στον εργασιακό χώρο και στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αρχίζει να εισπράττει τη μία μετά την άλλη θετική απάντηση σε καθεμία εκ των ερωτήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο συμπεριφοράς του «ύποπτου» αφεντικού του ή κάποιων εκ των προϊσταμένων του, θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά, σκεφτόμενος ακόμη και το ενδεχόμενο να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον…

Προσοχή λοιπόν στα εξής «σημάδια»:
Είναι φαινομενικά ευχάριστος, γοητευτικός και καλός χειριστής του λόγου;
Εχει υπερεκτιμημένη εικόνα για τον εαυτό του;
Είναι άριστος στον χειρισμό και χειραγώγηση των άλλων;
Είναι παθολογικός ψεύτης;
Αδυνατεί να επιδείξει μεταμέλεια ή να εκφράσει τη λύπη ή τη συμπόνια του;
Του λείπει η ικανότητα να προσεγγίσει συναισθηματικά τους άλλους και να εισπράξει συναισθήματα από αυτούς;
Δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες για όσα πράττει;
Βαριέται εύκολα, ενώ βρίσκεται μονίμως σε μια διαδικασία αναζήτησης νέων «προκλήσεων» και «συγκινήσεων»;
Του αρέσει να ζει εις βάρος άλλων;
Χάνει συχνά την αυτοκυριαρχία του;
Συνάπτει συστηματικά εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις;
Δυσκολεύεται να θέσει ρεαλιστικούς, μακροπρόθεσμους στόχους;
Ακολουθεί συνήθως μετά τη λήψη των αποφάσεών του, ένα βραχυχρόνιο διάστημα κακοκεφιάς και κυκλοθυμίας;
Ως νεαρός, είχε ποτέ του οιασδήποτε φύσεως «δοσοληψία» με τον νόμο;
Παρατηρείτε όλο και συχνότερα ότι αθετεί υποσχέσεις;
Οι σχέσεις του τερματίζονται κατά βάση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα;

Το τεστ αναγνώρισης ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων δημιούργησε ο Αμερικανός ψυχολόγος Ρόμπερτ Χέιρ. Ο ειδικός σε θέματα έρευνας του εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο του Τούμπινγκ στη Γερμανία, Νιλς Μπιρνμπάουμερ θεωρεί ότι ο καθένας από εμάς έχει συναντήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του έναν ψυχοπαθή χωρίς να το γνωρίζει.

ΠΗΓΗ: helthpsixi.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top