ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ωτία……γλυκό από τον Πόντο

Ωτία-Τηγανίτες-700x357
Γράφει η κ. Αθανασία / Από το Καρς του Καυκάσου
Ωτία…………ποντιακά, γλυκά “αυτάκια”! Πατροπαράδοτο ποντιακό γλύκισμα, προσφέρονταν ως επιδόρπιο στο τραπέζι του γάμου.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι παραδοσιακό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5 φλιτζάνια)
  • 1 φλιτζ. σπορέλαιο για το τηγάνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το αλάτι, σε ένα βαθύ σκεύος. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σιγά-σιγά και επεξεργαζόμαστε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι κάπως ”σφιχτή”, οπότε πρέπει να υπολογίσουμε εμείς οι ίδιοι την ποσότητα αλευριού που θα βάλουμε.

Όταν δούμε πως είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το χωρίζουμε σε τρεις μπάλες. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε φύλλο. Αφού ανοίξουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά το κόβουμε σε σχήμα ρόμβου, κάνοντας με το ροδάκι για την πίτσα κάθετες και πλάγια οριζόντιες γραμμές.
Τρυπάμε τους ρόμβους στη μέση και περνάμε την μία γωνία τους μέσα από την τρύπα έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό ”αυτάκι”. Τηγανίζουμε τα ”αυτάκια” στο σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε σε ένα κατά προτίμηση απορροφητικό χαρτί έως ότου στραγγίξουν.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, ζάχαρη, μέλι…Οτιδήποτε είναι εύκολο ή της αρεσκείας μας δηλαδή!!

Τα σερβίρουμε ζεστά…αν και εγώ τα προτιμώ κρύα!! Καλή σας όρεξη!!

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top