ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο “Πόντος” στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου

Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ακριτοχωρίου ” ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ” με αγάπη και μεράκι για την παράδοση δημιούργησαν μια πρωτότυπη εκδήλωση αφερωμένη στο Άγιο Δωδεκαήμερο.

Σε κλίμα κατάνυξης, μεγαλοπρέπειας και δέους το απόγευμα των Χριστουγέννων παρουσίασαν στο επιβλητικό μεγαλό Δεσποτικό (Αρχονταρίκι) του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση  “ΑΓΑΛΛΙΑΣΩΜΕΘΑ”.

Τα κείμενα της εκδήλωσης επιμελήθηκαν, ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Κουρουτζίδης και η κ. Λένα Σαββίδου γνωστή και ευρύτερα κυρίως μέσα από αξιόλογες δουλειές της(“ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΠΕΤΡΑ” , “ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΜΝΗΜΗ”) και συνεργασίες  (π.χ. 10ο και 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Π.Ο.Ε.).

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι, Σύλλογος Ακριτοχωρίου “ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ” και Κατηχητικό σχολείο Ακριτοχωρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου τονίστηκε με τρόπο απλό μέσα από κάλαντα και έθιμα των Ποντίων, μέσα από ύμνους και αποσπάσπασματα των Ευαγγελίων, η σχέση έθνους και εκκλησίας που για τους Έλληνες του Ευξείνου Πόντου στα δύσκολα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού ήταν έννοιες ταυτόσημες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμ. Αλέξιος, ο Ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους Αρχιμ. Γαβριήλ, η γερόντισσα του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ιακώβη μοναχή, πλήθος προσκηνυτών και επισκεπτών της Μονής του Ακριτοχωρίου, φίλοι και μέλη του Συλλόγου “ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου στο τέλος της εκδήλωσης μαζί με τις θερμές ευχές του και τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, μοίρασε αναμνηστικά δώρα και συνεχάρη όλους τους συντελεστές, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του Συλλόγου στην πνευματική πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

To Top