Ο Ιούλιος μας πήρε μακριά τρεις λαμπερές κυρίες

599801577

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail.com

Τα καλοκαίρια και ιδιαίτερα ο μήνας Ιούλιος, μου θυμίζουν, μερικές φορές, τους θανάτους της Τζένης Καρέζη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Ρένας Βλαχοπούλου. Και με πιάνει μια γλυκόπικρη νοσταλγία, γενικώς.

Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός ταλανιζόταν από μια πληθώρα πολιτικών, οικονομικών και ιδεολογικών ανακατατάξεων αυτές οι τρεις γυναίκες -τέρατα υποκριτικής και ταλέντου – κατάφεραν να χαρίσουν στον κουρασμένο  ελληνικό λαό την ευκαιρία να ονειρευτεί και να προσπαθήσει για μια νέα αρχή. Οι ταινίες τους είχαν μια αθωότητα, ένα  χιούμορ, κέφι κι όρεξη αλλά κυρίως αληθινή λάμψη.

Η Αλίκη ως σκανδαλιάρα, χαριτωμένη και σκερτσόζα μαθήτρια, η Τζένη με το αστείρευτο ταλέντο της, τη φινέτσα της, την ιδιαίτερη φωνή της και τη σπάνια γοητεία της και η Ρένα αξεπέραστη κωμικός, εξαιρετική τραγουδίστρια και απολαυστική «show woman» κατάφεραν να μας μαγέψουν και να πείσουν έναν ολόκληρο λαό ότι σταρ γεννιέσαι δεν γίνεσαι.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η αυθεντικότητα που τις διέκρινε. Μέσα από τον αυθορμητισμό, την ευαισθησία και το μεράκι τους, κατάφεραν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξέλιξη του Ελληνικού Κινηματογράφου και να παραμείνουν στην αιωνιότητα.

12993494_1098773050167570_7541366548047358077_n

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ήταν αναμφισβήτητα ένα φαινόμενο ηθοποιού, με ευρύτατη και πολυετή αποδοχή. Κατέληξε να αντιπροσωπεύει καλύτερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη μια ολόκληρη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας, που έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως η εποχή της νεότητας και της αθωότητας. Τιμήθηκε με το Αριστείο Κινηματογραφικής Αξίας το 1961 και το 1997, μετά το θάνατό της, τιμήθηκε για την καλλιτεχνική της προσφορά με το έπαθλο  Κοτοπούλη. Το 1960 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο 1ο  ΦΕΚΘ  για την ερμηνεία της στην ταινία του Φίνου «Μανταλένα». Το 1959, η δημοσιογράφος  της εφημερίδας «Καθημερινή»  Ελένη Βλάχου της έδωσε το προσωνύμιο «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας που την ακολούθησε τα επόμενα χρόνια.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς, σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο διότι καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι 41 κινηματογραφικές ταινίες και τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιούλιου 1996.

554

Τζένη Καρέζη

Η Τζένη Καρέζη, με πραγματικό όνομα Ευγενία Καρπούζη, είναι από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Για πολλούς θεωρείται η «πρώτη κυρία» του Ελληνικού σινεμά  ενώ οι θεατρικές παραστάσεις της άφησαν εποχή. Το πηγαίο ταλέντο, η εξωτερική ομορφιά και η εσωτερική αρχοντιά ήταν μερικά από τα χαρίσματα της που ευτυχώς καταγράφηκαν μέσα σε 31 ταινίες εκ των οποίων οι 13 της Φίνος Φιλμ. Αρχοντική, επιβλητική, με αριστοκρατικό στιλ, ναζιάρικα μάτια, η Τζένη Καρέζη συνδύαζε την κοσμική, τη “μάγκισσα” και το παιδάκι, αποτελώντας ένα από τα ορόσημα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Έπαιζε πολύ, αγαπούσε πολύ, ζούσε την κάθε στιγμή και όπως έλεγε κι η ίδια «Εγώ δεν είμαι για το λίγο». Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.

84

Ρένα Βλαχοπούλου

Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις πολυτάλαντων καλλιτεχνών. Το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος, για την προσφορά της στις τέχνες ενώ είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα, τόσο πληθωρική προσωπικότητα στην υποκριτική τέχνη και στο τραγούδι, όσο η πολυαγαπημένη Ρένα Βλαχοπούλου. Συνολικά έπαιξε σε 25 ταινίες, κάποιες από τις οποίες έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων. Για την ερμηνεία της στη θεατρική παράσταση «Η Χαρτοπαίχτρα», βραβεύτηκε το 1995 με το αναμνηστικό μετάλλιο «Δημήτρης Ψαθάς», ενώ η μεταφορά του ίδιου έργου στον κινηματογράφο το 1964, από τη Φίνος Φιλμ, είχε κάνει κυριολεκτικά πάταγο, παραμένοντας διαχρονική επιτυχία. Πέθανε στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2004, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.