Μικροί ήρωες στον ελληνικό κινηματογράφο!!!

15966950_252135121883966_759014358_o-1

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

«Ποτέ μην παίζεις δίπλα σε παιδιά ή σκυλιά». Είναι αλήθεια. Τα παιδιά, όπως βέβαια και τα σκυλιά, έχουν τη δύναμη  να «κλέβουν» την παράσταση από τους μεγάλους. Σε αρκετές ελληνικές ταινίες, έχουμε δει να συμμετέχουν παιδιά μικρής ή και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Σε πολλές απ’αυτές άλλωστε έχουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έχουν συνδέσει το όνομα τους με την επιτυχία της ταινίας.

1 (1)

Το πρώτο παιδί θαύμα σε ελληνική ταινία ήταν η μετέπειτα πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σμαρούλα Γιούλη. Το 1942, σε ηλικία μόλις 9 ετών παίζει στη πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ «Η φωνή της καρδιάς». Αξίζει βέβαια να πούμε ότι και η πρωταγωνίστρια Καίτη Πάνου στη συγκεκριμένη ταινία είναι μόλις 15 ετών. Η Μαρία Καλαμιώτου  ήταν το μικρό κοριτσάκι  που βρήκε την κάλπικη λίρα, που είχε πέσει από την τρύπια τσέπη του ζητιάνου, στη κλασική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα». Αυτή ήταν και η μοναδική της εμφάνιση.

525947_236767106448714_1433856697_n

Ο Βασιλάκης Καΐλας έγραψε την ιστορία του ως το παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου. Όλοι τον λατρέψαμε μέσα από τους «πονεμένους» ρόλους του. Ξεκίνησε την καριέρα του τεσσάρων χρονών, πλάι στην Έλλη Λαμπέτη στο αριστουργηματικό φιλμ του Μιχάλη Κακογιάννη «Το τελευταίο ψέμα»(1958). Ο πατέρας του μικρού Βασίλη ήταν θυρωρός στην οδό Βουλής 38. Η διεύθυνση έχει καθοριστική σημασία, καθώς εκεί έμεναν η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν. Μια μέρα ο πατέρας του μικρού, τον άφησε για λίγο μόνο του να παίξει στο θυρωρείο και εκείνη την ώρα μπήκε στην πολυκατοικία η Λαμπέτη με τον Μιχάλη Κακογιάννη.

1 (2)

Ο σκηνοθέτης βλέποντας την εκφραστική φυσιογνωμία του παιδιού ενθουσιάστηκε και θέλησε να του δώσει ένα μικρό ρόλο στην ταινία που ετοίμαζε. Όταν επέστρεψε ο πατέρας του, του μίλησαν και μετά από αρκετή προσπάθεια, τον έπεισαν να δώσει άδεια στον γιο του να παίξει στην ταινία «Το τελευταίο ψέμα». Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις που θα αφήσουν εποχή. Δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στα: «Μανταλένα», «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και «Η Ψεύτρα». Ο ρόλος του στη «Κυρά μας τη μαμή» αρχικά δεν υπήρχε στο σενάριο, τον «έφτιαξε» ο Φίνος γοητευμένος από το μικρό Βασίλη. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού του χάρισε μια θέση στην καρδιά του βλέποντάς τον να παίζει τον «Λουστράκο», τον «Εμποράκο» και άλλους παρόμοιους «ήρωες» σε μελοδράματα που τότε μεσουρανούσαν.

11

Ο Νίκος Πιλάβιος μεγάλωσε γενιές παιδιών με την εκπομπή της ΕΡΤ «Ο Παραμυθάς». Ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν ότι ξεκίνησε ως παιδί – θαύμα στη ταινία του Ορέστη Λάσκου «Η Άγνωστος»(1956). Η Μαίρη Ευαγγέλου, κόρη του Αποστόλη Ευαγγέλου και της Ανθούλας Νικολοπούλου, εμφανίστηκε σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες έχοντας το ρόλο του παιδιού. Στη πρώτη ταινία της, το 1961, με τίτλο «Μάνα μου παραστράτησα», η Μαιρούλα, παρουσιάζεται στους τίτλους ως η “Σίρλεϊ Τεμπλ” της εποχής μας.

Περίπου την ίδια εποχή άλλο ένα μικρό κορίτσι κερδίζει το τίτλο «Παιδί θαύμα». Είναι η Τζοβάνα Φραγκούλη. Ξεκίνησε το 1962 και για μία δεκαετία περίπου θα κερδίσει το κινηματογραφόφιλο κοινό με τους ρόλους της στα φίλμς: «Ο λουστράκος», «Ζήλεια», «Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί» και άλλες. Η Λίνα Οικονομίδου έπαιξε σε αρκετές ταινίες στην δεκαετία του 60 σε ρόλους του μικρού χαριτωμένου κοριτσιού σε ως επί το πλείστον δραματικές ταινίες. Ο πατέρας της ήταν θυρωρός στην «Φίνος Φιλμ». Από τους πλέον χαρακτηριστικούς ρόλους της εκείνος στο «Ένας μεγάλος έρωτας»(1964) όπου υποδύεται την κόρη της Τζένης Καρέζη.

photo5

Το 1968 – 69 στη ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Μικρός Δραπέτης» οι πρωταγωνιστές είναι μικρά παιδιά. Οι μικροί Μαρία Παπαϊωάννου, Νίκος Οικονομίδης, Γιώργος Ζωγράφος, Νάνσυ Μάνδρου, Τασούλης Δαρδαμάνης, Δαμιανός Ζέης, Μαριβάνα Μπλάνου και Πέτρος Μπερέτας γοητεύουν το κοινό με την αθωότητα τους. Πρόκειται για μία ευαίσθητη ταινία, η οποία πραγματεύεται το ζήτημα των αναμορφωτηρίων και των παραμελημένων παιδιών. Ένα χρόνο αργότερα ο μικρούλης Τασούλης  Δαρδαμάνης θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη ταινία του Φίνου «Πανικός». Πρόκειται για μια γνήσια αστυνομική περιπέτεια που κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον του θεατή.

Στη ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» (1971), η  μικρούλα Ρούλα Χριστοπούλου μαγεύει όχι μόνο το κοινό αλλά και τον κινηματογραφικό φακό. Την ίδια χρονιά παίζει και στη ταινία του Φίνου «Εσχάτη προδοσία» και έβγαλε και το δίσκο «Η Ρούλα και η οικογένειά της περπατούν στο δάσος». Το 1973 έβγαλε έναν ακόμα δίσκο ο οποίος είχε τίτλο  «Το ημερολόγιο της Ρούλας». Επίσης ερμήνευσε και κάποια τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών (Ο μαύρος μου ο γάτος, Μια κουκλίτσα τόσο δα και πολλά άλλα.) Το 1976 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Πες μου μπαμπά μου”, μια δημιουργία των Ψιμόπουλου και Ελληναίου. Στη σκηνή αλλά και στα φωνητικά τη συνόδευε ο Νίκος Ελληναίος. Μεγαλώνοντας φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παντρεύτηκε τον Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή και προπονητή Γιάννη Κυράστα.

mikros-1-thumb-medium

Αξίζει να αναφέρουμε και τη Νατάσα Ασίκη, η οποία αν και έγινε γνωστή μέσα από την συμμετοχή της στη σειρά «Μαντάμ Σουσού», στην οποία υποδυόταν την υπηρέτρια, ξεκίνησε ως παιδί θαύμα από τις ταινίες: «Οικογένεια Χωραφά»(1968), «Αστερισμός της Παρθένου»(1973) και «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές»(1973).

1 (3)

Για την ιστορία να αναφέρουμε και τα παιδιά: Γιαννάκης Καλατζόπουλος (αδελφός  της ηθοποιού Μίρκας Καλατζοπούλου), Βαγγέλης Ιωαννίδης («Γαμπρός από το Λονδίνο», «Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι» κ.ά), Σίβυλλα Κατσουρίδου (Κόρη του παραγωγού και σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη με συμμετοχές σε ταινίες του Βέγγου), Γιώργος Γιουβανέλης (συμμετείχε στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ «Πολύ αργά για δάκρυα» όπου υποδύθηκε τον Ανδρέα Μπάρκουλη σε παιδική ηλικία), Ανδρέας Συρογιάννης (με πολλές συμμετοχές σε ταινίες της χρονικής περιόδου 1968 – 1973), οι αδερφές Ρένα και Μπέλλα Αδαμοπούλου στην ταινία «Ο Νικητής» έπαιζαν τους ρόλους των Μιράντας Κουνελάκη και Μέμας Σταθοπούλου σε παιδική ηλικία και ο Παναγιώτης Γκιόκας με πλούσια φιλμογραφία από το 1963 μέχρι το 1972.