ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Καριέρα μετά τα 50: Η εργασία χρόνια δεν κοιτά

add2da07eceaede15631e8d1b3903abc

Ποιος είπε ότι μετά από κάποια ηλικία γινόμαστε ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς εργασίας; Πάρτε ιδέες για να φτάσετε στην συνταξιοδότηση ή να συνεχίσετε δημιουργικά και μετά από αυτή και αποδείξτε ότι υπάρχει (επαγγελματική) ζωή και μετά τα 50.

Αν ρίξετε μια ματιά στις αγγελίες εύρεσης εργασίας, θα διαπιστώσετε πως σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες θέτουν πολύ συγκεκριμένα όρια ηλικίας. «Ζητούνται νέοι ως 30 ετών» είναι μια συνήθης φράση, τυπωμένη στις εφημερίδες. Αν βρίσκεστε στην δυσάρεστη θέση να έχετε χάσει την δουλειά σας λίγο πριν πάρετε σύνταξη ή βρίσκεστε ήδη σε αυτή αλλά νιώθετε ότι έχετε πολλά ακόμα να προσφέρετε, μην αφήσετε την ανισότητα και τις ηλικιακές διακρίσεις να σας «αφοπλίσουν».

Τώρα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε, αλλά και όση εμπειρία απαιτείται για να πετύχετε σε αυτό. Πάρτε ιδέες από τις ασχολίες που ακολουθούν, αποκτήστε έξτρα εισόδημα και αποδείξτε ότι η εργασία… χρόνια δεν κοιτά.

Κάνοντας το χόμπι σας επάγγελμα

Το παραπάνω κλισέ βρίσκει την δικαίωσή του στην ευκαιρία που έχετε να αξιοποιήσετε τις ικανότητές σε αυτό που αγαπάτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό στο οποίο προτιμάτε να αφιερώνετε τον ελεύθερο χρόνο σας και δοκιμάστε να το μετατρέψετε σε δημιουργική απασχόληση. Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές ιδέες για να σας… βάλουν στο κλίμα.

*Κηπουρική

Όλοι έχουν να λένε για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, για τα όμορφα λουλούδια και για τις κηπουρικές σας ικανότητες. Γιατί να μην μετατρέψετε το μεράκι σας σε επάγγελμα; Μπορείτε, μέσω των γνωστών σας, να βρείτε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια στην περιποίηση του κήπου τους και να αναλάβετε χρέη κηπουρού. Επιπλέον, αν έχετε τον δικό σας χώρο, όπου μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά, δεν είναι άσχημη ιδέα να αρχίσετε να παράγετε την δική σας σοδειά, που θα γίνει ανάρπαστη στον κύκλο σας.

* Catering

Αν οι μαγειρικές σας ικανότητες συνδυάζονται με όρεξη για ώρες δημιουργίας μέσα στην κουζίνα, θα μπορούσατε άνετα να αναλάβετε το catering σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, πάρτι κλπ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία αγγελία ή να διαδώσετε τα νέα μέσω των γνωστών σας και η αγάπη σας για την μαγειρική θα σας αποφέρει επιτέλους καρπούς.

*Blogging

Είχατε πάντα ταλέντο στο γράψιμο ή είχατε πολλά να πείτε στον κόσμο, αλλά δεν σας δόθηκε η ευκαιρία. Η μαγεία του blogging και της κοινότητας χρηστών και αναγνωστών θα σας πείσει ότι το γράψιμο μπορεί να προσφέρει περισσότερη ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση από όση πιστεύατε. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην νέα τεχνολογία για να μπείτε στον κόσμο του blogging.

*Χειροποίητη… τέχνη

Όμορφα κοσμήματα, έργα κεραμικής, χειροτεχνίες από κάθε είδους υλικό, πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και πλεκτά εργόχειρα για τις φαν του βελονιού, μπορούν να γίνουν από απλό χόμπι για να περνάτε τα απογεύματα, έξτρα εισόδημα που θα καλύψει αρκετές από τις ανάγκες σας. Αν πιάνουν τα χέρια σας στο ράψιμο, μπορείτε επιπλέον να αναλάβετε και επιδιορθώσεις ρούχων, να επιδοθείτε στην μοδιστρική και να γίνετε το… χρυσό ψαλίδι της περιοχής σας. Η καλή δουλειά γρήγορα περνάει από στόμα σε στόμα και η πελατεία αυξάνεται αναλόγως.

*Υποκριτική

Αν μέσα στα απωθημένα σας συγκαταλεγόταν πάντα η ανάγκη να… βγείτε στο γυαλί, το ρητό «ποτέ δεν είναι αργά» ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Δεν χρειάζεται να δώσετε εξετάσεις στο Εθνικό και να σπουδάσετε αρχαίο θέατρο. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια εγγραφή σε πρακτορείο βοηθητικών ηθοποιών. Όταν κάποια παραγωγή χρειαστεί παρουσίες για τα γυρίσματα, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένες υποκριτικές ικανότητες και με τα στοιχεία στα οποία ανταποκρίνεται το προφίλ σας, ειδοποιείστε να παραστείτε στα γυρίσματα και παίρνετε το αντίστοιχο μεροκάματο.

*Ταξιδιωτικός ανταποκριτής

Η αγάπη σας για τα ταξίδια ίσως να έχει τελικό προορισμό την… χρηματοδότησή τους. Στην περίπτωση που η ταξιδιωτική σας προσωπικότητα χαρακτηρίζεται και από συγγραφικές αρετές, μπορείτε να κάνετε αίτηση για να γίνετε ταξιδιωτικός ανταποκριτής του Lonely Planet. Δηλώστε σε αυτό το link το ενδιαφέρον σας και ίσως σύντομα ο «Μοναχικός Πλανήτης» να χρειαστεί έμπειρους εκδρομείς από την Ελλάδα.

*Αγροτουρισμός

Για όσους έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια επένδυση που μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα, το σπίτι ή το κτήμα στο γραφικό χωριό τους, που απλά μένει εγκαταλειμμένο ίσως είναι η λύση: Η μετατροπή του σπιτιού σας σε παραδοσιακό ξενώνα με δύο-τρία δωμάτια, πέρα από την ευκαιρία να αποδείξετε τις αρετές σας στην φιλοξενία, επιδοτείται και από επίσημα προγράμματα στήριξης του αγροτουρισμού. Ενημερωθείτε για τα σχετικά προγράμματα στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάθετε τα πάντα για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης μέσα από το StartUpGreece, το νέο κίνημα που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

ΠΗΓΗ: in2life.gr
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top