ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η δύναμη της αγκαλιάς

aggalia

Γράφει η Χρύσα Παπανικολάου / never stop dreaming

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές, πως η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο. Τι κι αν η αγκαλιά είναι γένους θηλυκού, εγώ θεωρώ πως δεν έχει φύλο. Όλοι τη χρειάζονται κι όλοι μπορούν να την προσφέρουν. Δεν έχει φωνή κι όμως, ο ήχος της είναι τόσο δυνατός περισσότερο από χαρμόσυνη καμπάνα. Δεν έχει λέξεις κι όμως ακούς τις πιο όμορφες κουβέντες. Κι αν είχε άρωμα θα ήταν σαν αυτό της καραμέλας.

Η αγκαλιά λοιπόν είναι φάρμακο, λύτρωση, βάλσαμο και σωτηρία. Σκέψου τις αγκαλιές των βρεφικών και παιδικών σου χρόνων, θα σου τις θυμίζουν εκείνες οι παλιές φωτογραφίες. Εκείνες οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, στα πρώτα δάκρυα παραπόνου και απογοήτευσης που μία ήταν η συνταγή….η αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς κι όλη εκείνη η γαλήνη κι ασφάλεια που σου πρόσφεραν.

Κι όσο τα χρόνια περνούσαν και την θέση όλων αυτών έπαιρναν ραγισμένες καρδιές, πάλι το παυσίπονο σου ήταν οι αγκαλιές των γονιών σου. Ακόμα και να έχεις αποκτήσει τα δικά σου παιδιά, εξακολουθείς να χρειάζεσαι αυτήν την ζεστή αγκαλιά που σε κάνει να νιώθεις την ασφάλεια και να σου σβήσει την κάθε ανησυχία.

Πόσο όμορφη και σημαντική είναι η φιλική αγκαλιά; Πολύ….Σου δίνει αυτή την ψυχική γαλήνη, την πληρότητα, την συνωμοτική συμφωνία στις παιδικές σκανδαλιές και μετέπειτα αγκαλιά στοργής και αγάπης. Οι φίλοι είναι κομμάτι του εαυτού μας, εκείνοι που θα σου προσφέρουν αγκαλιά ανακούφισης και θα σου διώξουν τις μαύρες σκέψεις.

Με μια ζεστή αγκαλιά προσφέρεις την πιο άμεση κι απόλυτη εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας χωρίς να χρειαστεί καμιά λέξη, εφόσον είναι μορφή επικοινωνίας και τόσο κατάλληλη στις περιπτώσεις που τα λόγια είναι τόσο “λίγα”.

Η αγκαλιά λοιπόν είναι θεραπευτική….γιατί σταματάει τον χρόνο, οι σκέψεις παγώνουν και μας ελευθερώνουν από τις σκέψεις που μας κρατάνε φυλακισμένους. Χρειάζονται πάντα δύο, γιατί μην ξεχνάμε δίνεις και ταυτόχρονα παίρνεις.

Έτσι και η αγκαλιά ανάμεσα στα ζευγάρια, αυτήν η αίσθηση το να κοιμάσαι και να ξυπνάς μέσα σε μία αγκαλιά. Σκέψου τη δύναμη της μετά από έναν τεράστιο καβγά, πόσο ισχυρή και γαλήνια είναι.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top