Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια.
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 λίτρο γάλα
- 125 γραμ βούτυρο φυτικό
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φακελάκια μαγιά
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά μαστίχα
- 1 κουταλιά μαχλέπι
- 1 κουταλιά κακουλέ
- 1 κιλο αλεύρι για τσουρέκια
- 2 κρόκους και λίγο γάλα για το άλειμμα
ΓΕΜΙΣΗ
- καραμέλες γάλακτος
- σοκολάτα σταγόνες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνω το βούτυρο, ρίχνω το γάλα και περιμένω μέχρι να είναι χλιαρό. Διαλύω τη μαγιά, ρίχνω τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί μέσα στο γάλα.
Συνεχίζω με βανίλιες, μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι. Τέλος το αλεύρι και ανακατεύω, δε ζυμώνω. Σκεπάζω και αφήνω 40 λεπτά να φουσκώσει. Μετά ζυμώνω για 10 λεπτά περίπου.
Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ανοίγω μακρόστενες λωρίδες με τη ρόδα. Βάζω κάθετα τις καραμέλες με σταγόνες σοκολάτας, κλείνω και πλέκω πλεξούδα. Αφήνω τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Αλείφω με κρόκο και γάλα και ψήνω στους 170β για 40 λεπτά.
Προτείνω και άλλα υλικά για γέμιση όπως μπακλαβαδακια κομμένα στη μέση με σοκολάτα ή μαρμελάδα μερέντα!!!!
Είναι απλά θεϊκά με τη γέμιση !!!!
Leave a Reply