ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένας πεισματάρης Αύγουστος….ένας γλυκός Σεπτέμβρης

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Αύγουστε,  μικρέ πεισματάρη,  γιατί μελαγχόλησες; Που είναι το τρανταχτό σου γέλιο και  η ατίθασή σου περπατησιά?

Εσύ,  το αγόρι του καλοκαιριού, με τα κοντά σορτσάκια και τα γυμνά πόδια πάντα βουτηγμένα στην άμμο. Με το ηλιοκαμένο κορμί,  που έως και ο ήλιος θαμπώνεται από το χρυσαφί του χρώμα. Εσύ,  αγόρι με τα βρεγμένα μαλλιά και την μυρωδιά της αλμύρας, πάλι  μελαγχόλησες;

Αύγουστε, ανέμελο αγόρι, που στα χέρια κρατάς την φέτα το καρπούζι να σε δροσίζει και τα πρωινά τσαλαβουτάς σαν διψασμένο ζώο στη δροσιά της θάλασσας, μελαγχόλησες;

Ατρόμητο μου αγόρι, που πηδάς στα κύματα της θάλασσας και πιάνεις τους γλάρους από τα φτερά τους για να πετάξεις μαζί τους. Που όταν βαριέσαι το μεσημέρι ξαπλώνεις αποκαμωμένος κάτω από τον καυτό  ήλιο στη χρυσή αμμουδιά,  πάλι μελαγχόλησες;

Παιχνιδιάρη μου Αύγουστε, τα απογεύματα βολτάρεις στις γειτονιές και πιάνεις κουβέντα με τις κύριες στις αυλές τους. Και εκείνες πάντα σε κερνούν σπιτική πίτα και γλυκό σύκο με το θεσπέσιο άρωμα.

Ένας πονηρός Αύγουστος είσαι μικρό μου αγόρι, γιατί τα βράδια παραφυλάς  στις γωνίες και στήνεις αφτί σε όρκους αγάπης που θα ανανεώσουν  το ραντεβού τους το επόμενο καλοκαίρι.

Αύγουστε εγωιστή και κακομαθημένε. Θυμώνεις εσύ,  που φρόντισε ο πατέρας σου να σου δώσει τον καυτό ήλιο αλλά και την βραδινή δροσούλα. Που σε αφήνει  να παίζεις με τις βροχές και τον άνεμο όταν πεισμώνεις. Ακόμη και το πιο φωτεινό, το πιο ολόγιομο φεγγάρι σου έδωσε για να κοιμάται στο προσκεφάλι σου για να ονειροπολείς.

Πεισματάρη μου Αύγουστε. Επιμένεις και χτυπάς δυνατά τα πόδια για να μείνεις λίγο ακόμη και να μην αφήσεις τον Σεπτέμβρη να έρθει. Του κρατάς μούτρα και δεν τον καλωσορίζεις.

Εκείνος, ο γλυκός Σεπτέμβρης έρχεται ανανεωμένος και χαρούμενος. Στα χέρια του κρατά  τσαμπιά σταφύλι και κερνάει γλυκό κρασί. Στο πέρασμα του τα δένδρα λυγίζουν, τα  φύλλα τους φορούν τον χρώμα του χρυσού και πέφτουν δημιουργώντας ένα χρυσοκόκκινο χαλί για να πατήσει.

Ο αέρας τον υποδέχεται και φυσά την δροσιά που φύλαγε μόνο για αυτόν.

Στους ώμους κρατά χαρούμενος την  καινούργια του σάκα. Την έχει ταχτοποιημένη με τα καινούργια μολύβια και τα τετράδια,  με τις χρωματιστές γόμες και τους χάρακες.

Ο επιμελείς Σεπτέμβρης που στις αυλές των σχολείων στήνει χορούς παρέα με τα παιδιά, ήρθε.

Ήρθες  Σεπτέμβρη  με την γλύκα του τρύγου και τα ματωμένα γόνατα  των παιδιών από τα τελευταία παιχνίδια τους στις αλάνες, με την κρυμμένη ανησυχία και την λαμπερή ματιά των μανάδων.

Όσο και να προσπαθείς πεισματάρη Αύγουστε να μείνεις λιγάκι παραπάνω, ο Σεπτέμβρης δεν θα σου κάνει τη χάρη.

To Top