ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ στο Ακριτοχώρι Σερρών

Στο Ακριτοχώρι Σερρών η προγονική μνήμη της Χαμένης Πατρίδας παλεύουν να παραμένει ζωντανή και μέσα από τη θρησκευτική εορτή της Παναγίας που οι κάτοικοι ονομάζουνε Μάγαρα.

Στο χωριό ανιστορήθηκε τον Ιούλιο του 2008 το Πάνσεπτο και Θαυματουργό Προσκύνημα της Μάγαρα και αναβιώνει κάθε Ιούλιο η Πανήγυρις που για πολλούς αιώνες γίνονταν στο Όρος Νεπιέν του Ευξείνου Πόντου. ‌

Το φετινό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ που διοργανώνει ο Σύλλογος του χωριού αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Παναγίας Μάγαρα θα είναι διαφορετικό… Φέτος όσοι παραβρεθούν εκεί δε θα χορέψουν και δε θα γλεντήσουν ως τα χαράματα. Φέτος μας καλούν οι διοργανωτές να προσέλθουμε ευλαβικά, ν’ανάψουμε το κεράκι μας στην εκκλησία του χωριού και να παρακολουθήσουμε στον προαύλιο χώρο την εκδήλωση μνήμης “Οι Κρυφοί – Οι Κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο”.

Σε αυτήν θα παρουσιαστούν κείμενα και καλλιτεχνικά δρώμενα που καταγράφουν και αναδεικνύουν το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα από την εποχή της Αλώσεως της Τραπεζούντας και εντεύθεν. Τα αποσπάσματα των κειμένων θα υπογραμμιστούν με ακούσματα από την ιδιαιτέρως αξιόλογη μουσική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου με έμφαση στον μελοποιημένο Ακριτικό Κύκλο.

Για την εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τ’απαραίτητα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Η σκηνή θ’ απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Θα τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των θέσεων θεατών. Θα υπάρχουν αντισηπτικά στο χώρο. Και όπως αναφέραμε παραπάνω η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Συνδιοργανωτής η Αθλητική Πολιτιστική Δράση του Δήμου Σιντικής.

To Top