ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είναι σκληρός διαπραγματευτής η ζωή

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Και κάπου εκεί χάθηκες στη μετάφραση. Λάθος μηνύματα, λάθος νόημα, λάθος μετάφραση,  λάθος επεξήγηση,  λάθος υπονοούμενο. Όλα λάθος. Και κάθεσαι στην άκρη του γκρεμού να μετράς τα λάθη σου. Έχασες το μέτρημα. Έχασες το μυαλό σου. Πάτωσες σε έναν μεγάλο βούρκο από λάθη.

Και έπεσες στην φωτιά και κάηκες ενώ θα έπρεπε να είσαι μακριά της. Την έβλεπες να σε πλησιάζει και περίμενες γιατί πίστευες ότι δεν θα σε κάψει. Και θωρείς τα ψηλά βουνά, εκείνα που άλλοτε με μιας τα ανέβαινες. Και πονάς με κάθε χτύπο της καρδιάς σου, πονάς από τις αλυσίδες που της έχεις βάλει. Και εκείνη που πάντα ζούσε ελεύθερη τώρα φιμωμένη ζητά την αναπνοή της.

Και ζητάς να ξαναδείς το ηλιοβασίλεμα που τώρα πια έμειναν οι στάχτες του και μια γκρίζα μελαγχολία. Και κυνηγάς την δύναμη σου σε ένα ανελέητο και κουραστικό κυνηγητό. Και κάθε φορά που την πλησιάζεις εκείνη σου ξεφεύγει με μια μεγάλη δρασκελιά. Και ζητάς να πάρεις πίσω την τόλμη που είχες,  που σου την έκλεψαν αδίστακτοι λήσταρχοι για να σε ταπεινώσουν.

Και από την ζωή ζητάς με ικεσίες τα όνειρα σου πίσω, εκείνα που τα αγόρασες ακριβά και τα ξεπούλησες φθηνά.  Μα είναι  σκληρός διαπραγματευτής η ζωή και δεν λυγίζει σε ικεσίες και παρακαλετά.

Και ζητάς να ξεδιψάσεις τον έρωτά σου, που στέγνωσαν τα χείλη του στην προσπάθειά του να κλέψει ένα φιλί. Και ελπίζεις σε ένα χάδι βελούδινο και απαλό. Γιατί τα χάδια που έχεις πάρει είχαν αγκάθια και μάτωναν την πλάτη σου.

Και ζητάς ένα αεράκι να φυσήξει απαλά στα φτερά σου και να σου δώσει την ώθηση να σηκωθείς ψηλά, γιατί φοβάσαι τους αγέρηδες που δυνατά φυσούσαν και κατέστρεφαν τα φτερά σου.

Και περιμένεις να ανοίξουν τα μονοπάτια που τα έχουν κλείσει τα ψηλά και άγρια χορτάρια,  για να τα περπατήσεις ξυπόλητη.

Και ζητάς να πάρεις πίσω όλα τα σ’ αγαπώ που τα  μοίρασες σε στοιχειωμένες καρδιές και τα τσαλαπάτησαν βάρβαροι.

Και ζητάς και ζητάς και ζητάς,  μα ξέρεις πολύ καλά πως τώρα πια είναι αργά για να ξαναποκτήσεις ό,τι με ευκολία έδωσες.

Και πονάς μα πιο πολύ φοβάσαι. Φοβάσαι  μην χάσεις την ελπίδα σου και μαζί με αυτή, εσένα.

To Top