ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μπακαλιάρος Με Φάβα Σκορδαλιά δια χειρός Νίκης Μερκούρη

νικη_μερκουρη_myselvi.gr

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Κάθε χρόνο η 25η Μαρτίου είναι συνδεδεμένη παραδοσιακά με το υπέροχο αυτό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Απολαύστε το και με σαντορινιά φάβα!!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας νισεστέ
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 πατάτα βρασμένη
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε από την προηγούμενη ημέρα τον μπακαλιάρο μας ή παίρνουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο. Τον κόβουμε σε κομμάτια ή αν θέλετε μπορείτε να τον ψιλοκόψετε και να τον ρίξετε στο χυλό. Όπως και να τον κάνετε θα έχετε ένα τραγανό και πεντανόστιμο μπακαλιάρο.

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τη μπύρα, το αλεύρι, το νισεστέ, για πιο τραγανό αποτέλεσμα και όλα τα υπόλοιπα υλικά συν την πατάτα λιωμένη. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό.

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα κομμάτια που βουτάμε στον χυλό ένα ένα ή διαφορετικά ανακατεύουμε στο χυλό τα ψιλοκομμένα κομμάτια του μπακαλιάρου χωρίς πέτσα και κόκκαλο, μόνο το φιλέτο.

Τα βγάζετε από το τηγάνι, τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε μαζί με την φάβα σκορδαλιά !!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΑΒΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

  • 200 γραμ φάβα
  • 2 πατάτες βρασμένες
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 σκόρδα λιωμένα ή όσα αντέχετε
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μηλόξυδο
  • 1 λεμονί χυμό και ξύσμα
  • μαϊντανό

Εκτέλεση

Βράζεται τη φάβα ανά κρεμμύδι μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Τα πολτοποιείτε με το ράβδο μίξερ μέχρι να γίνουν όλα ένας αφράτος πουρές.

Σερβίρεται δίπλα στο μπακαλιάρο με ξύσμα λεμονιού κ ψιλοκομμένο μαϊντανό !!

Μετά την παρέλαση το τραπέζι σας περιμένει να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top