Αρωματικοί Βουτυράτοι Κουραμπιέδες τριφτοί δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Γλυκά Χριστουγέννων….Γεύση αγαπημένη, χριστουγεννιάτικη και μια συνταγή, που θα λατρέψετε.

Ελάτε στην κουζίνα να τα φτιάξουμε!

Υλικά

  • 500 γραμ βούτυρο γάλακτος
  • 500 γραμ βούτυρο φρέσκο lurpack
  • 3 βανίλιες
  • 250 γραμ αμύγδαλα ωμά και ξεφλουδισμένα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι λικέρ πικραμύγδαλο (προαιρετικά )
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου (κοσκινισμένο )
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Θέλω τα βούτυρα που θα διαλέξετε να είναι καλής ποιότητας παίζει σημαντικό ρόλο στη συνταγή μας. Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο γάλακτος παγωμένο και το αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη και τη μια βανίλια να χτυπηθούν για 15 λεπτά γιατί αυτό είναι ένα από τα μυστικά της συνταγής.

Τα αμύγδαλα τα κόβουμε σε λεπτά κομμάτια κάθετα και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο 180β για 10 λεπτά. Όταν το βούτυρο γίνει σαν μαρέγκα δηλαδή αφράτο τότε προσθέτουμε το λικέρ και το αλεύρι κοσκινισμένο. Λίγο- λίγο ανακατεύουμε απαλά για να έχουμε ζύμη αφράτη και εύπλαστη.

Σχηματίζουμε κουραμπιέδες ή αστεράκια και ψήνουμε στους 170β για 15-20 λεπτά. Προσοχή να μην σκουρύνουν πολύ. Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά ανακατεύουμε την άχνη με τις δύο βανίλιες και πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με την αρωματισμένη άχνη.