ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αποτυχία: Μην τη φοβάσαι, έχει πολλά να σου δώσει

αρχείο λήψης

Γράφει η Δήμητρα Γάτσιου / full of hope

Πόσες φορές αρνήθηκες  να κάνεις κάτι εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας; Πόσες φορές δεν έπεσες στα πατώματα γιατί τόλμησες κάτι το οποίο σε οδήγησε στην αποτυχία; Έχεις αναρωτηθεί όμως πόσες εμπειρίες μπορεί να σε γεμίσει μια τέτοια κατάληξη και πόσα πράγματα έχει να σου διδάξει;

Στην ουσία η αποτυχία είναι μια εμπειρία μάθησης και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πρώτα απ’ όλα σε μαθαίνει να στέκεσαι στα πόδια σου! Αδιαμφισβήτητα, όταν ζεις  πολλές αποτυχίες , θωρακίζεσαι, βγαίνεις πιο δυνατός, ξεπερνάς τους φόβους σου. Έτσι, μελλοντικά απογοητεύεσαι όλο και λιγότερο από τις ατυχίες που θα έρθουν στο δρόμο σου.

Ακόμη, οι αρνητικές πληροφορίες που παίρνεις βιώνοντας μια αποτυχία, είναι χρήσιμες για να σε κάνουν να αλλάξεις κατεύθυνση, να σε επαναφέρουν στη σωστή πορεία. Η εμπειρία αυτή σε βελτιώνει, σε κάνει να αναθεωρήσεις τους στόχους σου, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να γίνεις πιο αποδοτικός.

Επομένως, μην τη φοβάσαι την αποτυχία, τόλμησε, δούλεψε, ζήσε! Δεν έχει σημασία αν θα πετύχεις ή θα αποτύχεις, άλλωστε αποτυχία είναι το να μην προσπαθήσεις. Σημασία έχουν οι στιγμές, η γνώση, τα διδάγματα. Ας μετατρέψουμε λοιπόν το αρνητικό πρόσημο της αποτυχίας σε θετικό, ας χρησιμοποιήσουμε την αποτυχία για να βελτιωθούμε. Γιατί το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία βλέπεις να πράγματα και εμείς επιλέγουμε να τα βλέπουμε πάντα από μία θετική και αισιόδοξη πλευρά.

“Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.” Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός.
“Η αποτυχία είναι η ευκαιρία να ξαναρχίσεις πιο έξυπνα.” Henry Ford,1863-1947,Αμερικανός βιομήχανος
 
 
 
 

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top