Γράφει η Χρυσάνθη Παλάζη / Δρ. Παιδαγωγικής
Στο αρχαιολογικό μουσείο Σερρών το γνωστό Μπεζεστένι, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Lea Wood, την ημέρα των εγκαινίων της φωτογραφικής του έκθεσης. Είχα πριν μια ιδέα για αυτόν από το βιογραφικό του που συνοδεύει την πρόσκληση και μάλιστα γραμμένο με την απλότητα και την ευθύτητα του α’ προσώπου που αυθόρμητα δημιουργεί μια οικειότητα στον αναγνώστη.
Lea Wood
“Είμαι ο Lea Wood. Γεννήθηκα στο Λονδίνο το 1963. Έζησα και μεγάλωσα στο Λονδίνο. Αποφοίτησα από το Λύκειο “Elliott School” South London το 1981. Μετά σπούδασα δημοσιογραφία σε τεχνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου και αργότερα εργάστηκα στο φωτογραφικό στούντιο “West London Photographic Studio”, όπου απέκτησα την γνώση και εμπειρία στην φωτογράφιση από τεχνικής και καλλιτεχνικής απόψεως.
Αργότερα παντρεύτηκα την σύζυγό μου από Ν. Ζίχνη Σερρών, αποκτήσαμε δύο γιους και μετά από 15 χρόνια αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα το 1997. Αγάπησα την χώρα, τους ανθρώπους της και τον τρόπο ζωής και έκτοτε μένουμε στην πόλη των Σερρών.
Το πάθος μου για την φωτογραφία ξεκίνησε όταν η γιαγιά μου μου έδωσε ως δώρο την πρώτη φωτογραφική μου μηχανή στην ηλικία των 7 ετών. Από τότε δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με την φωτογράφιση τοπίων, ζώων, λουλουδιών, ανθρώπων και ό,τι θεωρούσα, ότι θα μου έδινε ένα καλό αποτέλεσμα. Τελικά αποφάσισα ότι αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει και αγγίζει την ψυχή μου είναι τα πορτραίτα. Έκτοτε έχω φωτογραφίσει πολλούς ανθρώπους σε διάφορες καταστάσεις και περιστάσεις, όπως άστεγους, ζητιάνους, τσιγγάνους, μοναχικούς ανθρώπους, παραδοσιακούς κ.λ.π.
Πιστεύω ότι αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η έκφραση των ανθρώπων σε διαφορετικές καταστάσεις. Τα συναισθήματα, που βγάζουν οι φωτογραφίες, είναι τόσο αληθινά, που πραγματικά μου αρέσει να τα βλέπω. Γιατί για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μπορώ να αιχμαλωτίσω τα συναισθήματα των ανθρώπων, ειδικά στα μάτια τα οποία είναι οι καθρέφτες της ψυχής μας.”
Αυτά τα μάτια λοιπόν είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κανείς την έκθεση. Ο Lea κατάφερε να αποτυπώσει, να μαγνητίσει με το φακό του μοναδικές εκφράσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, που ωστόσο αποδίδουν τόσο γλαφυρά την εσωτερική ψυχική κατάσταση των εικονιζόμενων προσώπων. Δεν βάζει τα πρόσωπα να ποζάρουν. Κινείται ανάμεσα τους σε διάφορες στιγμές και αποθανατίζει την τυχαία έκφραση, το βλέμμα, τη σκέψη που εκφράζεται αβίαστα πάνω στο πρόσωπο.
Στη συγκεκριμένη έκθεση αυτό που τον ενέπνευσε ήταν τα πρόσωπα που σε διάφορες στιγμές από παρελάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, βρέθηκαν στο στόχαστρο του φωτογραφικού φακού του, με την ιδιαιτερότητα που τους υποβάλλονταν ως άτομα που εκπροσωπούσαν ένα σύλλογο και φορούσαν με καμάρι μια παραδοσιακή φορεσιά.
Δεν μπορώ να διακρίνω τι με καθήλωσε περισσότερο. Η ανάδειξη της καλαισθησίας των στοιχείων των παραδοσιακών φορεσιών, τα χρώματα, τα πλουμίδια, το άρωμα Eλλάδας που φέρνουν μαζί τους ως μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ή το βάθος στο βλέμμα, η μαγεία της έκφρασης, το εκφραστικό μεγαλείο των στιγμών των προσώπων που σε ανέμελες στιγμές αιχμαλωτίστηκαν από το φακό του Lea.
Μου προκάλεσε συγκίνηση ανάλογη με αυτή που νιώθω κάθε φορά που βλέπω πίνακες του Νικηφόρου Λύτρα και δεν πρόκειται για υπερβολή. Για του λόγου του αληθές σπεύσατε στην Έκθεση φωτογραφίας του Lea Wood με τίτλο: «Βλέμμα Ελλάδας».
Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, στο πλαίσιο προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έκθεση θα στεγαστεί στον επιβλητικό χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Σερρών (Μπεζεστένι) και θα διαρκέσει από 8 μέχρι 30 Οκτωβρίου. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9:00 μέχρι τις 15:00 (πλην Δευτέρας).
Το ενημερωτικό φυλλάδιο μας ενημερώνει ότι σκοπός της έκθεσης είναι, με το φωτογραφικό φακό ενός αλλοδαπού, που ζει μόνιμα και εργάζεται στις Σέρρες, να παρουσιαστούν μέσα από πορτραίτα στο ευρύ κοινό της πόλης μας παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων (Βόρεια Ελλάδα, Θράκη, Νησιά του Αιγαίου, Μικρά Ασία, Πόντος κ.α.) οι οποίες αποτελούν αξιοσημείωτο υλικό του νεοελληνικού πολιτισμού.
Πιστέψτε με η προσωπική επαφή με τα έργα του Lea Wood θα σας αποδείξει ότι είναι μαγεία να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, ως μέσο για να διαβάσει τον κόσμο μέσα από τη δική του ματιά. Και αυτή του Lea κρύβει πολύ αγάπη για την Ελλάδα και τον τόπο μας.
Leave a Reply