Το πράσινο βιβλίο “Απλά και Διαφορετικά” – συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (Vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση, είναι το 3o βιβλίο της σειράς «Απλά & Διαφορετικά», το οποίο αποτυπώνει 42 συνταγές μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής με τον μοναδικό σκίτσογραφημένο τρόπο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής το 2019 στο πρώτο μπλε βιβλίο της σειράς.
Η πρωτοτυπία του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται βήμα βήμα με σκίτσα και κείμενο τα υλικά και η διαδικασία των συνταγών καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση και κατανόηση τους. Επίσης, δεν χρειάζεται χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, ώστε οι συνταγές να απλοποιούνται ακόμη περισσότερο. Τα υλικά είναι απλά, καθημερινά και όχι επεξεργασμένα και μπορεί να τα βρει ο καθ’ ένας μας σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή σε ένα ορεινό χωρίο. Η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι μαθητές του συγγραφέα. Μαθητές με Αναπηρία (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
Δεν υπάρχει κανένα ζωικό προϊόν στις συνταγές και έτσι μπορούν να ενσωματωθούν σε μια Vegan Διατροφή. Το βιβλίο περιέχει συνταγές των γιαγιάδων και προγιαγιάδων του συγγραφέα από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, το Σιδηρόκαστρο και τη Βυρώνεια Σερρών, που έφτιαχναν κυρίως την περίοδο της Σαρακοστής. Για παράδειγμα:
· Ντολμαδάκια με γέμιση από κουκιά,
· λαχανοντολάδες στον φούρνο με γέμιση πουρέ πατάτας με πλιγούρι,
· παραδοσιακό Μικρασιάτικο λουκούμι-ψωμί,
· μους τσουκνίδας,
· σάμαλι με μαστιχόνερο κ.ά.
Όπως και νέες ιδέες εμπνευσμένες μέσα από την τάξη – εργαστήριο μαγειρικής του συγγραφέα. Πιο συγκεκριμένα:
· Μακαρόνια με κεφτεδάκια από μαυρομάτικα φασόλια,
· Burger με γλυκοπατάτα,
· γλυκό σοκολάτας με αβοκάντο κ.ά.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει το χαρακτηριστικό σκίτσο της κυράς Σαρακοστής με τα 7 ποδαράκια το οποίο μπορεί να χρωματίζει ο αναγνώστης αλλά και να το δημιουργήσει με ζύμη σε συνταγή που δίνεται.
Ενώ είναι ένα βιβλίο για την απόλαυση της μαγειρικής για τον καθ’ ένα μας, μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των μαθητών και παρέχοντας πληροφορίες γύρω από τα φυτικά τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής και την επιστήμη τους.
Ο Γιώργος Ευγενειάδης γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο και στη Βυρώνεια Σερρών. Από μικρή ηλικία συνειδητοποίησε τη μαγεία αυτού του επαγγέλματος και τη δυνατότητα του παιδαγωγού να αλλάξει και να καθοδηγήσει τη ζωή των μαθητών του. Σπούδασε συνειδητά Τε- χνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων, αλλά στην πορεία της επαγγελματικής του αναζήτησης θέλησε να γεφυρώσει τις γνώσεις του με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Ολοκλήρωσε σχεδόν παράλληλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα στη Διασφάλιση Ποιότητας των Τροφίμων και ένα στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille. Εργάζεται στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση καθώς και στην Κατάρτιση Ενη λίκων, λέγοντας «Εύγε … στη Διαφορετικότητα» και στις καινοτόμες δράσεις της, και προβάλλοντας μια άλλη πλευρά της.
Site: https://aplakaidiaforetika.gr/
Facebook page: https://www.facebook.com/GeorgeEvge
Instagram: https://www.instagram.com/evgespecialeducation/?__coig_restricted=1
TikTok: https://www.tiktok.com/tag/evgespecialeducation