Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail.com
Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960, με πειραματικές εκπομπές, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από το 1966 από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο σταθμό που λειτούργησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της επταετίας των Συνταγματαρχών το τηλεοπτικό πρόγραμμα ήταν λογοκριμένο ενώ μετά την μεταπολίτευση η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι αντικειμενική.
Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ’80 κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι ιδιωτικοί σταθμοί της τηλεόρασης στη χώρα μας, στον Πειραιά, το συνδρομητικό κανάλι TV Plus, που μετέδιδε μόνο ταινίες και στη Θεσσαλονίκη η TV 100, η λειτουργία της οποίας συνοδεύτηκε από επεισόδια και δικαστικές διαμάχες. Παράλληλα εμφανίστηκαν και οι πρώτοι σταθμοί στην περιφέρεια, με πρώτο το TRT στον Βόλο στο τέλος του 1989.
Στο Νομό Σερρών αν και σήμερα εκπέμπουν μόλις δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, υπήρχε μια εποχή που στα όρια του Νομού πέντε κανάλια διεκδικούσαν την προτίμηση του κοινού με εκπομπές λόγου για την τοπική επικαιρότητα, αθλητικά, τηλεπωλήσεις και ξένες ταινίες και είναι πολύ συχνά χαμηλού κόστους, ποιότητας και αισθητικής.
Από τον χείμαρρο αυτών των εκπομπών στο πέρασμα των χρόνων ξεχώρισαν πρόσωπα από τον δημοσιογραφικό και τεχνικό τομέα. Αν και τα τεχνικά μέσα ήταν πολλές φορές ανεπαρκή και παρωχημένα και οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό δύσκολες ωστόσο ο αγώνας από τους εργαζόμενους ήταν τεράστιος και διαρκής.
Σήμερα η εικόνα της τοπικής τηλεόρασης, τουλάχιστον στα όρια του νομού Σερρών είναι μάλλον ίδια ίσως και χειρότερη από τα χρόνια της αφετηρίας της. Τα προγράμματα τους είναι πολύ χαμηλού κόστους, ποιότητας και αισθητικής, θύματα και αυτά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Ο στόχος τους πλέον έχει περιοριστεί στην τοπική ενημέρωση, ενώ τον τηλεοπτικό χρόνο γεμίζουν οι τηλεπωλήσεις με τις ψυχαγωγικές εκπομπές να είναι ανύπαρκτες. Η μόδα με τα τηλεπαράθυρα, ήρθε και στις Σέρρες καλύπτοντας όλο και περισσότερο χρόνο των δελτίων.
Κάπως έτσι λειτουργεί ή τουλάχιστον προσπαθεί να λειτουργήσει η τοπική τηλεόραση σε μια μικρή αγορά με την διαφήμιση να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και πολλά τηλεοπτικά πρόσωπα να έχουν χαθεί ή απομακρυνθεί από το χώρο.
Leave a Reply