Tales

3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το νέο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εγκαινίασε ο Δήμος Σερρών το μεσημέρι της Τετάρτης,  3 Ιουνίου. Πρόκειται για την ημερομηνία που έχει οριστεί απ’ τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Η απόφαση, ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 απ’ τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας απ’ τους λάτρεις του ποδηλάτου.

Τα εγκαίνια του καινοτόμου αυτού συστήματος αστικής μετακίνησης, που σχεδιάστηκε απ’ την έμπειρη εταιρεία BrainBox Α.Ε., και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας απ’ το Δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Με το σύστημα αυτό, ο Δήμος δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, επιστρέφοντάς το σε κάποιο απ’ τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης. Μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες, με ειδική ηλεκτρονική κάρτα, αλλά και περιστασιακούς, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Έτσι, λοιπόν, τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Σερρών, έκαναν σήμερα την επίσημη εμφάνισή τους στους ηλεκτρονικούς σταθμούς, που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 5 σημεία στην πόλη.

Το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης των κοινόχρηστων ποδηλάτων, έδωσαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και φορείς του τόπου μας.

Για «σύστημα που θα δώσει στο Σερραίο και τη Σερραία την ευκαιρία να αγαπήσει ακόμη πιο πολύ το ποδήλατο», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης:

«Έχουμε στη διάθεση των δημοτών 40 ποδήλατα, σε 5 σταθμούς ποδηλάτων: δυο στην αρχή και στο τέλος της Κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, ένα εδώ, στην Πλατεία Ελευθερίας, ένα στο Κεντρικό Πάρκο, στην Οδό Δορυλαίου, και ένα ακόμη στο πρώην ΤΕΙ Σερρών.

Είναι ένα σύστημα που θα δίνει δωρεάν τη δυνατότητα στον πολίτη – αλλά και τον επισκέπτη – να χρησιμοποιεί το ποδήλατο και τους ποδηλατοδρόμους που υπάρχουν και σχεδιάζονται να ολοκληρωθούν με την ενοποίησή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι το ποδήλατο είναι ένα απ’ τα πιο ευεργετικά – και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον – μέσα μεταφοράς και πρέπει να το “αγκαλιάσουμε” ακόμη περισσότερο.

Πρέπει να πω ότι, αυτή η πρωτοβουλία, είναι διαχρονική. Όλο αυτό το εγχείρημα, ξεκίνησε απ’ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την οποία και ευχαριστούμε για το ξεκίνημα αυτό. Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, το ενισχύουμε, το εμπλουτίζουμε και το ολοκληρώνουμε, διότι αυτό οφείλει να κάνει ο Δήμος: έχει συνέχεια και όλα αυτά τα σωστά πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται.

Θέλουμε οι Σερραίοι να “αγκαλιάσουν” και να αγαπήσουν το ποδήλατο, διότι θέλουμε να πάμε ορθοπεταλιά τη ζωή μας όλη. Θέλουμε ένα περιβάλλον όμορφο και μια πόλη με κινητικότητα, στο πλαίσιο και τη Στρατηγική της Βιώσιμης Κινητικότητας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια.

Νομίζω ότι, ο στρατηγικός μας συνεργάτης, η BrainBox, είναι μια άξια εταιρεία, που έχει και την τεχνογνωσία και τη θέληση να μας βοηθήσει και στο επόμενο βήμα, που είναι η ηλεκτροκίνηση. Η τελευταία, έχει να κάνει και με το ποδήλατο και με ομάδες ανθρώπων που, μέχρι στιγμής, ήταν αποκλεισμένες απ’ τη μετακίνηση. Το επόμενο διάστημα, θα δείτε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβασή μας.

Είμαι πολύ ευτυχισμένος σήμερα, διότι αρχίζει και γίνεται πραγματικότητά το όραμά μας για μια πόλη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον, που θα είναι άνετη και σύγχρονη, έξυπνη και ευρωπαϊκή».

 

To Top