ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Γειτονιά των Αγγέλων ο Γιάννης Τότσικας!

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

Στα 83 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος ηθοποιός μας Γιάννης Τότσικας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία και τον εμπόδισαν να παραβρεθεί πριν λίγες ημέρες σε μια εκδήλωση προς τιμήν του που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ποιος ήταν όμως ο Γιάννης Τότσικας;

Γεννημένος στη Νίκαια της Λάρισας το 1936, σπούδασε την υποκριτική στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, από την οποία αποφοίτησε το 1967. Μαθητής ακόμη στη Δραματική ξεκινά την καλλιτεχνική του δράση στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο. Το 1968 παίζει στην πολεμική παραγωγή της Φίνος Φιλμ “Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” (3η εμπορικότερη ταινία από καταβολής του ελληνικού κινηματογράφου).

Αξέχαστοι θα μείνουν και οι ρόλοι του στα φιλμ: “Σκιές στην Άμμο” του Βασίλη Μαυρομάτη και οι “Αμαρτωλοί” του Γιάννη Δαλιανίδη. Το 1970 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την ιδιαίτερη ταινία του “Αναπαράσταση”, βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός, ένα έγκλημα που είχε διαπραχθεί στην επαρχία ταράζοντας την τοπική κοινωνία.

Ο Γιάννης Τότσικας κρατά τον πρώτο ανδρικό ρόλο με τον οποίο μεταπηδά από τις εμπορικές ταινίες στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.  Η καλλιτεχνική του πορεία πέρασε και μέσα από παραστάσεις του Εθνικού αλλά και από πολλές τηλεοπτικές σειρές, γοητεύοντας το κοινό του τόσο με το ταλέντο του όσο και με τη γοητευτική του παρουσία αλλά και με την ιδιαίτερη φωνή του.

Η προσωπική του ζωή κινήθηκε πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού κατάφερε να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού μόνο με τη δουλειά του. Απέκτησε τρία παιδιά από τα οποία ο Απόστολος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του.

Αν και καλλιτέχνης χαμηλών τόνων κατάφερε να υποστηρίξει τους δεύτερους και υποστηρικτικούς ρόλους που ενσάρκωσε. Σεμνός και αθόρυβος έχει καταγραφεί στη συνείδηση των κινηματογραφόφιλων από το ρόλο του “Τηλεγραφητή” στη “Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”.

Επιλεγμένη Φιλμογραφία Γιάννη Τότσικα

Το Νησί της Αφροδίτης – 1969

Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά – 1969

Μια Γυναίκα στην Αντίσταση – 1970

Σκιές στην Άμμο – 1970

Οι Αμαρτωλοί – 1970

Αναπαράσταση – 1970

Λούφα και Παραλλαγή – 1984

Ξαφνικός Έρωτας – 1984

Πολίτικη Κουζίνα – 2003

Νύφες – 2004

 

To Top