Τοξική σχέση θεωρείται κάθε τύπος διαπροσωπικής σχέσης όπου η συναισθηματική, σωματική ή ψυχολογική ευημερία υπονομεύεται ή απειλείται με κάποιο τρόπο. Τέτοιες περιπτώσεις συχνά κάνουν το ένα μέλος της σχέσης να νιώθει ντροπή, ταπείνωση, παρεξήγηση ή ότι δεν βρίσκει στήριξη από το άλλο μέλος της σχέσης. Οποιοσδήποτε τύπος σχέσης μπορεί να είναι τοξικός, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών, κοινωνικών, φιλικών, επαγγελματικών και ερωτικών σχέσεων.
Οι τοξικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από φτωχή επικοινωνία, έλλειψη στήριξης, έντονη κριτική, ανταγωνισμό, ζήλια, εχθρότητα, παθητική-επιθετική συμπεριφορά, στρες, έλλειψη σεβασμού, κ. ά. Όπως λέμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο για να δημιουργηθεί μία σχέση, έτσι ακριβώς στη δημιουργία αυτής της τοξικότητας παίζουν ρόλο και οι δύο.
Σε πολλές περιπτώσεις, η τοξική συμπεριφορά ενός ατόμου ενδεχομένως να μην είναι συνειδητή και να μην μπορεί να καταλάβει το πως επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να υπάρχει επίγνωση της κατάστασης και της τοξικής συμπεριφοράς η οποία μπορεί να είναι και σκόπιμη.
Η τοξικότητα μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτη, το άγχος που προκαλείται από αρνητικές σχέσεις έχει άμεσο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Η απομόνωση μέσα στη σχέση και οι συνεχόμενες παρεξηγήσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μοναξιά, η οποία έχει αποδειχθεί ότι φέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Είναι γεγονός ότι οι τοξικές σχέσεις είναι αγχωτικές, επιβλαβείς, ακόμη και καταχρηστικές.
Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μία τέτοιου είδους σχέση οποιασδήποτε μορφής, προσπαθήστε να θέσετε τα όριά σας έτσι ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας. Αν νιώθετε ότι είναι δύσκολο, εξετάστε το ενδεχόμενο τερματισμού της τοξικής σχέσης. Αν είναι ακόμα και αυτό δύσκολο- ναι, δεν είναι πάντα τόσο απλά τα πράγματα, κυρίως σε μία τοξική σχέση όπου το άτομο είναι αρκετά χειριστικό – αναζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.