ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: H Υπαρξιακή Ματιά της Πρόληψης της Φωτεινής Τσουκνίδα – Ανθουλάκη

Φωτεινή Τσουκνίδα – Ανθουλάκη / Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια / https://anthropsy.gr/

Η ψυχική ανθεκτικότητα ή η έλλειψή της αναδύεται μόνο όταν κάνει την παρουσία του ένα εμπόδιο, το άγχος ή άλλες περιβαλλοντικές απειλές. Τα ερωτήματα πολλαπλά και αλληλοσυνδεόμενα: θα ορίσει το εμπόδιο την λειτουργικότητα ή θα αξιοποιηθεί με στόχο τον εμπλουτισμό και την ωφέλεια;

Πώς προχωρούμε σε διαχείριση της απειλούμενης εισβολής; Πώς την μεταβολίζουμε ως ειδικοί στους πολίτες, ως γονείς στα παιδιά μας, ως εκπαιδευτικοί στους μαθητές μας; Ως ευκαιρία για την ανάδειξη νέων δυνατοτήτων και προοπτικών;

Σε μια συστημική θεώρηση καλούμαστε όλοι μας (πολιτεία, εκκλησία, υπηρεσίες, σχολεία, σύλλογοι, κ.τ.λ.) να επανανοηματοδοτήσουμε την σημαντικότητα της πρόληψης της ψυχικής ανθεκτικότητας με γνώμονα την ψυχική υποστήριξη και ανάταση όλων. Σ’αυτό το πλαίσιο επαναπροσδιορισμού της πολυτιμότητας της πρόληψης εντάσσεται και η έκδοση του παρόντος συγγράμματος.

Με άπλετη χαρά επιλέχθηκαν ομιλίες που ακούστηκαν σε ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις ή άρθρα που συμπεριλήφθησαν σε πανελλήνιας εμβέλειας πύλη ψυχολογίας, με βαθύτατη ευθύνη και απέραντη ευγνωμοσύνη για την χαρά και την τιμή της πρόσκλησης και συμμετοχής σε δράσεις φορέων που καταθέτουν επί σειρά ετών απαράμμιλης αξίας ουσιαστικό έργο στην κοινότητα. Καλούμαστε όλοι μας να προχωρήσουμε δράσεις που να έχουν χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα σε τούτη την απαιτητική χρονική στιγμή, στην προσπάθεια προαγωγής υπαρξιακής στάσης με νόημα ζωής.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον συνοδοιπόρο στη ζωή και δημιουργικότητα μου, τα φτερά μου, τον σύζυγό μου, Σπύρο Ανθουλάκη και την έμπνευση της ζωής μου, την κόρη μου Ευαγγελία, αλλά και όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα που όλα τα χρόνια με αγκαλιάζουν με ρίζωμα και φτέρωμα εμπιστοσύνης και κατανόησης. Ας αδράξουμε κάθε καλό! (Από τον πρόλογο του βιβλίου)

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Η Φωτεινή Τσουκνίδα – Aνθουλάκη γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Διαβιεί μόνιμα με την οικογένειά της στις Σέρρες. Ο σύζυγός της, Σπύρος Ανθουλάκης. Η κόρη τους, Ευαγγελία Ανθουλάκη, είναι μαθήτρια Γυμνασίου. Απεφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996 με κατεύθυνση Κλινικής – Κοινωνικής Ψυχολογίας. Στη συνέχεια εισήχθη στο 2ετές Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εξειδίκευση στην «Υπαρξιακή – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία», με 5ετή εκπαίδευση από το Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο «Αντίστιξη», από τους παιδοψυχιάτρους – ψυχοθεραπευτές κ. Δημήτρη και κ. Ελένη Καραγιάννη. Από το 2005 είναι μόνιμη υπάλληλος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Είναι υπεύθυνη Βιωματικών Εργαστηρίων για γονείς και παιδιά. Ιδρύτρια του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας με «Ρίζες και Φτερά» στις Σέρρες. Εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «Προςόψη», με έδρα την Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα έκδοσης του βιβλίου «Αποασυλοποίηση και η Σχέση της με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη». Μέσα στο 2019 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο και παιχνίδι, με τίτλο: «Το Δίστιγμο», μια απόπειρα σύνδεσης των σημείων στίξης με την υπαρξιακή συστημική ψυχοθεραπεία.

 

To Top