Πέρασε σχεδόν ένας μήνας και δεν σας ταξιδέψαμε πουθενά…..Επειδή όμως όλοι έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε κάποια στιγμή, ήρθε η ώρα για το επόμενο ταξίδι μας, μέσα από το φακό του Στέλιου Πολυχρονίδη!
Αυτή τη φορά δεν πηγαίνουμε πολύ μακρυά, στη γειτονική Ιταλία και την πόλη του Τρέντο. Σε πολλούς άγνωστη βέβαια, όμως η συγκεκριμένη πόλη γνώρισε παγκόσμια προβολή με τη Σύνοδο του Τρέντο, η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το Τρέντο είναι πόλη της περιφέρειας του Τρεντίνο-Άνω Αδίγης / Νότιο Τυρόλο και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Τον 19ο αιώνα, αναπτύχθηκαν στην περιοχή, διάφορα κινήματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμάχη ανάμεσα στους ιταλόφωνους και τους γερμανόφωνους κατοίκους της περιοχής.
Αυτά που μπορεί να συναντήσει κανείς στο Τρέντο είναι επιβλητικά κτήρια, κρήνες, κάστρα, πύργους, φρούρια και γέφυρες.
Από τα πιο γνωστά το Παλάτσο Σαλβαντόρι, είναι ένα από τα πρώτα δείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Τρέντο. Χτίστηκε από τον Λούτσιο Τοζάνι, περίπου το 1515. Γύρω στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, τοποθετήθηκαν δύο διακοσμητικά στοιχεία από πέτρα στην πρόσοψη, προς τιμήν του μαρτυρίου του Αγίου Σιμωνάκου του Τρέντο, του παιδιού που πιστευόταν λανθασμένα ότι ήταν το θύμα ενός εβραϊκού τελετουργικού, το Πάσχα του 1475. Αυτό το επεισόδιο ήταν ίσως το πιο αρνητικό στην ιστορία της πόλης διότι προκάλεσε τον διωγμό της μικρής εβραϊκής κοινότητας του Τρέντο.
Η Κρήνη του Ποσειδώνα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του δέκατου ογδόου αιώνα (κατασκευάστηκε μεταξύ του 1767 και του 1768, κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού για την “υγεία και το γόητρο της πόλης” και σχεδιάστηκε από τον Φραντζέσκο Αντόνιο Τσιόνγκο). Στην αυλή του Δημαρχείου βρίσκεται το πρωτότυπο άγαλμα του Ποσειδώνα. Το 1940, πάνω από το σιντριβάνι,τοποθετήθηκε ένα χάλκινο αντίγραφο.
Το Κάστρο του Μπουονκονσίλιο, χτισμένο το δέκατο τρίτο αιώνα, φιλοξένησε για πέντε αιώνες τους επισκόπους της πόλης. Σημαντικοί πύργοι του κάστρου είναι ο πύργος του Αυγούστου και ο πύργος του Γερακιού. Απέναντι από την κύρια είσοδο του κάστρου, βρίσκεται μια λίθινη σαρκοφάγος. Σύμφωνα με το μύθο, το Κάστρο του Μπουονκονσίλιο, παλαιότερα ονομαζόταν Κάστρο του Μάλκονσίλιο, εξαιτίας των μαγισσών που στοίχειωναν τον Πύργο του Αυγούστου και εκδιώχθηκαν μετά τη Σύνοδο του Τριδέντου. Σύμφωνα με το μύθο επίσης, οι μάγισσες όταν εγκατέλειψαν το κάστρο, βρήκαν καταφύγιο στη Βαλ ντι Σολ.
Leave a Reply