ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Προδομένες Αγάπες»

16731182_10155000733793119_1050938564_n

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος : « Προδομένες Αγάπες»
Συγγραφέας : « Νικολία Πανίδου»

Ένας λόγος που αγαπώ τη δουλειά που κάνω στο Myselvi.gr είναι το γεγονός ότι έρχομαι σε επαφή με νέα άτομα, ταλαντούχα, βλέποντας την προσπάθεια που κάνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η Νικολία είναι ένα από αυτά. Είναι μια ανερχόμενη, πολλά υποσχόμενη συγγραφέας.

Με την αγαπημένη μου Σελβίρα, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε από κοντά αυτό το υπέροχο πλάσμα για να το γνωρίσουμε καλύτερα όπως και να μάθουμε περισσότερα για τη συγγραφική της απόπειρα με τίτλο «Προδομένες Αγάπες». Εδώ, θα πρέπει να τονίσω για τους λάτρεις της ποίησης, ότι η Νικολία στο παρελθόν έχει εκδώσει μια ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή με τίτλο «Θρόισμα Φίλων»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Άννα και Ηλέκτρα. Δυο φίλες. Δύο επιτυχημένες επιχειρηματίες, που έχουν μοιραστεί πολλά. Κοινή πορεία, κοινά όνειρα. Ο έρωτας έχει στιγματίσει τη ζωή και των δυο κοριτσιών. Γιατί αυτό είναι που κάνει ο έρωτας. Μας στιγματίζει, μας ξεγελάει, μας τρελαίνει, σε σημείο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας. Σε μια πραγματικότητα ανελέητη, που δε χαρίζεται σε κανέναν.

Έτσι σημάδεψε και την Άννα. Μέσα στον λαβύρινθο της κούρασης και της μοναξιάς της, μια μοναξιά που σου τρυπάει την ψυχή σαν το πιο παγωμένο χειμώνα, εκεί, σε μια στιγμή, σε ένα παραπάτημα ήρθε εκείνος και την κράτησε. Την απογείωσε και τη ναυάγησε. Μέσα στον πιο ξέφρενο ρυθμό, που μόνο πεζά πράγματα ξέρουν να σε βάζουν.

Και εκεί που νομίζεις ότι ισορροπείς σε ένα αδιόρατο σχοινί, έρχεται ένα απαλό φύσημα και σου καταστρέφει ό,τι σημαντικότερο έχεις. Ακόμη και την ίδια σου τη ζωή.

prodomenes-agapescover

Προσωπική άποψη

Το να λες την προσωπική σου άποψη για τη συγγραφική δουλειά ενός ανθρώπου που γνωρίζεις έστω και λίγο είναι δύσκολο. Φοβάσαι πως αυτά που θα γράψεις, ίσως να μην τον ικανοποιήσουν. Ότι τελικά δε κατάφερε να σου μεταφέρει αυτά που ακριβώς ήθελε να πει μέσα από το βιβλίο. Σε αυτή την περίπτωση ευτυχώς, αν και πρώτη συγγραφική απόπειρα της Νικολίας, ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα.

Την ημέρα της συνέντευξης της υποσχέθηκα πως μόλις το διάβαζα θα της έστελνα μήνυμα με τις εντυπώσεις μου. Εννοείται πως ήταν θετικές. Δεν της είπα και πολλά. Της αποκάλυψα λίγα πράγματα. Τα περισσότερα θα τα διαβάσει και η ίδια μέσα από αυτό το άρθρο και εύχομαι να μείνει ικανοποιημένη με την άποψή μου, όπως έμεινα και εγώ με το βιβλίο της.

Λέω να ξεκινήσω με το κομμάτι της φιλίας το οποίο συνδέει αυτά τα δύο κορίτσια. Μια φιλία που κρατάει χρόνια. Μια φιλία δοκιμασμένη. Το κεφάλαιο ξεκινάει με το τώρα, αλλά γίνεται μια απαραίτητη αναδρομή στο παρελθόν για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τον ιδιαίτερο αυτό δεσμό που ενώνει την Άννα και την Ηλέκτρα αλλά και το τι μεσολάβησε μέχρι να ξαναβρεθεί η μια στην αγκαλιά της άλλης, οριστικά αυτή τη φορά.

Το μυστήριο είναι αισθητό από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, αλλά από το δεύτερο γίνεται ακόμα πιο έντονο. Δε σου αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτείς το πώς και το γιατί. Κάθε σελίδα που γυρνάς πιστεύεις ότι θα λύσεις το γρίφο, αλλά όχι. Οι πληροφορίες που σου δίνει είναι με το σταγονόμετρο. Τι άλλο θα μπορεί να συμβεί; Πόσο χειρότερα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα;

Με αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα που σου έχει δημιουργήσει, τα οποία τονίζω πως δε θα πάρεις τις απαντήσεις παρά μόνο αν το διαβάσεις ως το τέλος, μας αποκαλύπτει επιτέλους το όνομα του γόη. Τον μυστηριώδη άντρα που ερωτεύτηκε η Άννα. Τον άντρα που δε γνωρίζουμε τίποτα απολύτως για τον πραγματικό του ρόλο. Σίγουρα κάποια στοιχεία μας τα δίνει, αλλά όχι αυτά που ανακαλύπτεις πολύ αργότερα. Και να φανταστείς ότι μου το είχε επισημάνει η συγγραφέας στη συνέντευξη μας.

Ότι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου ήρωα είναι ο βασικός. Και μάλιστα είχα αναρωτηθεί, πως αυτό είναι εφικτό από τη στιγμή που δεν αναφέρεται καν στην περίληψη του οπισθόφυλλου. Τελικά είχε απόλυτο δίκιο η Νικολία. Αυτός ο ήρωας είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή την ιστορία.

Τέλος, να συμπληρώσω ότι αινιγματικός είναι και ο ρόλος της Ελίζας. Ποια είναι; Τι ακριβώς φοβάται; Τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα μια πετυχημένης επιχειρηματίας;

Το χαστούκι που ‘έφαγα’, με το που ολοκλήρωσα το βιβλίο ήταν τόσο δυνατό, που ακόμα έχω το σημάδι στο μάγουλό μου. Συνήθως δε προτείνω βιβλία για να διαβάσετε, αλλά στο συγκεκριμένο θα κάνω μια εξαίρεση. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Βρείτε το και χαθείτε μέσα στις σελίδες του.

Νικολία μου, αυτό που σου είπα ιδιαιτέρως, θα το πω και δημόσια. Είναι ένα βιβλίο που άνετα μπορεί να μεταφερθεί στην τηλεόραση ως ταινία και μακάρι να γίνει.

Υ.Γ. Διαβάστε (εδώ) τη συνέντευξη που είχαμε με τη συγγραφέα. Μια διαφορετική συνέντευξη που μόνο το Myselvi.gr κάνει.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top