ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Το Μίσος»

16731575_10155000727553119_2069580150_o

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος : «Το Μίσος»
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης

Το παραδέχομαι πώς τον συγκεκριμένο συγγραφέα δεν τον είχα ακούσει ποτέ μου. Και αυτό συνεπάγεται με το να μην έχω διαβάσει ούτε ένα βιβλίο δικό του. Από τη μια είναι λογικό γιατί ο άνθρωπος ζει και εργάζεται μόνιμα στη Σουηδία και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Από την άλλη το είδος του βιβλίου είναι τέτοιο, δηλαδή σκανδιναβικό και μέχρι τώρα δεν έχει πέσει στα χέρια μου κάτι αντίστοιχο.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. Έτσι αποφάσισα και εγώ με τη σειρά μου να μάθω τις περιπέτειες του επιθεωρητή διαβάζοντας το βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα πάντα κυλούσαν ήρεμα στη πόλη του Έρεμπρο μέχρι που ένας αλκοολικός, ανακάλυψε κάτω από περίεργες συνθήκες ένα κομμένο κεφάλι. Από εκείνη τη στιγμή η αστυνομία της πόλης κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό του υπόλοιπου σώματος. Και το κυριότερο να μάθουν ποιο είναι το θύμα.

Ο Άντερς Οικονομίδης, ο επιθεωρητής ελληνικής καταγωγής καλείται να αναλάβει την υπόθεση μαζί με την ομάδα του. Αυτό που διαπιστώνουν είναι, ότι πρόκειται για μια σειρά δολοφονιών που διαπράττονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αλλά με τον ίδιο αποτρόπαιο τρόπο. Τον αποκεφαλισμό. Μετά από πολλές έρευνες, ανακαλύπτουν την εμπλοκή μιας ρατσιστικής οργάνωσης, γνωστή με το όνομα «Λευκή Αρμάδα». Πως συνδέεται όμως ένας φόνος που έγινε στα τέλη του δεκάτου ένατου αιώνα, με μια σειρά ρατσιστικών δολοφονιών στο Έρεμπρο του σήμερα;

to misos

Προσωπική άποψη

Θα έλεγα με σιγουριά ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα βιβλία που καλούμαι να παρουσιάσω. Αφενός μεν, γιατί μου έχει ζητηθεί από έναν γνωστό μου, γιατί στο www.myselvi.gr όπως έχουμε αναφέρει, δεχόμαστε προτάσεις από εσάς και αφετέρου δε, είναι τέτοιο το είδος του που δεν έχω ξαναδιαβάσει αντίστοιχο. Έχω ακούσει κατά καιρούς για σκανδιναβικά μυθιστορήματα, αλλά ποτέ δεν είχα αξιωθεί να διαβάσω κάτι ανάλογο. Τώρα ήρθε αυτή η στιγμή.

«Το Μίσος» είναι ένα τέτοιο μυθιστόρημα. Σκανδιναβικό. Όσοι αγαπάτε τα αστυνομικά σκανδιναβικά μυθιστορήματα, σας εγγυώμαι πως θα το λατρέψετε. Οφείλω να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά, γιατί όπως προανέφερα είμαι πρωτάρα σε αυτό το είδος. Στην παρέα μου έλεγα το πόσο πολύ με είχε κουράσει η εισαγωγή του βιβλίου, ότι δεν ήταν απαραίτητη η τόση αναφορά στη ζωή ενός αλκοολικού ανθρώπου. Ξεφυλλίζοντας όμως τις σελίδες συνειδητοποίησα ότι δε θα μπορούσε ο Βαγγέλης, ο συγγραφέας μας, να τοποθετηθεί καλύτερα. Παραδέχομαι δημόσια ότι «Το Μίσος» με κέρδισε. Και αυτό το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.

Τα μηνύματα που αποσκοπείς από το βιβλίο είναι πάρα πολλά. Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ένα από αυτά. Εντάξει, λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε και έχουμε συναντήσει ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ. Αυτό που δεν ήξερα ή μάλλον να το θέσω σωστά, δεν μπορούσα να διανοηθώ τις συνθήκες ζωής ενός αλκοολικού. Το τι είναι ικανός να πράξει προκειμένου να αποκτήσει τη «δόση» του. Τη ζωή ενός τέτοιου ανθρώπου μας περιγράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου. Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για να επιβιώσει.

Ο ρατσισμός είναι το άλλο μήνυμα και μάλιστα πολύ έντονο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που γίνονται οι φόνοι, οι οποίοι περιγράφονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Οι εικόνες που δημιουργούνται καθώς διαβάζεις τις σκηνές των δολοφονιών είναι ασύλληπτες. Σου μεταφέρει με απίστευτο τρόπο το μίσος που έχει αυτός που διαπράττει τους φόνους με τα αλλόθρησκα άτομα. Με τους μετανάστες. Τους ανθρώπους αυτούς που για κάποιο σοβαρό λόγο άφησαν τη δική τους χώρα και εγκαταστάθηκαν σε μια άλλη. Όπως για παράδειγμα οι Σύριοι. Πιο σοβαρός λόγος να αφήσεις τη χώρα σου, επειδή καταστράφηκε λόγω πολέμου, δεν υπάρχει. Δεν μπορώ, αλλά ούτε και θέλω να μπω στο σκεπτικό αυτού του ανθρώπου, γιατί να έχει τέτοιο μένος για τα ανυπεράσπιστα άτομα, που ξεκινούν από το μηδέν μια καινούρια ζωή.

Για άλλη μια φορά συναντάω σε ένα μυθιστόρημα και το φαινόμενο της διαφθοράς της αστυνομίας. Κάποια μεγάλα «κεφάλια», εκείνοι δηλαδή που βάζουν στο στόχο το αδύναμο προσωπικό που απαρτίζει το «σώμα» και τους εκμεταλλεύεται. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ, να καλύπτονται οι εγκληματικές ενέργειες κάποιου μόνο και μόνο για το χρήμα!!

Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα. Πρέπει να φτάσεις στον επίλογο για να καταλάβεις ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος και τους λόγους που τον ωθεί να κάνει τους φόνους.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top