ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Το Κάστρο»

κε

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος : «Το Κάστρο»
Συγγραφέας : «Βαγγέλης Γιαννίσης»

Για τον συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση έχω μιλήσει και στο παρελθόν. Σε προηγούμενο κείμενο. Και συγκεκριμένα για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα “Το Μίσος” (διάβασε εδώ), το οποίο με καθήλωσε στην κυριολεξία. Με κέρδισε. Και αποφάσισα να παρακολουθώ κάθε του βήμα. Έτσι και έκανα. Προμηθεύτηκα και τις τελευταίες του δουλειές. Έχει κυκλοφορήσει ήδη άλλα δύο μυθιστορήματα από τότε. «Το Κάστρο» και «Ο χορός των νεκρών»

Για «Το Κάστρο» θα μιλήσουμε αυτή τη βδομάδα. Για το άλλο ίσως την επόμενη εβδομάδα. Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν κάτι κοινό. Τον ίδιο πρωταγωνιστή. Τον Άντερς Οικονομίδη. Τον ελληνικής καταγωγής επιθεωρητή που διαπρέπει στην Αστυνομία της Σουηδίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή. Όλοι , εκτός από έναν.

Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο.

to kastro

Προσωπική άποψη

Χαίρομαι πραγματικά που γνώρισα τον συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση, μέσα από το πρώτο του βιβλίο, (Το Μίσος) με την παρότρυνση ενός φίλου φυσικά. Γιατί όπως έχω πει, ήταν άγνωστος για μένα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η συγγραφική του πορεία. Όχι πλέον. Έχω ήδη δηλώσει ότι είμαι μια (Andersmaniac). Έτσι αυτοαποκαλούμαστε εμείς οι φανατικοί του Άντερς Οικονομίδη.

«Το Κάστρο» είναι το δεύτερο «παιδί» του. Έτσι δεν αποκαλούν πολλοί από τους συγγραφείς μας, τα βιβλία τους; Ένα μυθιστόρημα στο οποίο οι περιπέτειες του Άντερς συνεχίζονται, μόνο που αυτή τη φορά είναι πιο ανατρεπτικές, πιο επικίνδυνες θα έλεγα.

Ο συγγραφέας μας, ξεκινά κλασσικά με ένα κεφάλαιο γρίφος. Με άτομα που δεν γνωρίζουμε, ούτε το όνομά τους και κυρίως τις προθέσεις τους. Αυτό είναι κάτι που εκτοξεύει την περιέργειά μας στα ύψη. Ποιοι είναι και πως μπορεί να εμπλέκονται στις υποθέσεις τους Άντερς;

Λεπτομερείς περιγραφές των υποθέσεων που αναλαμβάνει ο Άντερς Οικονομίδης με την ομάδα του. Σαν να παρακολουθείς ταινία. Ζωντανεύουν οι εικόνες αυτόματα μπροστά στα μάτια σου. Η αίθουσα συνεδριάσεων, με το οβάλ τραπέζι όπου συγκεντρώνονται όλοι και λένε τις εξελίξεις από τις υποθέσεις τους. Σαν να είσαι και εσύ ένας από τους επιθεωρητές που θα συνεισφέρει για τον εντοπισμό των υπόπτων. Ένας από τους επιθεωρητές ο οποίος με τα στοιχεία που έχεις συγκεντρώσει θα διαλευκάνεις την υπόθεση μια ώρα αρχύτερα.

Τα ονόματα πάρα πολλά. Οι τοποθεσίες ακόμα περισσότερες. Σίγουρα δυσκολεύεσαι να τα συγκρατήσεις. Έχω ένα κόλπο σχετικά με το να θυμάμαι ονόματα και καταστάσεις. Καθώς διαβάζω, δίπλα μου απαραίτητα έχω και ένα τετράδιο και σημειώνω λέξεις κλειδιά, ονοματίζω τον κάθε ήρωα με δικό μου όνομα (ελληνικό) κατά προτίμηση για να μπορέσω να το συγκρατήσω. Γενικά οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, το σημειώνω. Έτσι έκανα και με τους ήρωες αυτού του βιβλίου. Έχω «στραμπουλίξει» αρκετές φορές τη γλώσσα μου προσπαθώντας να προφέρω τα ονόματά τους.

Ο Μπόρι! Αχ αυτός ο άνθρωπος. Ο ρόλος του ιδιαίτερος στις υποθέσεις μας. Πολλές φορές αναρωτήθηκα, γιατί ο συγγραφέας τον αποκαλεί συνέχεια ο «φθηνός Μπόρι». Ποιος είναι στην πραγματικότητα και γιατί έχει τόση εμμονή με τον Άντερς;

Οι υποθέσεις εναλλάσσονται πολύ γρήγορα. Διαφορετικές η μία με την άλλη, σου είναι αδύνατον να τις συνδυάσεις μεταξύ τους, πόσο μάλλον να τις παρακολουθήσεις. Νιώθεις ότι ο συγγραφέας θέλει να παίξει μαζί σου. Συμπέρασμα; Πρέπει να έχεις το μυαλό σου καθαρό και να συγκρίνεις την παραμικρή λεπτομέρεια, διαφορετικά το παιχνίδι το έχεις χάσει.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης με εκπλήσσει για ακόμη μια φορά. Έπρεπε να φτάσω στα μισά του βιβλίου για να καταλάβω το «σατανικό» σχέδιο του Άντερς. Ως που είναι ικανός να φτάσει ο Άντερς για να βρει μια λύση στα προβλήματα που συναντάει στο δρόμο του; Τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να σώσει την οικογένειά του από τυχόν απειλές; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σε αυτό το βιβλίο.

Δε σας κρύβω ότι με τόσους φόνους που έχουν γίνει, έχω χάσει τον λογαριασμό. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που διαβάζεις για να μη σου ξεφύγει το παραμικρό. Νέα πρόσωπα κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, που σίγουρα σχετίζονται με τις υποθέσεις του Άντερς Οικονομίδη. Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας μπλεγμένα σε κυκλώματα διαφθοράς. Θα καταφέρει ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης με την ομάδα του, να τους βγάλει τη μάσκα; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο και να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Γρήγορο, ανατρεπτικό, καθηλωτικό, με κινηματογραφική πλοκή. Θα μπορούσε άνετα να γίνει μια μεταφορά στη μικρή ή μεγάλη οθόνη. Προσωπικά θα ήθελα να ζωντανέψουν ακόμα περισσότερο οι ήρωες του βιβλίου. Σίγουρα ένα αστυνομικό λογοτεχνικό μυθιστόρημα.

Εγώ συνεχίζω τελικά με το «Ο χορός των νεκρών». Παραμείνετε συντονισμένοι. Η συνέχεια επί της οθόνης και μόνο μέσα από το www.myselvi.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top