ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Αόρατος Δεσμός”

κε

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος: “Αόρατος Δεσμός”
Συγγραφέας: Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Είναι το πρώτο βιβλίο της κυρίας Μανιάτη που έτυχε να πέσει στα χέρια μου. Σε μια ομάδα που παρακολουθώ με αρκετούς βιβλιόφιλους σαν εμένα, το πρότειναν ανεπιφύλακτα. Τα σχόλια ήταν θετικά, τα αρνητικά ελάχιστα. Έτσι αποφάσισα και εγώ για να έχω άποψη, να το διαβάσω. Ο τίτλος του από μόνος του είναι μια πρόκληση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

“Το ποδοβολητό πίσω της δυνάμωνε. Έφτανε στ’ αυτιά της απειλητικό, επίμονο. Τα βαριά άρβυλα άφηναν έναν οξύ ήχο καθώς χτυπούσαν πάνω στις πέτρες, στο καλντερίμι. Κάπου κάπου ξεχώριζε τις βρισιές που συνόδευαν το θόρυβο και οι απειλές τής πάγωναν το αίμα… Κάποιο λουκέτο ακούστηκε να μπαίνει στη θέση του και να κλειδώνει. Απέναντι ένα μάνταλο έπεσε βαρύ και σφάλισε μια πόρτα. Το χωριό θα έκλεινε τα μάτια σε ό,τι κι αν γινόταν! Πάσχισε να βρει κάπου να κρυφτεί μα η κοιλιά, που μόλις άρχισε να διαγράφεται, και ο σάκος που είχε κρεμασμένο στον ώμο την εμπόδιζαν.

H Αγγελική η ηρωίδα μας καταδιώχτηκε, πόνεσε, πείνασε για να φέρει στον κόσμο μια πολύτιμη ζωή. Μόνη της χωρίς τη βοήθεια κανενός. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων σε μια μεγάλη πόλη. Μια κρίσιμη στιγμή, μια αθώα αλλά άτυχη κίνηση και μια εξήγηση που δόθηκε πολύ αργά, από φόβο, θα σταθούν μοιραίες για τη σχέση μητέρας και παιδιού.

Μια αλλόκοτη σχέση αγάπης και μίσους ανάμεσα σε μάνα και γιο με ολέθρια αποτελέσματα!

Μπορεί, άραγε, ο χρόνος να γυρίσει πίσω; Μπορεί η αγάπη της μάνας να βρει δικαίωση στην καρδιά του γιου της;”

IMG_20170225_201024

Προσωπική άποψη

Ένα βιβλίο που ομολογώ δεν ήθελα να τελειώσει. Δε γνώριζα τον τρόπο γραφής της κυρίας Μανιάτη και ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος όταν τον ανακάλυπτα σταδιακά. Από την αρχή ακόμα της ιστορίας σε κρατάει σε αγωνία. Σε καθηλώνει γιατί θέλεις να μάθεις την αιτία που η Αγγελική, η ηρωίδα μας, έφυγε κυνηγημένη από το χωριό της. Από την οικογένειά της, τους φίλους της με τους οποίους έζησε ωραίες στιγμές.

Ταξιδεύεις στην επαρχία, στη νοοτροπία ενός χωριού, με τα “πρέπει” και τα “μη” και το “τι θα πει ο κόσμος”. Με τις παράξενες αντιλήψεις των χωρικών που νομίζουν ότι μπορούν να καθορίζουν τη ζωή των άλλων.

Κάθε σελίδα που αλλάζεις θέλεις να μάθεις επιτέλους γιατί ο γιος είναι τόσο εξαγριωμένος με τη μητέρα του και της φέρεται βίαια και αυτή αδιαμαρτύρητα να δέχεται την οργή του. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πολλά.

Πώς είναι δυνατόν ένα βρέφος να διαβάσει τη σκέψη μιας μάνας; Πού βρίσκει μια μάνα τη δύναμη να ανέχεται την οργή του παιδιού της; Πόσες θυσίες είναι ικανή να κάνει για το παιδί της;

Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα η κυρία Μανιάτη μας δίνει με το δικό της μοναδικό τρόπο τις απαντήσεις.

Με αυτό το βιβλίο πήρα το μάθημα μου. Θα φροντίσω να κάνω πάντα θετικές σκέψεις όταν θα έχω ένα βρέφος δίπλα μου. Ποτέ δεν ξέρεις!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top