ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Οι μνήμες των ψυχών»

κε

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος: «Οι μνήμες των ψυχών»
Συγγραφέας: Διονύσης Αλυσανδράτος

Τον Διονύση τον γνώρισα από ένα γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αφορμή ήταν μια ανάρτηση που δημοσίευσε ο ίδιος σε μία ομάδα. Παρουσίαζε το βιβλίο του. Το πρώτο του μυθιστόρημα. Εκμεταλλεύτηκα το γεγονός και του έστειλα αίτημα φιλίας ο οποίος με δέχτηκε και τον ευχαριστώ θερμά.

Είναι τιμή για μένα να έχω στις επαφές μου συγγραφείς και να μου δίνεται η δυνατότητα να συνομιλώ μαζί τους για τη κοινή μας αγάπη, τα βιβλία. Μέσα σε μια βδομάδα είχα ήδη αγοράσει το βιβλίο.

Ο Διονύσης σε μια συνέντευξη του είχε πει ότι όταν ξεκίνησε να γράφει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν είχε καθόλου υπόψη του ότι αυτό θα έφτανε κάποια στιγμή στα δικά μας χέρια. Στα χέρια των αναγνωστών. Ήταν μια ιστορία που βυθιζόταν μέσα της για να ξεφεύγει από την καθημερινότητά του. Έφτιαξε ήρωες από διάφορες «πάστες» και τους έβαλε να αλληλεπιδράσουν, προσπαθώντας κάθε φορά να ταυτιστεί μαζί τους με σκοπό να φτάσει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Όταν ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Φιλιππάτος δέχτηκε να αναλάβει τη Νάσια Χαρίτου ως ασθενή, δεν ήξερε ότι αυτή θα αποδεικνυόταν η σημαντικότερη υπόθεση της καριέρας του. Η μυστηριώδης γυναίκα που πάσχει από τη μανία καταδίωξης δείχνει ν’ ασκεί μεγάλη επιρροή επάνω του, παρά τις προσπάθειες και των δυο να αποφύγουν αυτή την έλξη, για προφανείς λόγους.

Πώς είναι όμως δυνατόν να διακρίνει κανείς την αλήθεια μέσα από δυσερμήνευτα όνειρα και θολές μνήμες, όταν αυτά προέρχονται από ένα νου με αμνησία και πλήρη άγνοια για το παρελθόν; Η υπόθεση κινεί το έντονο ενδιαφέρον του Αλέξανδρου και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, και τα άδυτα της ψυχής της ασθενούς, για την ανακάλυψη της αλήθειας. Συνάντησαν πολλές δυσκολίες, πολλά εμπόδια αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να τους σταματήσει.

Πώς συνδέεται ο θάνατος μιας κοπέλας που έγινε πολλά χρόνια πριν με τον αινιγματικό δολοφόνο που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά; Ποιος είναι ο λόγος που οι φόνοι ο ένας μετά τον άλλο αποσιωπούνται και αθώοι άνθρωποι ενοχοποιούνται; Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το παρελθόν της μυστηριώδης γυναίκας;

MNHMES_PSICHWN

Προσωπική άποψη

Ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, γρήγορο με πολλή δράση, με ανατροπές και ναι, γιατί όχι με κινηματογραφική πλοκή. Από τις πρώτες του σελίδες καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μια υπόθεση με πολύ μυστήριο. Η εμπλοκή τόσων ανθρώπων ξεχωριστά και το κυριότερο, ανθρώπων υπεράνω πάσης υποψίας, η εμμονή τους στο να μη βγει η αλήθεια στο φως και το τι είναι ικανοί να κάνουν προκειμένου να τη διαφυλάξουν καλά κρυμμένη, σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που φοβούνται τόσο πολύ.

Ο Διονύσης με το δικό του ξεχωριστό τρόπο καταφέρνει και συνδυάζει με επιτυχία το μυστήριο και την ανακάλυψη της αλήθειας. Δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Αγωνιάς για την τύχη των ηρώων, οι οποίοι παρόλο που τους καταδιώκουν, ξεφεύγουν και πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην αλήθεια ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Ένα τρελό ανθρωποκυνηγητό.

Κάθε σελίδα που γυρνάς ψάχνεις να ανακαλύψεις ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν τη Νάσια και τον Αλέξανδρο χώρια. Πόσο δυνατό είναι αυτό που ενώνει τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος; Ποια εξήγηση κρύβεται πίσω από αυτό; Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στο βιβλίο αυτό. Θέλω να πω περισσότερα, θέλω να τα αποκαλύψω όλα, αλλά φοβάμαι πως θα πρέπει να περιοριστώ μονάχα σε αυτές τις λίγες σειρές.

Το δικό μου συμπέρασμα; Η ψυχή δε ξεχνά. Οι μνήμες των ψυχών, πάντα με κάποιο τρόπο βρίσκουν το δικό τους μονοπάτι προς την επιφάνεια. Το δικό σας συμπέρασμα ποιο είναι;

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top