ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Ένας κόσμος χωρίς τέλος”. Β’ μέρος

κε

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος: “Ένας κόσμος χωρίς τέλος” Β’ μέρος
Συγγραφέας: Ken Follett

Το πως απέκτησα αυτό το βιβλίο είναι ήδη γνωστό. Ο τίτλος και μόνο σε προσελκύει. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη συνέχεια του μυθιστορήματος “Στυλοβάτες της Γης”.

Ο Ken Follett μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το προηγούμενο βιβλίο του, αποφάσισε ύστερα από αρκετά χρόνια να δώσει συνέχεια στους ήρωες του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Βρισκόμαστε στο Κίνγκσμπριντζ δυο αιώνες μετά. Ο ηγούμενος Φίλιπ εκπλήρωσε τον σκοπό του. Ο καθεδρικός ναός είναι πλέον το διαμάντι της πόλης, όπου έχει γίνει πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Οι απόγονοι εκείνων που βοήθησαν στην ανέγερση του ναού ετοιμάζονται να ζήσουν το δικό τους πεπρωμένο.

Φθινόπωρο του 1327. Τέσσερα παιδιά καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τα τείχη της πόλης. Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες. Δυο αγόρια και δύο κορίτσια. Το ένα αγόρι είναι γεννημένος αρχιτέκτονας, το άλλο διψασμένο για εξουσία. Το ένα κορίτσι ονειρεύεται να γίνει γιατρός για να σώσει τον κόσμο και το άλλο απόκληρο. Πηγαίνουν στο δάσος για να παίξουν. Εκεί άθελά τους γίνονται μάρτυρες ενός φονικού και συνένοχοι σ’ένα μυστικό που πρέπει να κρατήσουν πάση θυσία. Στα χρόνια που θα έρθουν θα γνωρίσουν και οι τέσσερις, την πείνα, τη φρίκη της πανούκλας αλλά και του πολέμου.

Το ένα αγόρι ο Μέρθιν, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να μάθει τα μυστικά της αρχιτεκτονικής. Αρκετά χρόνια μετά θα επιστρέψει στην πόλη του στο Κίνκσμπριντζ. Ο Ράλφ, το άλλο αγόρι θα γίνει ένας ισχυρός και διεφθαρμένος ευγενής ο οποίος εκμεταλλευόμενος την εξουσία που κατέχει κακομεταχειρίζεται φτωχούς ανθρώπους με τον χειρότερο τρόπο.

Η Κάρις, το ένα από τα κορίτσια εκείνης της παρέας θα αμφισβητήσει την πίστη της και αυτό γιατί ο εφιάλτης της πανούκλας αφαιρεί τις ζωές των συνανθρώπων της και πιστεύει ότι ο Θεός τους έχει εγκαταλείψει. Τέλος η Γκουέντα το πιο άτυχο κορίτσι, το οποίο έχουν παρατήσει θα γίνει έρμαιο στα χέρια των αντρών.

Οι ζωές τους, που τις ορίζουν η φιλοδοξία, η αγάπη, η απληστία αλλά και η εκδίκηση θα πάρουν δρόμους διαφορετικούς.

Θα παραμείνουν όμως δεμένες στην σκιά του όρκου που έδωσαν εκείνη τη μοιραία μέρα του 1327;

226964

Προσωπική άποψη

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο φοβήθηκα το μέτρο σύγκρισης με το “Στυλοβάτες της Γης”. Μου ήταν αδύνατον να πιστέψω ότι θα υπάρξει βιβλίο τόσο συναρπαστικό όσο και αυτό. Έκανα λάθος.

Ο Ken Follett μας εκπλήσσει για άλλη μια φόρα. Ο τρόπος που παρουσιάζει τους χαρακτήρες των ηρώων του, το κάθε στάδιο της ζωής τους με όλες τις κακουχίες που έχουν συναντήσει ο καθένας ξεχωριστά.

Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πόλεμος και η θανατηφόρα ασθένεια επηρεάζει τις ζωές όλων. Έναν πόλεμο που ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Αλλά δυστυχώς αν έχεις την εξουσία λειτουργείς και χειρίζεσαι τις καταστάσεις, με όχι και τόσο νόμιμο τρόπο θα έλεγα. Σε αντίθεση με την ασθένεια που σε αυτή την περίπτωση δεν διαχωρίζει προσωπικότητες και χρήμα. Πλούσιοι φτωχοί το ίδιο.

Η καθημερινότητα εκείνης της εποχής αποδίδεται ολοζώντανα μέσα από τους ήρωες μας. Ζεις και αναπνέεις μαζί τους. Παρατηρούμε επίσης την εξέλιξη της κοινωνίας. Οι κάτοικοι τους Κίνκσμπριντζ με το πείσμα τους και με σύμμαχο την πίστη κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συνάντησαν και δίνουν νέα όψη στην Ιστορία.

Σημείωση: Και αυτό το μυθιστόρημα όπως και οι “Στυλοβάτες της Γης” έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση ως μίνι σειρά 8 επεισοδίων. Αναζητήστε το.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top