ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Χωρίς χειροκρότημα”

κε

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος: “Χωρίς χειροκρότημα”
Συγγραφέας: Λένα Μαντά

Το πρώτο της βιβλίο που διάβασα ήταν “Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι”. Από τότε παρακολουθώ σταθερά την πορεία της. Είμαι πάντα ανοιχτή στις προτάσεις που μου κάνουν για βιβλία, αλλά για το συγκεκριμένο που θα μιλήσουμε αυτή τη βδομάδα, δε χρειάστηκε να με πείσουν και πολύ. Ήμουν ήδη αποφασισμένη να το αποκτήσω.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η Ειρήνη πάντα πίστευε αυτό που έλεγε η γιαγιά της: “Το ουράνιο τόξο είναι η σκάλα που χρησιμοποιούν οι ψυχές για να φτάσουν στον ουρανό”. Έτρεχαν μαζί και αναζητούσαν την άκρη του, μικρό κορίτσι εκείνη στο χωριό της κοντά στα σύνορα. Όνειρο της να σπουδάσει, να γίνει δασκάλα και να επιστρέψει στο χωριό της να μάθει στα παιδιά γράμματα. Τα όνειρά μας γίνονται πάντα πραγματικότητα ή η μοίρα έχει άλλα σχέδια;

Για ν΄αποφύγει ένα γάμο που της κανονίζει ο πατέρας της το “σκάει” ένα βράδυ κρυφά για να βρεθεί στην Αθήνα δίπλα στη διάσημη θεία της τη Βένια, το μεγάλο όνομα του καλλιτεχνικού στερεώματος εκείνης της εποχής. Θα γνωρίσει τη λάμψη της σόουμπιζ αλλά και το σκοτάδι της. Είναι τύχη άραγε ή κατάρα να είναι ανιψιά της μεγάλης τραγουδίστριας;

Ο έρωτας της για τον Μάξιμο θα γίνει βορά στα θηρία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και εκείνη θα τραβήξει πάνω της όλα τα πυρά και όχι μόνο τα τηλεοπτικά. Μήπως ήρθε η στιγμή να τ’αφήσει όλα πίσω της και να κάνει μια νέα αρχή; Αξίζει όμως μια ζωή χωρίς χειροκρότημα;

IMG_20170317_225345

Προσωπική μου άποψη

Τη Λένα Μαντά την οποία και θαυμάζω πολύ για το συγγραφικό της έργο, αλλά και σαν άνθρωπο, είχα την τιμή να την συναντήσω από κοντά σε μια παρουσίαση βιβλίου που έκανε στην πόλη των Σερρών. Όπως όλα της τα βιβλία, που έχω κατά καιρούς διαβάσει έτσι και αυτό με καθήλωσε. Η γραφή της είναι ευανάγνωστη. Οι σελίδες γυρνούν ταχύτατα. Ανυπομονείς καρτερικά για την εξέλιξη του κάθε ήρωα.

Από την πρώτη παράγραφο καταλαβαίνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια φτωχική επαρχιακή οικογένεια. Την κλασσική κοινωνία του χωριού όπου σπάνια συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα και οι ευκαιρίες για “κουτσομπολιό” είναι ελάχιστες. Δεν μπορείς να ξέρεις αν έρχονται στο σπιτικό σου επειδή ενδιαφέρονται πραγματικά για σένα ή ψάχνουν να βγάλουν κάποιο “λαβράκι” για συζήτηση.

Το πείσμα της αγανακτισμένης και απατημένης γυναίκας. Από τη μια βλέπουμε την Ειρήνη που καταστρώνει ένα σχέδιο φυγής προκειμένου να αποφύγει ένα γάμο που δε θέλει. Και από την άλλη η Λουκία η οποία βλέποντας να χάνει τον άντρα της, σκαρφίζεται τα πάντα για να τον κερδίσει. Όχι επειδή τον αγαπά πραγματικά αλλά από εγωισμό και μόνο.

Τη δύναμη του χρήματος που σε θαμπώνει και ο ήχος του που σε κουφαίνει. Έτσι και ο Μηνάς. Δεν έβλεπε και δεν άκουγε κανέναν. Το κακό που προκάλεσε στην ίδια του την οικογένεια για την απόκτηση χρημάτων.

Παρατηρούμε επίσης πολύ έντονα και με αρκετές λεπτομέρειες τα κυκλώματα της νύχτας. Οι νονοί της νύχτας, οι οποίοι δε διστάζουν να καταστρέψουν περιουσίες, επειδή κάποιος επιχειρηματίας αρνήθηκε να παίξει το βρώμικο παιχνίδι τους. Πραγματικά ο τρόπος που μας το παρουσιάζει η κυρία Μαντά είναι μοναδικός.

Τέλος η αγάπη. Αυτή την αγάπη που πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν όντως υπάρχει. Πόσο μπορεί ν’ αντέξει ένας άντρας να αγαπά μια γυναίκα χωρίς αντάλλαγμα; Τι είναι ικανός να κάνει προκειμένου να βρίσκεται διαρκώς δίπλα της;

Ότι και να πω γι’ αυτό το μυθιστόρημα είναι λίγο. Δεν σας κρύβω ότι διαβάζοντας το μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία γνωστής τραγουδίστριας.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top