Είναι παγκοσμίως γνωστό πως η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής χώρας. Όμως δυστυχώς οι άνεργες γυναίκες, οι μετανάστριες, οι νέες, οι μονογονείς, οι γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και οι Ρομά είναι περισσότερο ευάλωτες κυρίως στην άσκηση ανδρικής βίας σε όλες τις μορφές της.
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη», ορίζει η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών.
Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου (ηθοποιός), η Νάταλι Θεοδωρίδου (ιδιοκτήτρια σχολής χορού), η Κεχλιμπάρη Ιωάννα (επιχειρηματίας) και η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (ιδιωτική υπάλληλος), μεταμορφώνονται από την make-up artist Φανή Παπαδοπούλου σε γυναίκες που βιώνουν τον πόνο και τη βία. Κάθε μορφή βίας, ενδοοικογενειακής, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σωματεμπορία.
Το Myselvi πάντα δίπλα στη γυναίκα λέει όχι στη βία, ναι στην εξάλειψή της! Γιατί όλοι θέλουμε μια κοινωνία στην οποία άνδρες και γυναίκες θα μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Δικαιώματα στην εργασία, στην πολιτική, στην εξουσία, στον ελεύθερο χρόνο, στη φροντίδα, στην οικογένεια και στην προσωπική ζωή.
Πριν ασκήσεις βία σε οποιαδήποτε γυναίκα σκέψου ότι ίσως αυτή να είναι η μητέρα σου, η κόρη σου, η αδερφή σου!
Leave a Reply