Το Myselvi.gr παρουσιάζει το μουσικό πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου στο διαδίκτυο!!!

aera

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

Ήμουν περίπου 17 χρονών όταν βρέθηκα μπροστά από το μικρόφωνο ενός ραδιοφωνικού σταθμού, προσπαθώντας μέσα από τη φωνή μου και τις μουσικές επιλογές μου να ταξιδέψω τους ακροατές. Τη θεματολογία της εκπομπής μου την αντλούσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, σε μια εποχή που ακόμη και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν είχαν ανακαλύψει τους μουσικούς θησαυρούς του ελληνικού σινεμά.

Χρησιμοποιούσα κυρίως δισκάκια 45 στροφών με τραγουδιστές, αφού οι αυθεντικές εκτελέσεις με τους ηθοποιούς δεν είχαν πάρει τη θέση τους στη δισκογραφία. Η μόδα των σάουντρακ για την ελληνική αγορά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στα χρόνια του ’60. Με δυσκολία οι εταιρείες κυκλοφορούσαν έναν κινηματογραφικό δίσκο αφού οι πωλήσεις ενός τέτοιου άλμπουμ έφταναν μόλις  τα 1000 αντίτυπα.

AGNVSTH

agnvstos

Μέχρι που στη δεκαετία του ’90 όλα αλλάζουν και τα κινηματογραφικά τραγούδια γίνονται της μόδας και οι εταιρείες εκδίδουν το ένα σάουντρακ μετά το άλλο. Σήμερα στην εποχή του διαδικτύου μετά από μεγάλη προσπάθεια και με την ευκολία που σου προσφέρει ένας υπολογιστής ξεκίνησα δειλά – δειλά την παρουσίαση όλων των ελληνικών σάουντρακ. Ακόμη και αυτών που δεν εκδόθηκε ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις έπαιρνα τη μουσική από το dvd της ταινίας με τις μοιραίες συνέπειες στην ηχητική διαύγεια και με ημιτελείς μελωδίες.

basoula

cd_ksarxakos_01b

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο ελληνικό σάουντρακ κυκλοφόρησε το 1960, και ήταν το περίφημο “Ποτέ την Κυριακή” του Μάνου Χατζιδάκι. Εδώ η Μελίνα Μερκούρη τραγουδά “Τα παιδιά του Πειραιά” (βραβείο Όσκαρ). Το 1965 κυκλοφορεί σε δίσκο 33 στροφών η μουσική και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα από το μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ “Ραντεβού στον αέρα”. Εμπορικά δεν έκανε ιδιαίτερα μεγάλες πωλήσεις, αν και έγιναν δύο εκδόσεις με δύο διαφορετικά εξώφυλλα (φήμες λένε ότι πούλησε μόλις 300 – 500 δίσκους).

dolaria

efialtis

Θα ακολουθήσει το σάουντρακ από τη μουσική ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη “Διπλοπενιές”. Ο δίσκος 33 στροφών κυκλοφορεί από τη Lyra με τα τραγούδια του Παπαμιχαήλ και τις μουσικές γέφυρες του Ξαρχάκου. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανήκε τότε σε άλλη εταιρεία και δεν της δόθηκε η άδεια να συμπεριληφθούν τα τραγούδια της στο δίσκο. Ανάλογη η τύχη και τριών σάουντρακ του Μίμη Πλέσσα από τις μουσικές ταινίες: “Οι θαλασσιές οι χάντρες”,”Μια κυρία στα μπουζούκια” και “Γοργόνες και μάγκες” από τα οποία έλλειπαν τραγούδια αφού οι δισκογραφικές εκείνων των χρόνων δεν έδιναν εύκολα άδειες για συμμετοχές καλλιτεχνών τους σ΄άλλες παραγωγές εκτός απ΄τις δικές τους. Από τα σάουντρακ και των ταινιών “Το πιο λαμπρό αστέρι” και “Επιχείρησις Απόλλων” απουσιάζουν κάποια τραγούδια ενώ στο δίσκο “Η Αρχόντισσα κι ο αλήτης” το τραγούδι “Βαρκαρόλα” ερμηνεύει η Λήδα και όχι η Πόπη Αστεριάδη που το πρωτοτραγούδησε στη ταινία.

LOUNA PARK

R-8583255-1464520782-5649.jpeg

Στη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησαν αμέτρητοι κινηματογραφικοί δίσκοι αλλά ο ελληνικός κινηματογράφος είναι μια αστείρευτη πηγή και έτσι σήμερα που όλα περνάνε μέσα από το διαδίκτυο και το Youtube σκέφτηκα και το έκανα πράξη, την κυκλοφορία όλων των κινηματογραφικών τραγουδιών, χωρίς το περιορισμό των εταιρειών. Βέβαια και σε αυτή μου τη προσπάθεια είχα να αντιμετωπίσω τη δυσπιστία κάποιων για το ποιόν ενδιαφέρουν  οι μουσικές ταινιών περασμένων δεκαετιών. Ίσως και να έχουν δίκιο αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαμε να κάνουμε με αριστουργήματα αλλά με μουσικές και τραγούδια που ακούγονται ευχάριστα.

rfgt

stefania

Έχοντας συγκεντρώσει υλικό από διάφορες πηγές αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017 όταν ανάρτησα στο κανάλι μου στο Youtube, το σάουντρακ της κωμωδίας “Για ποιόν χτυπά η κουδούνα”. Από εκεί και μετά ξεκίνησε αυτό το μουσικό ταξίδι μέσα στο χρόνο με κάποιες ηχογραφήσεις πραγματικά σπάνιες από κάθε μουσικό είδος που καταγράφηκε μέσα από τη μεγάλη οθόνη.(ελαφρό, λαϊκό, ρεμπέτικο και άλλα).

stelios

voula

Από αυτά κάποια αρέσουν πολύ όπως η συλλογή με τα τραγούδια που ερμήνευσε η Ζωή Λάσκαρη, οι συλλογές με τα κινηματογραφικά τραγούδια από τις Τζένη Βάνου, Πόπη Αστεριάδη, Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη, Κλειώ Δενάρδου, Έλενα Κυρανά και Μπέμπα Μπλάνς. Και φυσικά τα σαόυντρακ όλων των ταινιών περιέχουν τις αυθεντικές εκτελέσεις που με πολύ κόπο αλλά και αφάνταστο μεράκι κατάφερα ν’ αποκτήσω!!! Σταδιακά οι λάτρεις του είδους θα αποκτήσουν μέσα από το διαδίκτυο περισσότερα από 1500 σάουντρακ!!!

xomata

Y45

Αν λοιπόν νοσταλγείτε εκείνη τη λαμπερή εποχή που ότι καταγραφόταν στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με κύρια όπλο το ήθος, λέξη μάλλον άγνωστη στη νεότερες γενιές καλλιτεχνών, μπείτε στο Youtube πληκτρολογώντας απλά Ilias Taskou!!!