Τι κινδύνους κρύβει ένα απλό μανικιούρ/πεντικιούρ?

Γράφει η Έλενα Κακαβέλα / Medly Medley 

Τι κινδύνους κρύβει ένα απλό μανικιούρ/πεντικιούρ, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής?

detox-your-pampering1

Μία γυναίκα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή με περιποιημένα άκρα, καθώς πρόκειται για τα πιο εμφανή τμήματα του σώματος της. Συχνά μάλιστα αυτά αποτελούν ένδειξη οργάνωσης, προσωπικής υγιεινής, αλλά και προσπάθειας να ανταποκριθεί η ίδια στους πολλαπλούς της ρόλους, διατηρώντας τη θηλυκότητα και τη φινέτσα της. Πώς μπορεί όμως ένα απλό πεντικιούρ/μανικιούρ να καταλήξει σε περιπέτεια, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης?

Τραυματισμός του περιονυχίου

nail-treatments

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πώς υπάρχουν εκπαιδευτικά κέντρα “Αισθητικής & Ποδολογίας” ή εκπαιδευτικά σεμινάρια για αυτό το θέμα. Μία λιγότερο επαγγελματική (ακόμη κι η προσωπική στον εαυτό μας) περιποίηση μπορεί να τραυματίσει το περιονύχιο κι όπως κάθε τραυματισμός, να αποτελέσει πύλη εισόδου μικροβίων και γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση μόλυνσης. Αντί να αφαιρείτε ή να σας αφαιρούν τις παρωνυχίδες και τα λεγόμενα “πετσάκια” με κοφτιράκια, απλά ζητήστε να σας τα μαλακώνουν με ειδικές κρέμες ώστε να αποκολληθούν φυσικά και να τα σπρώχνουν ελαφρώς προς τη βάση του νυχιού. Τίποτα στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι τυχαίο…τα αντιαισθητικά λοιπόν για εμάς “πετσάκια” βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τη μήτρα του νυχιού και να μας εξασφαλίζουν υγιέστερα άκρα.

Χρήση εργαλείων κοπής και ξυραφιών

nail-salon

Θα αφήνατε έναν γιατρό να χρησιμοποιήσει πάνω σας ένα ήδη χρησιμοποιημένο νυστέρι, χωρίς αυτό να έχει μπει στον κλίβανο; Αν όχι, γιατί να αφήσετε κάποιον να χρησιμοποιήσει εργαλείο κοπής περιονυχίου έτσι απλά πάνω σας, το οποίο μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με “ξένο” αίμα; Η’ ακόμα και να το μοιραστείτε εν γνώση σας με κάποιον φίλο ή συγγενή, διότι “φαίνεται” υγιής. Καλό θα είναι λοιπόν να διατηρείτε τα “προσωπικά” σας είδη κυριολεκτικά προσωπικά αλλά και όταν απευθύνεστε σε ειδικό, να ρωτάτε, πώς αποστειρώνει τα εργαλεία του. Δεν πρόκειται για μικροβιοφοβία, αλλά για προσπάθεια να προστατέψετε την υγεία σας, σε μια εποχή που η ποιότητα των υπηρεσιών φθίνει λόγω οικονομικής κρίσης. Η ύπαρξη κλιβάνου, ειδικών αποστειρωτικών, πολλών ανταλλακτικών ή εργαλείων μιας χρήσης, καταλαβαίνετε, ότι αυξάνει το κόστος της σωστής περιποίησης και συχνά και την τελική τιμή για τον πελάτη. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα εργαλεία αποστειρώνονται σε κλίβανο στο τέλος της ημέρας και ενδιάμεσα μόνο με αποστειρωτικά μαντηλάκια. Αυτός όμως ο τρόπος αποστείρωσης δεν σας εξασφαλίζει 100% προστασία από λοιμώξεις. Αν κρίνεται απαραίτητο, μπορείτε να εκφράσετε την επιθυμία σας να μην χρησιμοποιηθούν εργαλεία κοπής. Καλό θα ήταν επίσης, αν επισκέπτεστε τακτικά το κέντρο περιποίησης, να έχετε ένα προσωπικό σετ ανταλλακτικών. Δεν κοστίζει ιδιαίτερα και αγοράζεται άλλωστε μια μόνο φορά.

flower-pattern-case-1-set-12pcs-font-b-nail-b-font-clipper-font-b-kit-b

Μυκητίαση

2q2

Οι μύκητες, αφού προσβάλλουν το νύχι, διασπούν την κερατίνη και θρέφονται με τα συστατικά της για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Το νύχι σκληραίνει, αρχίζει να αποκτά λευκές κηλίδες και ραβδώσεις, να κιτρινίζει, να σκουραίνει και τελικά μπορεί ως και να αποκολληθεί από την κοίτη του (ονυχόλυση). Να τονίσουμε ότι το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται και σε συχνή βαφή των νυχιών, σε βερνίκι και όχι σε μυκητίαση. Εκείνο που βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία, εάν π.χ. φοράτε συχνά μπότες, οι οποίες κάνουν τα πόδια σας ζεστά και υγρά, εάν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια-γυμναστήρια, μπορεί να “κολλήσετε” μύκητα από το ζεστό και υγρό πάτωμα. Το ίδιο ισχύει και αν έρθετε σε επαφή σε ινστιτούτο ομορφιάς με πετσέτες ή επιφάνειες (π.χ. λεκάνη υδρομασάζ) που χρησιμοποίησαν άτομα με μυκητίαση και δεν απολυμάνθηκαν καταλλήλως. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 8% των ενηλίκων στις δυτικές χώρες υποφέρουν από μύκητες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται αρκετά σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Η θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια, σχολαστική και πρέπει να συνοδεύεται κι από άλλες απαραίτητες διαδικασίες, όπως την τακτική επίσκεψη σε αισθητικό-ποδολόγο και την απολύμανση των παπουτσιών, καθώς οι μύκητες είναι ανθεκτικοί και μπορούν να εξαπλωθούν και στα λοιπά, υγιή νύχια. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε την παραπάνω ταλαιπωρία, επικεντρωθείτε περισσότερο στην πρόληψη της.

Ηπατίτιδα Β και C

8ec8ff8556696bacd8053f069970528f

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 150.000 της C. Επίσης, αν λάβουμε υπόψιν και τις μη καταγεγραμμένες, μη διαγνωσμένες περιπτώσεις, οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι. Κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα η πιθανότητα να “κολλήσει” κάποιος είναι έως και 30% για την Β και 1,8% για τη C (η πιθανότητα εξαρτάται από παράγοντες, όπως την ύπαρξη ανοιχτής πληγής, το μέσο τραυματισμού, το βάθος κτλ.). Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο στεγνό/ξηρό αίμα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια και σε θερμοκρασίες δωματίου για χρονικό διάστημα από περίπου 16 ώρες ως και 4 ημέρες. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αποτελεί ουτοπία η μόλυνση από μέτρια αποστειρωμένα εργαλεία και κανείς μας δεν έχει ασυλία. Μισό εκατομμύριο ασθενείς στα δέκα πληθυσμού,  σημαίνει ότι ίσως υπάρχει στο ευρύ σας περιβάλλον κάποιος που είναι φορέας (μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει) και που ίσως ζητήσει να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα το ψαλιδάκι σας ή να επισκεφτεί τους ίδιους χώρους περιποίησης με εσάς. Όπως όμως ήδη αναφέρθηκε, η κατάλληλη αποστείρωση μας προστατεύει. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό για το πελάτη αλλά και για τον ίδιο τον επαγγελματία, να φοράει γάντια κατά τη διάρκεια της περιποίησης, καθώς και (ιδανικά) η αναφορά του πρώτου σε ήδη υπάρχουσες νόσους. (Να τονίσουμε ότι μέρος της πρόληψης είναι και το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, όπου πρέπει όμως να ελέγχεται η ύπαρξη αντισωμάτων ανά διαστήματα και αναλόγως να επαναλαμβάνεται)

ΗIV

H πιθανότητα να “κολλήσει” κανείς τον ιό ΗΙV, που προκαλεί το ΑIDS, είναι 0,3%, έχοντας κάποια ανοιχτή πληγή, ερχόμενος σε επαφή με μολυσμένο αίμα μέσω σύριγγας και εξαρτάται από πολλούς επιπρόσθετους παράγοντες. Είναι δηλαδή εμφανώς μικρότερη από αυτή για ηπατίτιδα, δεν παύει ωστόσο να είναι υπαρκτή. Η σωστή υγιεινή όμως και η αποστείρωση μας προστατεύει.

Μυρμιγκιές ΗPV

5fd221775f2543ef126d2122f72a0f4f

Oι μυρμιγκιές και τα θηλώματα στα χέρια και στα πόδια, κυρίως στις παλάμες, στα δάχτυλα και στο περιονύχιο, προκαλούνται από στελέχη του ιού HPV. Στην ίδια μεγάλη οικογένεια του ιού αυτού ανήκουν και τα στελέχη, στα οποία οφείλονται τα κονδυλώματα στη γεννητική περιοχή καθώς και ο καρκίνος της μήτρας, όμως κατά κανόνα δεν ταυτίζονται με αυτά. Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, μολυσμένο νερό αλλά και ιδρώτα π.χ. από μια χρησιμοποιημένη πετσέτα. Γι’ αυτό και θα πρέπει μετά από κάθε περιποίηση/χρήση, οι πετσέτες να ανανεώνονται καθώς και οι λεκάνες υδρομασάζ να καθαρίζονται με τα κατάλληλα μέσα.

Fish Spa

fish-pedicure-1-1

Πρόκειται για το ιδιαίτερο πεντικιούρ/μανικιούρ σε γυάλες με τα λεγόμενα Garra Rufa ψαράκια. Έρευνες σε αμερικανικά ινστιτούτα υποστηρίζουν ότι τα ψαράκια αυτά μεταφέρουν στελέχη αρκετών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα ατόμων με ανοιχτές πληγές και κοψίματα. Αναλογιστείτε, πόσοι από εμάς έχουν κάποιο αμελητέο κόψιμο στο πέλμα, για παράδειγμα από κάποιο στενό παπούτσι, από μια βόλτα στην παραλία. Ταυτόχρονα το νερό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μόλυνσης, καθώς αποτελεί γόνιμη βάση για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Πρέπει λοιπόν τα ενυδρεία να καθαρίζονται σχολαστικά και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες δημόσιας υγείας. Επικαλούμενες τη δυσκολία ελέγχου, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν το Fish Spa δια νόμου. Στην Ευρώπη ωστόσο παραμένει δημοφιλές, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μέρος της πρόληψης είναι και η ίδια η περιποίηση των άκρων μας. Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε ανά διαστήματα έναν ειδικό για περιποίηση αλλά και για έλεγχο. Έτσι εξασφαλίζουμε πέρα από ένα αίσθημα εφορίας και καλύτερη προσωπική υγιεινή. Εάν ο ειδικός τηρεί τους κανόνες υγιεινής και είναι γνώστης των προαναφερθέντων (όπως ισχύει άλλωστε σε κάθε επάγγελμα), δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για μολύνσεις. Αντιθέτως μπορεί να μας βοηθήσει, αν αυτές ήδη υπάρχουν.